Parijs-Roubaix 2024: parcours, favorieten, Nederlanders en meer informatie

Op zondag 7 april 2024 is het zover, dan kunnen wielerliefhebbers weer smullen van de klassieke eendaagse wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. We trappen alvast in de tweede versnelling door vooruit te blikken op de wedstrijd. Want hoe loopt het parcours van deze 121e editie eigenlijk, wie maken kans om te winnen en welke deelnemers uit Nederland rijden mee? De wedstrijd wordt zondagochtend direct vanaf het begin uitgezonden via Eurosport, onder andere via discovery+ en hierdoor als add-on kanaal op Amazon Prime Video te ontvangen. Daarna volgt NPO 1 zondagmiddag voor de tweede helft van het programma, waardoor je ook online naar de wielerwedstrijd via NLZIET kunt kijken. Op beide streamingdiensten is tot 7 dagen terugkijken tevens mogelijk.

Parcours van ‘Parijs-Roubaix’ in 2024

Later in het artikel duiken we in de vorige winnaars van de klassieke eendaagse wielerwedstrijd, fun facts over de race, grote kanshebbers en Nederlandse deelnemers. Maar laten we eerst even beginnen bij het begin: de route die de wielrenners op zondag 7 april af zullen leggen. De organisatie van de wedstrijd heeft dat namelijk op twee eenvoudige manieren gevisualiseerd. Hieronder vind je een Facebook-bericht met het parcours dat op de kaart uitgestippeld is.

Vorige editie van wielerwedstrijd ‘Parijs-Roubaix’

De meest recente editie werd gewonnen door de Nederlandse Mathieu van der Poel. De kopman van Alpecin-Deceuninck begon de laatste vijf kilometer met een halve minuut voorsprong. Nadat hij wegreed van Wout van Aert, scheurde de renner solo over de finish. Met deze overwinning mag Van der Poel zich de achtste Nederlander ooit noemen die de race op zijn naam mocht schrijven. Hij vindt zijn naam daardoor terug in een rijtje met absoluut niet de minste namen: Peter Post (1964), Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001), Niki Terpstra (2014) en Dylan van Baarle (2022).

Beter bekend als de ‘De Hel van het Noorden’

Precies een week na de Ronde van Vlaanderen worden de wielrenners uitgedaagd om Parijs-Roubaix te fietsen, ook wel bekend als ‘De Hel van het Noorden’. Deze onstuimige wedstrijd behoort tot de vijf wielerklassiekers. Tussen de start en de finish moeten de renners een monsterlijke afstand van 259 kilometers afleggen. De wielerwedstrijd heeft zijn bijnaam te danken aan de vele kasseistroken in het parcours, waardoor het een flink karwei is om de koers uit te rijden.

De wielerprofs staan ieder jaar weer voor een verrassing, omdat het aantal stroken in de koers constant verschilt. Door de verschillende weersomstandigheden is het tevens de vraag of de pedaleurs over stoffige kasseien hobbelen, of wegglijden door de modder. Ieder jaar stuiteren de renners over meer dan 50 kilometer van deze kasseien, die normaliter al te slecht zijn om over te slenteren. De wielerwedstrijd mag dan ook met recht de kasseienklassieker der kasseienklassiekers worden genoemd.

De originele kasseistroken worden waar mogelijk als erfgoed beschermt door de organisatie. Bij sommige stukken is zelfs alleen publiek welkom op de wedstrijddag. Iedere strook krijgt een aantal sterren, wat aangeeft hoe zwaar dit onderdeel is. Zo zijn Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre de zwaarste kasseistroken die de renners kunnen trotseren.

5x Feiten op een rij over Parijs-Roubaix:

1️⃣ De eerste koers werd gereden in 1896 en gewonnen door de Duitser Josef Fischer. Je kunt je voorstellen dat er in de tussentijd een hoop is veranderd. Zo starten de renners niet meer in Parijs, maar sinds 1968 in Compeigne.

⛔️ De koers werd in dat eerste jaar getest door redacteur Victor Breyer van de Franse krant Le Vélo. In eerste instantie vond hij de race te gevaarlijk, maar al snel werd de wielerwedstrijd geboren.

🏆 Er zijn slechts tien wielrenners ooit geweest die zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix wisten te winnen. Profs Tom Boonen en Fabian Cancellara slaagden hier zelfs tweemaal in.

🚴‍♀️ Sinds 2021 wordt de wielerklassieker ook voor vrouwen georganiseerd. Zaterdag 6 april gaat de vierde editie van start.

🇧🇪 België is tot nu toe hofleverancier van winnende wielrenners in deze koers met een totaal aantal van 57 keer (!).

Nederlanders en favorieten: wie doen er dit jaar mee?

Ook dit jaar betreedt Mathieu van der Poel de poorten van de Hel. Hij zal er natuurlijk weer alles aan doen om de overwinning over de finish te slepen en zich naar een eerste plek te racen. Ook Dylan van Baarle zal zondag aan de start verschijnen. Naast deze pedaleurs staat ook Nils Eekhoff voor Team Dsm–Firmenich PostNL op de deelnemerslijst. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er nog veel meer Nederlandse renners in actie komen. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

NaamTeam
Dylan van BaarleVisma–Lease a Bike
Mathieu van der PoelAlpecin-Deceuninck
Nils EekhoffTeam DSM  

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.