Is de film ‘De Vuurlinie’ (2023) gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Vorig jaar verscheen de film De Vuurlinie op het witte doek. In de film volgen we het verhaal van Marco Kroon. We zien hoe hij worstelt met zijn militaire trauma’s die hij op vredesmissie in Afghanistan opgelopen heeft. Kijkers zijn diep onder de indruk van de Nederlandse film. Maar is de film gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Top 10 – Kijktips voor de beste films en series elke week 🍿

‘De Vuurlinie’ toont het verhaal van Marco Kroon

In De Vuurlinie draait het om Marco Kroon. Hij werd bekend toen hij de hoogste onderscheiding kreeg die er beschikbaar is, de Militaire Willems-Orde, voor zijn vredesmissie in Afghanistan. Later kwam hij vooral negatief in het nieuws, onder meer door drugsgebruik en wildplassen. De film wordt afgewisseld met beelden van de missie in Afghanistan en de periode daarna. We zien hoe Marco Kroon (gespeeld door Waldemar Torenstra) kampt met allerlei trauma’s. Hij komt terecht in een emotionele rollercoaster die hij moeilijk kan delen met zijn geliefde Mirjam. Wanhopig probeert hij zijn onschuld te bewijzen.

Is ‘De Vuurlinie’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Het verhaal van De Vuurlinie is gebaseerd op het echte leven van militair Marco Kroon. De film is dus waargebeurd en bevat feitelijke gebeurtenissen. Maar hoe veel van deze momenten kloppen er eigenlijk? In de film wordt Marco Kroon onderzocht voor drugs- en wapenhandel. Hij wordt uiteindelijk aangeklaagd. Zowel in het echt als in de film wordt niet bewezen dat hij daadwerkelijk harddrugs bij zich droeg.

Daarnaast wordt hij ook berecht voor het doorverkopen van stroomstootwapen. De boete en voorwaardelijke werkstraf worden in de film niet belicht. Ook de veroordeling voor de kopstoot aan een agent komt niet naar voren. In De Vuurlinie komt het personage kolonel Holleman voorbij. Hij raakt bevriend met Kroon, maar laat hem al snel vallen. Deze persoon heeft niet bestaan, maar vormt het symbool voor de weerstand binnen de Defensie.

De film werd gemaakt door regisseur Roel Reiné, die eerder onder meer Redbad maakte. Hij verdiepte zich zo goed mogelijk in het oorlogsgeweld, waardoor de militaire gebeurtenissen uit de film vrijwel overeenkomen met de realiteit. Over het algemeen bevat De Vuurlinie allerlei feitelijke gebeurtenissen. Doordat veel uit het leven van Marco Kroon op het nieuws is gekomen, zijn ook een aantal passages eenvoudig te controleren.

‘De Vuurlinie’ te zien op Netflix

Vanaf 15 februari 2024 is De Vuurlinie te zien op Netflix en kun je hem in het aanbod van de streamingdienst verwachten. Eerder liet de streamingdienst al weten ‘binnenkort’ de film te verwelkomen. Niet veel later volgde de officiële releasedatum.

Benieuwd naar alles wat er nog komen gaat? Je vindt een overzicht van alle verwachte titels in onze lijsten met nieuwe films en series op Netflix per maand.

Meer informatie over de film

TitelDe Vuurlinie
Jaar2023
SoortFilm
Duur2 uur
TaalNederlands
CategorieDrama, Oorlog
RegisseurRoel Reiné
CastWaldemar Torenstra, Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf, Pierre Bokma, Huub Stapel, Tibor Lukács, Zouhair Mtazi, Sanne Langelaar, Mike Weerts, Pepijn Schoneveld, Steef de Bot, Olaf Ait Tami, Tim Olivier Somer, Yamill Jones, Illias Adab

Synopsis: Dutch FilmWorks

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.