Wielerfans opgelet: route en etappeschema Vuelta a España 2023 zijn bekendgemaakt

Na de roze race uit de Giro d’Italia en het wielergeweld uit de Tour de France, is het binnenkort alweer tijd voor de derde en laatste grote etappekoers van het jaar. We hebben het natuurlijk over de Vuelta a España 2023. Dit jaar vindt van zaterdag 26 augustus tot en met zondag 17 september 2023 alweer de 78e editie van het grootse Spaanse evenement plaats. Naar aanloop van zo’n enorm wielertoernooi vragen veel kijkers zich veelal af wat de route van de koers is en hoe alle etappes eruitzien. Voor wie zich alvast wil voorbereiden op de Ronde van Spanje hebben we goed nieuws, want de organisatie heeft inmiddels het parcours bekendgemaakt. In dit artikel zetten we de route voor je op een rij, inclusief overzichtelijk etappeschema, zodat je niks hoeft te missen van de Spaanse wielerrace. Alle etappes tijdens de Vuelta kijk je live via discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Ook wordt het wielertoernooi via de NOS op televisie uitgezonden, waardoor alle etappes online direct te volgen zijn via NLZIET.

Route van de Vuelta a España 2023

Als er naar de route van de 78e editie van de Vuelta a España wordt gekeken, vallen twee aspecten direct op: de meerdaagse wielerwedstrijd wordt vooral in het noorden van Spanje verreden en bevat veelal etappes met hoogteverschillen. Hierdoor mag je het toernooi als een échte klimkoers zien. Sprinters zullen het dus niet direct warm krijgen van het parcours, want er staan slechts vier vlakke onderdelen op de planning. De renners starten de route met een ploegentijdrit in de Catalaanse stad Barcelona. Hoewel de tweede etappe heuvels bevat, kunnen de sprinters hier als het goed is nog prima meekomen.

Na twee dagen vertoeven in Barça vervolgen de pedaleurs hun weg naar Andorra, waar in etappe 3 en 4 een aantal zware beklimmingen op het programma staat. Vooral de tweede week van de Vuelta belooft een ware uitputtingsslag te worden voor de renners. Na een rustdag mogen de profs namelijk direct aan de bak tijdens de individuele tijdrit. Ook staan er meerdere finishes bergop gepland, waaronder in La Laguna Negra en Larra Belagua.

De gehele koers kan echter omdraaien en beslist worden in de laatste week van het toernooi. Zo staat de zwaarste beklimming uit de wielersport naar Alto de l’Angliru op het programma. Deze top staat ook wel bekend als ‘de verschikkelijke Angliru’. Na 2002 zou de monsterlijke klim vaker worden overgeslagen. Door de slechte weersomstandigheden was het niet mogelijk voor de auto’s om de renners te achtervolgen. Sommige pedaleurs moesten daardoor met lekke banden de berg op. Toch maakt de beklimming zijn opwachting tijdens de Vuelta a España 2023.

Wie echter dacht na dit hoogteverschil klaar te zijn, heeft het goed mis. Zo krijgen de renners in etappe 18 nog een loodzware bergetappe voor de kiezen. Ook etappe 20 met meer dan 4.000 meter aan hoogteverschil verspreid over tien beklimmingen is een ware beproeving. Na bloed, zweet en tranen finishen de renners met een weergaloze sprint in Madrid. De gehele route van de Vuelta is hieronder terug te vinden.

Alle etappes uit de Vuelta a España in één overzicht

Uiteraard moeten de renners ook deze editie weer een aanzienlijk aantal kilometers afleggen. De pedaleurs starten de tour in Barcelona en fietsen de eerste 14,6 kilometer tijdens de eerste etappe in teamverband. De koers telt een totale lengte van 3.153,8 kilometer en heeft 21 etappes die bestaan uit zeven bergritten, zes heuvelritten en zes vlakke stukken waarvan twee in de slotfase. Ook maakt de koers een uitstap in etappe 3 en 4 naar Andorra en in etappe 13 en 14 naar Frankrijk.

In de tweede etappe krijgen de pedaleurs een voorafje in de vorm van een heuvelachtige rit van 181,3 kilometer, om op maandag 28 augustus de eerste bergrit van Súria naar Arinsal te fietsen. Pas in etappe 7 staat er weer een vlak stuk op het programma. Na een rustdag op maandag 4 september starten de renners aan de enige individuele tijdrit van 25 kilometer. Opvallend is dat het grootste gedeelte van de koers in het noorden van Spanje wordt verreden. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

EtappeDatumDagStartFinishTypeAfstand
126 augustusZaterdag🇪🇸 Barcelona🇪🇸 Barcelona🚴‍♂️ Ploegentijdrit14,6 km
227 augustusZondag🇪🇸 Mataró🇪🇸 Barcelona🏔 Heuvels181,3 km
328 augustusMaandag🇪🇸 Súria🇦🇩 Arinsal🗻 Bergen158,5 km
429 augustusDinsdag🇦🇩 Andorra la Vella🇪🇸 Tarragona🏔 Heuvels183,4 km
530 augustusWoensdag🇪🇸 Morella🇪🇸 Burriana🏔 Heuvels185,7 km
631 augustusDonderdag🇪🇸 La Vall d’Uixó🇪🇸 Observatorio Astrofísico de Javalambre🗻 Bergen181,3 km
71 septemberVrijdag🇪🇸 Utiel🇪🇸 Oliva➖ Vlak188,8 km
82 septemberZaterdag🇪🇸 Dénia🇪🇸 Xorret de Catí🗻 Bergen164,8 km
93 septemberZondag🇪🇸 Cartagena🇪🇸 Collado de la Cruz de Caravaca🏔 Heuvels180,9 km
4 septemberMaandag— Rustdag —— Rustdag —
105 septemberDinsdag🇪🇸 Valladolid🇪🇸 Valladolid🚵‍♂️ Individuele tijdrit25 km
116 septemberWoensdag🇪🇸 Lerma🇪🇸 La Laguna Negra➖ Vlak (hoogte in finale)163,2 km
127 septemberDonderdag🇪🇸 Ólvega🇪🇸 Zaragoza➖ Vlak165,4 km
138 septemberVrijdag🇪🇸 Huesca la Magia🇫🇷 Col du Tourmalet🗻 Bergen134,7 km
149 septemberZaterdag🇫🇷 Sauveterre-de-Béarn🇪🇸 Larra-Belagua🗻 Bergen161,7 km
1510 septemberZondag🇪🇸 Pamplona🇪🇸 Lekunberri🏔 Heuvels156,5 km
11 septemberMaandag— Rustdag —— Rustdag —
1612 septemberDinsdag🇪🇸 Liencres Playa🇪🇸 Bejes➖ Vlak (hoogte in finale)119,7 km
1713 septemberWoensdag🇪🇸 Ribadesella🇪🇸 Altu de L’Angliru🗻 Bergen122,6 km
1814 septemberDonderdag🇪🇸 Pola de Allande🇪🇸 La Cruz de Linares🗻 Bergen178,9 km
1915 septemberVrijdag🇪🇸 La Bañeza🇪🇸 Íscar➖ Vlak177,4 km
2016 septemberZaterdag🇪🇸 Manzanares El Real🇪🇸 Guadarrama🏔 Heuvels208,4 km
2117 septemberZondag🇪🇸 Hipódromo de la Zarzuela🇪🇸 Madrid➖ Vlak101 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.