5 vragen en antwoorden over de nieuwe streamingdienst CANAL+

Maandagochtend werd het verrassende nieuws van vorige maand werkelijkheid: Nederland is weer een streamingdienst rijker. Veel mensen hebben vragen over de nieuwste toevoeging aan het Nederlandse streaminglandschap. Daarom zetten wij hier vijf veelgestelde vragen over CANAL+ op een rijtje en natuurlijk geven we ook de antwoorden erbij.

1. Welke films en series komen allemaal op CANAL+ in Nederland?

Dutch FilmWorks, een populaire distributeur van films als De Vuurlinie en Expend4bles, zal als een van de partijen het aanbod van CANAL+ vullen. Dat doen zij samen met onder andere STUDIOCANAL en Lumière. Echte contentklappers worden echter gemaakt door de enorme Lionsgate en zelfs de videodienst Viaplay. CANAL+ Group, het bedrijf achter de nieuwe streamingdienst, heeft sinds een paar maanden namelijk 23% aandelen in Viaplay. Dikke kans dat dit verband iets te maken heeft met de uitwisseling van content, net als de penibele financiële situatie waarin Viaplay zich momenteel bevindt.

De exacte titels zullen later op onze website gepubliceerd worden, maar vooralsnog krijg je een indruk van het aanbod door in de video onderaan deze pagina naar 0:33 seconden te springen en vervolgens goed te kijken tot 0:46 seconden. Daar scroll je namelijk door een eerste indruk van het platform. Zo valt onder andere de komst van de hitfilm The Whale op, maar ook vind je er klassiekers als Rocky en Zwartboek.

2. Wat kost een abonnement?

Mooi nieuws, want de eerste 7 dagen kost je lidmaatschap bij CANAL+ sowieso helemaal niets. De streamingdienst heeft ervoor gekozen om een gratis proefperiode van een week aan te bieden, zodat je even de tijd hebt om te kijken of de videodienst iets voor jou is. Daarna ga je €4,99 per maand betalen. Een prima klein prijsje als je het vergelijkt met de kosten van de andere streamingdiensten in Nederland.

3. Is er ook sport te zien in het aanbod van deze nieuwe streamingdienst?

Aangezien Canal Digitaal in zijn tv-pakket ook ESPN mag aanbieden, waren we even benieuwd of CANAL+ wellicht een deal had weten te sluiten voor de uitzendrechten van de Eredivisie en andere populaire voetbalcompetities. Maar helaas, dat is niet het geval. Navraag van onze redactie bij de woordvoerder leidt tot de conclusie dat het video on demand-platform momenteel geen sport in zijn aanbod opneemt. Als je een tv-abonnement bij Canal Digitaal hebt, dan zal de sport van ESPN echter wel binnen de CANAL+ app te streamen zijn per 29 januari 2024.

4. Wat is er gebeurd met de vorige videodienst Canal+ Series?

Ook dit hebben we even na moeten vragen, want het persbericht liet initieel niets weten over de toekomst van de streamingdienst Canal+ Series. Dit videoplatform was tot de lancering nog onderdeel van het tv-aanbod van Canal Digitaal-klanten, maar het zal ophouden te bestaan en opgaan in de nieuwe vorm CANAL+.

5. Sinds wanneer is CANAL+ live in Nederland?

CANAL+ pakte al snel na de bekendmaking van het nieuwe video on demand-platform door en werd nog vóór het einde van dit jaar gelanceerd in Nederland. Om precies te zijn was maandag 4 december 2023 de uitverkoren dag.