Vrouwen Eredivisie voetbal: alles wat je moet weten

De hoogst haalbare competitie voor vrouwenvoetbal in Nederland neemt steeds sneller toe in populariteit. De Eredivisie Vrouwen voetbal werd in 2007 opgericht en sindsdien hebben verschillende teams deelgenomen. Inmiddels zijn er 11 teams die strijden om het kampioenschap, waaronder bekende namen als Ajax, Feyenoord, PSV en FC Twente. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het Eredivisie vrouwenvoetbal in Nederland, van het speelschema en programma tot de huidige stand en uitslagen van wedstrijden.

→ Meld je nu aan bij Canal Digitaal en kijk gratis de eerste week live en terug naar alle (vrouwen)voetbalwedstrijden bij ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 78 tv-zenders en meer ✅

Vrouwen Eredivisie 2023: deelnemende teams en speelschema

De Eredivisie voor vrouwenvoetbal in Nederland bestaat op het moment van schrijven uit 11 teams. Naast ‘de grote drie’ die het mannenvoetbal domineren—Ajax, Feyenoord en PSV—zijn dit onder andere ADO Den Haag, FC Twente en sc Heerenveen. Zij spelen elk al dertien seizoenen lang mee in de competitie. Daarnaast vechten PEC Zwolle, VV Alkmaar, Excelsior, Fortuna Sittard en Telstar ook om de titel van landskampioen. Deze teams spelen tegen elkaar in een reguliere competitie, waarbij alle ploegen twee keer tegen elkaar strijden.

Het speelschema van de Azerion Vrouwen Eredivisie in Nederland wordt elk jaar aan het begin van het seizoen bekendgemaakt door de KNVB. De wedstrijden worden gedurende het gehele seizoen gespeeld, van september tot en met mei. Elk team heeft in totaal 20 wedstrijden in 22 speelrondes van de reguliere competitie op de planning staan. Elk weekend is er één team vrij vanwege het oneven aantal deelnemende teams.

Sinds vorig seizoen zijn de play-offs vervallen en strijden de teams voor periodetitels. Iedere club speelt één keer uit en een keer thuis tegen elkaar. De kampioen van het gehele klassement, de twee periodekampioenen en de hoogst geklasseerde van de eindstand zonder periode plaatsen zich en maken kans op de Eredivisie Cup. Na speelronde 11 en 22 wordt de periodestand bekeken en de periodewinnaars bekendgemaakt. De vier geplaatste teams spelen eerst een halve finale volgens het knock-outsysteem. De twee winnaars strijden in de finale voor de grote bokaal.

Er is daarnaast echter nog geen sprake van een degradatieregeling binnen de competitie. Volgend seizoen (2023/2024) zal FC Utrecht als twaalfde club worden toegevoegd aan de Azerion Vrouwen Eredivisie. Door de toevoeging van meer teams hoopt de KNVB een promotie/degradatieregeling te kunnen invoeren. De Beloftencompetitie moet dan de Eerste Divisie Vrouwen vormen, waar teams kunnen strijden voor een plek in de Eredivisie. Zowel de Eredivisie als de Beloftencompetitie en de KNVB Beker voor vrouwen vallen sinds 2022 onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het betaald voetbal.

Vrouwenvoetbal populair in Nederland

Het vrouwenvoetbal in Nederland blijft populair. Het groeit zelfs zo snel, dat meiden en vrouwen de grootste doelgroep zijn die zich via de KNVB inschrijven om lid te worden van een vereniging. Mede dankzij het winnen van het Europees kampioenschap in 2017 door de Oranje Leeuwinnen en de bekendheid van de Eredivisie voor vrouwen raken steeds meer meiden geïnspireerd door hun voetbalheldinnen om zelf op het veld te staan.

Steeds meer clubs zien daarnaast ook een toekomst in het vrouwenvoetbal. Bijna alle grote clubs hebben nu ook damesteams, zoals FC Barcelona en Paris Saint-Germain. Deze ontwikkeling heeft een positieve invloed voor de zichtbaarheid en bekendheid van het vrouwenvoetbal. Vroeger konden meiden alleen maar dromen om bij een topclub te voetballen, nu kunnen ze er ook daadwerkelijk spelen. Door de ongekende populariteit zijn er steeds meer sponsoren en wordt er meer geïnvesteerd, wat bijdraagt aan de professionaliteit van de sport.

Zo namen op zaterdag 4 maart 2023 de vrouwen van Ajax het op in de Johan Cruijff Arena tegen de dames van Feyenoord. Voor het eerst in het 10-jarig bestaan van de Ajax Vrouwen werd de Klassieker gespeeld in een bomvolle arena. Een absolute droom en langgekoesterde wens voor de speelsters en staff.

Huidige stand binnen de Vrouwen Eredivisie

De stand van de Eredivisie vrouwen voetbal in Nederland wordt bijgehouden op de website van de KNVB en op de website van ESPN. Hier worden iedere week de uitslagen bijgehouden en de huidige stand in de competitie bijgewerkt. In de onderstaande tabel is de stand te zien uit seizoen 2022-2023 met nog drie speelrondes op het programma.

PlaatsClubPuntenGespeeldVorm
1FC Twente4817 ✅ ✅ ❌ ✅ ✅
2Ajax4617 ✅ ✅ ✅ ➖ ✅
3Fortuna Sittard3518 ✅ ✅ ❌ ✅ ❌
4ADO Den Haag2617 ❌ ❌ ✅ ✅ ✅
5PSV2617 ➖ ❌ ✅ ✅ ✅
6PEC Zwolle2517 ✅ ✅ ✅ ✅ ➖
7Feyenoord2317 ➖ ✅ ➖ ➖ ❌
8Sc Heerenveen1617 ❌ ❌ ❌ ✅ ❌
9Telstar1218 ❌ ❌ ➖ ✅ ❌
10VV Alkmaar1118 ❌ ❌ ❌ ❌ ❌
11Excelsior517 ❌ ❌ ❌ ❌ ❌

Winnaars en statistieken van de damescompetitie

De twee grootste clubs op dit moment zijn FC Twente en Ajax. Beide teams zijn er in geslaagd om meerdere keren de kampioenstitel te winnen. Zo won Ajax twee keer eerder de Eredivisie Cup en mocht FC Twente zelfs acht keer de bokaal in ontvangst nemen. AZ en ADO Den Haag zijn de enige clubs die zichzelf ook kampioen van Nederland mochten noemen. De club uit Alkmaar is op dit moment niet meer actief in de Azerion Eredivisie, maar is bezig met het maken van een rentree op het hoogst haalbare niveau.

SeizoenDivisieClub
2022/23Azerion Eredivisie Vrouwen…?
2021/22Pure Energie Eredivisie Vrouwen🔴 FC Twente
2021/20Pure Energie Eredivisie Vrouwen🔴 FC Twente
2019/20Eredivisie— Seizoen door corona niet afgemaakt —
2018/19Eredivisie🔴 FC Twente
2017/18Eredivisie ⚪️ Ajax
2016/17Eredivisie ⚪️ Ajax
2015/16Eredivisie 🔴 FC Twente
2014/15Women’s BeNe League🔴 FC Twente
2013/14Women’s BeNe League🔴 FC Twente
2012/13BeNe League Orange🔴 FC Twente
2011/12Eredivisie🟢 ADO Den Haag
2010/11Eredivisie🔴 FC Twente
2009/10Eredivisie🔵 AZ
2008/09Eredivisie🔵 AZ
2007/08Eredivisie🔵 AZ

Veranderingen binnen de Eredivisie Vrouwen

De competitie heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan. Zo startte de damescompetitie onder de naam Eredivisie en deden er slechts zes clubs mee aan het toernooi. De teams speelden ieder seizoen in totaal vier keer tegen elkaar. De jaren daarna kwam er ieder seizoen wel een team bij en werd de concurrentie groter.

In 2012 werd het tijd voor verandering en kwam de BeNe League Orange tot leven. Deze league heeft het slechts één seizoen overleeft en werd toen omgegooid tot de Women’s BeNe League. In deze competitie speelden zowel Nederlandse als Belgische topteams tegen elkaar. De hooggeplaatste teams uit beide landen kwalificeerden zich als landskampioen voor de UEFA Women’s Champions League. De strijd met onze buren duurde in totaal drie jaar en werd in 2015 weer omgedoopt onder de oude naam: Eredivisie Vrouwen.

Na een sponsordeal werd de naam van de competitie in 2020 veranderd naar Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Het seizoen daarop werd ook de competitieopzet onder de loep genomen en kwamen de felbegeerde play-offs ten einde. Vanwege sponsorrechten kennen we de strijd om het landskampioenschap nu onder de naam Azerion Vrouwen Eredivisie.

Live wedstrijden volgen op tv

Sinds de start in 2007 had RTL de uitzendrechten van de Vrouwen Eredivisie in handen. Er werden geen volledige wedstrijden uitgezonden, maar alleen de samenvattingen werden op zaterdag en zondag aan het einde van de dag getoond. Pas in 2021 startte ESPN met het uitzenden van live wedstrijden op beide wedstrijddagen. Niet alleen op tv, maar ook online zijn de wedstrijden te volgen via de ESPN app of de website. Abonnementen op ESPN zijn enkel aan te schaffen via providers en verschillen dan ook in prijs per tv-aanbieder.


Afbeelding ter illustratie