Parijs-Roubaix 2023: parcours, favorieten, Nederlanders en meer informatie

Op zondag 9 april 2023 om 13:10 uur is het zover, dan kunnen wielerliefhebbers weer smullen van de klassieke eendaagse wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. We trappen alvast in de tweede versnelling door vooruit te blikken op de wedstrijd. Want hoe loopt het parcours van deze 120e editie eigenlijk, wie maken kans om te winnen en welke deelnemers uit Nederland rijden mee? De wedstrijd wordt zondagochtend direct vanaf het begin uitgezonden via Eurosport, onder andere via discovery+ en hierdoor als add-on kanaal op Amazon Prime Video te ontvangen. Daarna volgt NPO 1 zondagmiddag voor de tweede helft van het programma vanaf 13:10 uur, onder andere via NLZIET te streamen. Op beide streamingdiensten is tot 7 dagen terugkijken tevens mogelijk.

Parcours van ‘Parijs-Roubaix’ in 2023

Later in het artikel duiken we in de vorige winnaars van de klassieke eendaagse wielerwedstrijd, fun facts over de race, grote kanshebbers en Nederlandse deelnemers. Maar laten we eerst even beginnen bij het begin: de route die de wielrenners aanstaande zondag af zullen leggen. De organisatie van de wedstrijd heeft dat namelijk op twee eenvoudige manieren gevisualiseerd. Hieronder vind je links een Facebook-bericht met het parcours dat op de kaart uitgestippeld is. Voor de liefhebbers is rechts daarvan een video gemaakt, waarin je in 1:39 minuut over de route geleid wordt. Daarin wordt ook duidelijk aangewezen waar de 29 kasseienstroken zich bevinden en wat de moeilijkheidsgraad van die sectoren precies is.

Vorige editie van wielerwedstrijd ‘Parijs-Roubaix’

De meest recente editie werd gewonnen door de Nederlandse Dylan van Baarle. Een absoluut hoogtepunt uit de carrière van de prof, waarin hij na een solo van 19 kilometer als eerste over de finish sprintte. Met een gemiddelde van 45,8 km/u was het de snelste editie van de klassieker ooit. Daarmee mag Van Baarle zich de zevende Nederlander ooit noemen die de race won. Hij vindt zijn naam daardoor terug in een rijtje met absoluut niet de minste namen: Peter Post (1964), Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001) en Niki Terpstra (2014).

Paris-Roubaix Men's Elite 2022 | Highlights | Cycling | Eurosport

Beter bekend als de ‘De Hel van het Noorden’

Precies een week na de Ronde van Vlaanderen worden de wielrenners uitgedaagd om Parijs-Roubaix te fietsen, ook wel bekend als ‘De Hel van het Noorden’. Deze onstuimige wedstrijd behoort tot de vijf wielerklassiekers. Tussen de start en de finish moeten de renners een monsterlijke afstand van 259 kilometers afleggen. De wielerwedstrijd heeft zijn bijnaam te danken aan de vele kasseistroken in het parcours, waardoor het een flink karwei is om de koers uit te rijden.

De wielerprofs staan ieder jaar weer voor een verrassing, omdat het aantal stroken in de koers constant verschilt. Door de verschillende weersomstandigheden is het tevens de vraag of de pedaleurs over stoffige kasseien hobbelen, of wegglijden door de modder. Ieder jaar stuiteren de renners over meer dan 50 kilometer van deze kasseien, die normaliter al te slecht zijn om over te slenteren. De wielerwedstrijd mag dan ook met recht de kasseienklassieker der kasseienklassiekers worden genoemd.

De originele kasseistroken worden waar mogelijk als erfgoed beschermt door de organisatie. Bij sommige stukken is zelfs alleen publiek welkom op de wedstrijddag. Iedere strook krijgt een aantal sterren, wat aangeeft hoe zwaar dit onderdeel is. Zo zijn Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre de zwaarste kasseistroken die de renners kunnen trotseren.

5x Feiten op een rij over Parijs-Roubaix:

1️⃣ De eerste koers werd gereden in 1896 en gewonnen door de Duitser Josef Fischer. Je kunt je voorstellen dat er in de tussentijd een hoop is veranderd. Zo starten de renners niet meer in Parijs, maar sinds 1968 in Compeigne.

⛔️ De koers werd in dat eerste jaar getest door redacteur Victor Breyer van de Franse krant Le Vélo. In eerste instantie vond hij de race te gevaarlijk, maar al snel werd de wielerwedstrijd geboren.

🏆 Er zijn slechts tien wielrenners ooit geweest die zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix wisten te winnen. Profs Tom Boonen en Fabian Cancellara slaagden hier zelfs tweemaal in.

🚴‍♀️ Sinds 2021 wordt de wielerklassieker ook voor vrouwen georganiseerd. Zaterdag 8 april gaat de derde en tevens langste editie tot nu toe van start (145,4 km).

🇧🇪 België is tot nu toe hofleverancier van winnende wielrenners in deze koers met een totaal aantal van 56 keer (!).

Nederlanders en favorieten: wie doen er dit jaar mee?

Ook dit jaar betreedt Dylan van Baarle de poorten van de Hel. Sinds dit jaar fietst de renner voor de ploeg van Jumbo-Visma. Ook Mathieu van der Poel zal zondag aan de start verschijnen. Afgelopen zondag wist hij nog een tweede plek te bemachtigen in de Ronde van Vlaanderen achter zijn geduchte concurrent Tadej Pogačar. Van der Poel zal er natuurlijk weer alles aan doen om de overwinning over de finish te slepen en zich naar een eerste plek te racen.

Naast Van Baarle en Van der Poel verschijnen nog elf Nederlanders aan de start van de klassieker, waaronder Fabio Jakobsen. Drie jaar geleden week Dylan Groenewegen van zijn lijn tijdens de massaprint, waardoor Jakobsen zwaargewond raakte. In 2021 maakte hij zijn comeback, waarna hij verschillende etappes won. Een historisch moment voor Jakobsen was de deelname aan zijn eerste Tour de France van 2022. Tijdens deze drie weken durende race won hij al snel de sprintfinish in de tweede etappe. Alle dertien Nederlanders die aankomende zondag 9 april in actie komen, vind je in de onderstaande tabel.

NaamTeam
Dylan van BaarleJumbo-Visma
Tim van DijkeJumbo-Visma
Mathieu van der PoelAlpecin-Deceuninck
Oscar RiesebeekAlpecin-Deceuninck
Sjoerd BaxUAE Team Emirates
Daan HooleTrek-Segafredo
Elmar ReindersTeam Jayco AlUla
Fabio JakobsenSoudal Quick-Step
David DekkerArkéa-Samsic
Mike TeunissenIntermarché-Circus-Wanty
Taco van der HoornIntermarché-Circus-Wanty
Nils EekhoffTeam DSM  
Tim NabermanTeam DSM

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.