Onverwachts: dit is de ultieme volgorde van alle Pixar-films

Toy Story, Finding Nemo, Inside Out: deze films zijn allemaal geproduceerd door Pixar. Maar wist je dat deze films nog veel meer met elkaar gemeen hebben? Er is zelfs een heuse volgorde waarop de animatiefilms verbonden met elkaar zijn. Misschien wil je je wel weer eens aan een filmmarathon wagen. Maar met welk deel moet je dan eigenlijk beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de volgorde van alle Pixar-films? En waar kun je ze online kijken? In dit artikel delen we alles met je wat je moet weten.

Ultieme volgorde van alle Pixar-films

Op het moment van schrijven zijn er 27 Pixar-films verschenen. Deze films zijn geproduceerd door Pixar en uitgebracht door Walt Disney Studios Motion Pictures. Sommige films bestaan uit meerdere delen (Toy Story, The Incredibles, Cars) en sommigen hebben tot op heden slechts één film. Toch zijn alle 27 films met elkaar verbonden, waardoor er een heuse volgorde bestaat waarin je deze kunt kijken.

Schrijver Jon Negroni komt namelijk met de Pixar-theorie. Volgens deze theorie spelen de films zich in hetzelfde universum af en zijn er aanwijzingen verstopt die hinten naar andere Pixar-films. Dit universum heet ook wel de Pixar Cinematic Universe en volgt een heuse tijdlijn: vanaf de dinosaurussen tot aan ‘intelligente’ dieren. Iedere film voegt een element aan de tijdlijn toe. Hieronder zetten we de ultieme volgorde voor je op een rij.

1. Elemental – 2023

Hoewel deze film pas in 2023 verscheen, beginnen we de volgorde met Elemental. Deze film speelt zich af in een wereld die bestaat uit de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Ieder element leeft in een eigen stuk stad. Het verhaal draait om vuurelement Ember Lumen. Zij heeft per ongeluk een waterleiding in de kelder laten barsten, waardoor de buurtwinkel van haar ouders dreigt te sluiten.

Sommige fans denken dat de film zich duizenden jaren na Monsters Inc. afspeelt, omdat de vrachtwagen van Pizza Planet en de filmposter van Elio te zien zijn. Toch plaatsen we Elemental voor The Good Dinosaur. De stad Element City is namelijk de enige plaats waar de levende wezens wonen, terwijl de buitenwereld bestaat uit woestijn. De wereld buiten de stad lijkt op de aarde voordat er enige vorm van leven ontstond, waardoor de film als eerste in de tijdlijn kan worden gezet.

2. The Good Dinosaur – 2015

Hierna kun je door met The Good Dinosaur. Het verhaal gaat over de verlegen Apatosaurus Arlo. Hij moet zijn weg terug naar huis vinden. Onderweg komt hij de jonge holbewoner Spot tegen. Samen gaan ze op avontuur om terug naar huis te keren. In de échte wereld zijn dinosaurussen uitgestorven, maar het Pixar-universum laat ons een andere geschiedenis zien. Volgens de Pixar-theorie zijn dinosaurussen namelijk juist heel intelligent en vertonen ze menselijke trekjes. In Monsters Inc. is tevens een Apatosaurus in de slaapkamer van een kind te zien. Ook de dino Forrest Wood komt in de herinnering van Riley in Inside Out voorbij.

3. Brave – 2012

Miljoenen jaren na het verhaal van The Good Dinosaur hebben we het verhaal van Brave. Deze film speelt zich af in middeleeuws Schotland. en volgt het avontuur van Merida. Nadat ze van huis is weggelopen, zoekt ze hulp bij een heks. Deze geeft haar een taart die haar moeder in een beer verandert.

Deze heks heeft een belangrijke rol in het Pixar-universum. Ze laat namelijk dieren en levenloze voorwerpen veranderen in wezens met eigen gedachtes en gevoel. Haar hut staat dan ook vol met voorwerpen die een eigen leven lijken te leiden. Dit doet ons gelijk denken aan het speelgoed uit Toy Story. Ook zien we een beeldhouwwerk, wat dan weer lijkt op Sully uit Monsters Inc..

4. Luca – 2021

Het verhaal van Luca speelt zich af in Italië rond het jaar 1959. Luca is een zeemonster, maar op het land verandert hij in een mens. Samen met Alberto brengt hij de zomer door in Portorosso. Daar ontmoeten ze Giulia. Samen beleven ze tal van avonturen en doen ze mee aan een triatlon. Ze moeten echter oppassen met water, want als ze nat worden veranderen ze weer terug in een zeemonster. Het verhaal zit vol met verwijzingen naar andere Pixar- en zelfs Disney-films. De boot die aan het begin van de film voorbij zeilt heet Elena. Deze naam verwijst naar Miguels oma in Coco. Giulia leest het boek Le Avventure di Pinocchio, dat weer verwijst naar de klassieker Pinokkio.

5. The Incredibles – 2004

We maken in de tijdlijn kennis met de eerste superhelden. Zij moeten van de Amerikaanse regering gedwongen onderduiken. Zo leidt het gezin van The Incredibles een ‘normaal’ leven. In het geheim bestrijden zij echter misdaden. Dan krijgt Mr. Incredible een belangrijke missie, waardoor hij in de huid als superheld kan kruipen. Dit loopt niet geheel volgens plan en zijn familie moet in actie komen om hem te redden. Volgens de Pixar-theorie heeft het personage Syndrome twee dingen bedacht om superhelden onbelangrijk te maken. Zo kwam hij met AI-robots, die bestaan uit elektromagnetische energie. Door het vernietigen van deze robots, kwam de overgebleven energie terecht in het speelgoed en andere levenloze voorwerpen.

6. The Incredibles 2 – 2018

Voor het veroorzaken van schade aan de stad, krijgt de superheldenfamilie niet langer meer de hulp van het Superhero Relocation Program. Het gezin gaat daarom aan de slag voor Winston Deavor. Met behulp van Elastigirl probeert hij het vertrouwen in superhelden terug te krijgen. De Pixar-theorie stelt dat het wantrouwen richting superhelden ervoor zorgt dat ze ophouden met bestaan. The Incredibles 2 toont de negatieve blik op superhelden, maar ook de komst van grote bedrijven.

7. Lightyear – 2022

Lightyear is een film binnen het Toy Story-universum en volgt het verhaal van actiefiguur Buzz Lightyear. Hij gebruikt tijdreizen om een weg terug naar huis te vinden. Lightyear speelt zich af binnen een film, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat Andy uit Toy Story de pop van Buzz Lightyear als speelgoed wil hebben. Hoewel de film dus een stuk later werd uitgebracht dan de Toy Story-reeks, wordt deze wel voor de eerder verschenen reeks in de tijdlijn geplaatst.

8. Toy Story – 1995

We hebben het al een aantal keer besproken, maar Toy Story is de eerste film waarin levenloze voorwerpen emoties tonen. Wanneer Andy de kamer verlaat, komt het speelgoed namelijk tot leven. Niet alleen komen zij tot leven, maar zij ervaren net zoals mensen ook verschillende emoties. Vooral het gevoel van Woody komt naar voren, wanneer Buzz Lightyear als nieuw favoriet speelgoed wordt gekozen. Het verhaal speelt zich af in 1995, ruim 30 jaar na de gebeurtenissen uit The Incredibles.

9. Toy Story 2 – 1999

Vier jaar later verscheen Toy Story 2. Hierin komt nog steeds het gevoel van al het speelgoed naar voren. Volgens de Pixar-theorie begint het speelgoed te twijfelen over hun doel in het leven en zijn ze angstig dat mensen ze in de steek laten. Zo is Emily haar pop Jessie ontgroeit en is Woody bang dat dit hem ook overkomt. Hierdoor komt het speelgoed ook in opstand, omdat ze bang zijn verlaten te worden.

10. Turning Red – 2022

In 2022 verscheen de film Turning Red. Dit verhaal speelt zich af in 2002 en volgt het leven Meilin. In eerste instantie lijkt alles ‘normaal’ te zijn, totdat ze op een dag wakker wordt als een gigantische rode panda. Deze verandering komt tot stand door een familievloek en gebeurt alleen als ze sterke emoties ervaart. Deze transformatie doet ons denken aan de magie die wordt gebruikt in Brave, die eerder te vinden is in de tijdlijn.

11. Finding Nemo – 2003

Het verhaal van Finding Nemo speelt zich af na de eerste twee Toy Story-films. Nemo wordt gevangen door een duiker en in een aquarium geplaatst bij een tandarts in Australië. De overbezorgde vader Marlin gaat samen met Dory op pad om op zoek te gaan naar zijn zoon Nemo. De Pixar-theorie stelt dat dieren inmiddels zo intelligent zijn geworden, dat ze elementen van de menselijke samenleving hebben overgenomen.

12. Finding Dory – 2018

Na het einde van de eerste film is het Dory die de hulp inschakelt van Marlin en Nemo om haar ouders terug te vinden. Het loopt echter anders want Dory wordt ontvoerd en naar het Marine Life Institute in Californië gebracht. Nu staat de zoektocht in Finding Dory centraal. Ondanks dat de vis aan kortetermijngeheugenverlies lijdt, toont de Pixar-theorie dat Dory zeer intelligent is. Ze is namelijk in gevangenschap geboren en opgegroeid, dicht in de buurt van mensen. Hierdoor is ze in staat om andere talen te lezen en te begrijpen. Hoe dichter dieren bij mensen leven, hoe slimmer ze worden.

13. Ratatouille – 2007

Dit gegeven brengt ons direct naar de film Ratatouille. Net als Gusteau wil Remy de rat ook chef-kok worden. Er is alleen één probleem: hij is een rat. Om toch de lekkerste gerechten te bereiden, werkt hij samen met Linguini. Onder de koksmuts controleert hij alle bewegingen, waardoor het net lijkt alsof Linguini de échte chef is. In werkelijkheid is Remy uiteraard de ware chef. Het verhaal van Ratatouille sluit naadloos aan bij het gegeven dat dieren net zo intelligent worden als mensen.

14. Toy Story 3 – 2010

In Toy Story 3 bereidt Andy zich voor op de universiteit. Zijn speelgoed, inclusief Woody en Buzz, doneert hij aan Sunnyside. Hier krijgt het speelgoed te maken met alle kleine kinderen die roekeloos met alle spullen omgaan. Het speelgoed komt in opstand, waardoor de Pixar-theorie impliceert dat dit een teken is dat levenloze voorwerpen de macht overnemen. Tevens zien we in Toy Story 3 meerdere verwijzingen naar andere films. Zo ontvangt Andy een ansichtkaart van Carl en Ellie uit Up en krijgen we een beeld van een iets oudere Boo uit Monsters Inc..

15. Toy Story 4 – 2019

In Toy Story 4 heeft het speelgoed een nieuwe plek gekregen bij Bonnie. Deze film ondersteunt de beweringen over hoe speelgoed tot leven komt en laat een diepere laag zien. Woody heeft bewuste gedachtes gekregen door zijn relatie met Andy en de tijd die zij hebben doorgebracht. In de film maken we kennis met het karakter Forky. Deze vork ontstaan uit afvalresten heeft alleen maar tijd doorgebracht in de tas van Bonnie. Hierdoor weet Forky veel minder van de wereld dan het andere speelgoed en heeft het volgens de Pixar-theorie een laag niveau van bewustzijn.

16. Up – 2016

Na het overlijden van zijn vrouw Ellie, besluit Carl in Up haar kinderdroom te verwezenlijken en naar Paradise Falls te gaan. Carl weigert zijn huis op te geven, waardoor hij besluit ermee op reis te gaan. Deze reis maakt hij door een miljoen kleurrijke ballonnen aan zijn huis vast te binden. In zijn vlucht neemt hij per ongeluk padvinder Russell mee. De film illustreert volgens de Pixar-theorie eveneens de opstand van dieren tegen de mens.

17. Inside Out – 2015

In Inside Out kruipen we in het hoofd van de 11-jarige Riley. Haar emoties worden aangestuurd door verschillende personages, waaronder Joy en Sadness. De Pixar-theorie toont aan dat emoties en herinneringen twee belangrijke elementen zijn in het leven van mensen. De verloren herinnering aan het karakter Bing Bong is tevens een verwijzing naar Monsters Inc.. Dit is het monster dat door Monsters Inc. naar haar slaapkamer is gestuurd.

18. Coco – 2017

Coco is verbonden aan Inside Out. De film laat eveneens de kracht van het menselijk geheugen zien. In het verhaal wordt de 12-jarige Miguel tijdens Dia de Los Muertos (Dag van de Doden) naar het Land van de Doden gesleept. Daar komt hij zijn verloren familielid tegen. In het Land van de Doden leven alle zielen van overleden mensen voort. Als ze echter worden vergeten door hun geliefden, verdwijnt hun ziel. Dit zagen we ook bij Bing Bong gebeuren in Inside Out.

19. Soul – 2020

De film Soul helpt verklaren waarom Dug in Up, Remy in Ratatouille en Flik in A Bug’s Life menselijke emoties bezitten. Nadat Joe Gardner in een riool is gevallen, raakt hij in coma. Hij ontwaakt als ziel die klaar is om het hiernamaals te betreden. Daar zit hij echter niet op te wachten, waardoor hij in het hiervoormaals terecht komt. Daar leven alle zielen voordat ze in een mens of dier terecht kunnen. Hierdoor kunnen menselijke zielen ook in dieren komen, zoals het geval is bij Remy, Dug en Flik.

20. Cars – 2006

In 2006 maakten we kennis met de eerste Cars-film. In deze wereld kunnen auto’s niet alleen racen, maar kunnen ze ook praten. We ontmoeten Bliksem McQueen die gestrand is in Radiator Springs. Op weg naar Californië voor de Piston Cup raakt hij bevriend met andere auto’s, waaronder Mater The Tow Truck, Sally Carrera en Doc Hudson. Het verhaal van Cars speelt zich af over een tijdlijn van 100 jaar. Er zijn geen mensen meer op aarde, maar hun invloed op de planeet blijft nog wel bestaan.

Volgens de Pixar-theorie hebben machines de strijd tegen mensen gewonnen. Er zijn twee theorieën waarom auto’s zelfstandig kunnen leven. Ze worden bestuurd door AI-technologie die is ontwikkeld door het personage Syndrome uit The Incredibles of ze worden bestuurd door de herinneringen aan de relaties met hun eigenaars. Dit toont weer hoe krachtig herinneringen zijn.

21. Cars 2 – 2011

In Cars 2 gaan Bliksem McQueen en Mater The Tow Truck samen op avontuur naar Japan en Europa. Daar nemen ze deel aan de World Grand Prix. Het criminele meesterbrein Professor Zundapp heeft echter andere plannen en probeert met zijn bende de races te vernietigen. Daar moeten de twee vrienden een stokje voor steken. De film toont nogmaals de verbinding tussen auto’s en de herinnering aan de relatie tussen de auto’s en hun eigenaren.

22. Cars 3 – 2017

In Cars 3 is Bliksem McQueen een stuk ouder geworden. Door een heftige crash wordt hij tijdens het laatste Piston Cup-toernooi uitgeschakeld. Hij wordt ingehaald door een nieuwe generatie raceauto’s die beschikken over de nieuwste technologie. Na zijn herstel wordt Bliksem McQueen getraind door de jonge vrouwelijke raceauto Cruz Ramirez. In de film zien we tevens tekenen van leven, terwijl er eerst alleen maar auto’s zouden bestaan.

23. Wall-E – 2008

Het is het jaar 2805 en Wall-E is de enige overgebleven robot op aarde die al het afval opruimt en verschillende voorwerpen verzamelt. Hij wordt verliefd op EVE. Zij is naar de aarde gestuurd om een teken van leven te vinden. Alleen kakkerlak Hal en het kleine plantje leven op de verder onbewoonbare aarde. Aan het einde van de film keren er mensen terug naar aarde om het plantje te planten in de aarde. Dit plantje groeit uiteindelijk uit tot een gigantische boom. Laat deze boom nu net te zien zijn in A Bug’s Life.

24. A Bug’s Life – 1998

De gebeurtenissen in A Bug’s Life spelen zich meer dan 90 jaar later af. De Mier Flik gaat op zoek naar insecten om zijn kolonie te beschermen tegen een bende pestende sprinkhanen. Voordat Wall-E zich afspeelde hadden mieren een levensverwachting van maximaal drie maanden. Mieren leven nu echter veel langer, omdat de mensen uiteindelijk niet zijn teruggekeerd naar de aarde. Zij vormen dus niet langer een bedreiging voor de insecten, waardoor ze zich sneller kunnen evolueren.

25. Onward – 2020

Onward speelt zich af in een moderne fantasiewereld. De elfenbroers Barley en Ian Lightfoot proberen nog één dag door te brengen met hun overleden vader Wilden. Om de spreuk uit het verhaal te voltooien gaan de broers op zoektocht naar een edelsteen. Tijdens hun reis beleven ze verschillende avonturen.

Sommigen denken dat de wereld van Onward losstaat van de andere films. De Pixar-theorie denkt daar anders over, want de wezens zijn namelijk verbonden aan de monsters in Monsters Inc.. Zo zouden de mensen uit Wall-E die terugkeerden naar de aarde zijn veranderd in elfen. Zij verloren echter hun magie, waardoor andere wezens op aarde wel tot monsters konden uitgroeien. Een andere theorie stelt dat mensen evolueerden in elfen en daarna in monsters.

26. Monsters University – 2013

In Monsters University gaat Mike Wasowski naar de universiteit om bangmaker te worden. Hij hoopt ooit bij Monsters Inc. te werken, zodat het geschreeuw van kinderen gebruikt kan worden om Monstropolis te voorzien van energie. Op school ontmoet hij Sully, wie uitgroeit tot de beste vriend van Mike. De Pixar-theorie stelt dat het te snel evolueren van dieren naar monsters per ongeluk heeft gezorgd voor het uitsterven van de mensheid. De monsters wordt dan ook wijs gemaakt dat mensen giftig zijn en dat ze maar beter uit de buurt kunnen blijven.

27. Monsters Inc. – 2001

Mike en Sully werken samen om via deuren naar de slaapkamers van kinderen te reizen om hun geschreeuw op te vangen. In Monsters Inc. maken we kennis met Boo. Het kleine meisje leert de twee dat lachen veel krachtiger is dan schreeuwen. Monsters Inc. is vooralsnog de laatste film in de Pixar-theorie. De theorie stelt dat de deuren uit het verhaal leiden naar verschillende plaatsen in verschillende periodes uit de tijdlijn. Boo zou zelfs opgroeien tot de heks uit Brave. Om Sully te vinden gebruikt ze namelijk magie om deuren te maken waarmee ze heen en weer kan reizen in de tijd.

Alle ‘Pixar’-films op volgorde van releasejaar

Uiteraard kun je alle 27 Pixar-films ook op volgorde van release kijken. Hieronder hebben we deze tijdlijn voor je uitgezocht. Zo begin je bij Toy Story uit 1995 en eindig je vooralsnog met Elemental uit 2023. In 2024 worden er nog twee films aan de tijdlijn toegevoegd. Op woensdag 17 juli 2024 verschijnt namelijk Inside Out 2. Een jaar later staat de nieuwe film Elio op het programma. In 2026 komt er zelfs een Toy Story 5.

VolgordeTitelReleasejaar
1Toy Story1995
2A Bug’s Life1998
3Toy Story 21999
4Monsters Inc.2001
5Finding Nemo2003
6The Incredibles2004
7Cars2006
8Ratatouille2007
9Wall-E2008
10Up2009
11Toy Story 32010
12Cars 22011
13Brave2012
14Monsters University2013
15Inside Out2015
16The Good Dinosaur2015
17Finding Dory2016
18Cars 32017
19Coco2017
20The Incredibles 22020
21Toy Story 42019
22Onward2020
23Luca2021
24Turning Red2022
25Lightyear2022
26Elemental2023
27Inside Out 22024
28Elio2025
29Toy Story 52026

Waar kun je alle Pixar-films kijken?

Nu je weet in welke volgorde je de Pixar-films moet kijken, is het misschien nog niet helemaal duidelijk waar je voor het streamen precies terechtkunt. Allereerst heeft Disney+ alle films aan de bibliotheek toegevoegd. Zij hebben een aparte pagina op de streamingdienst waar je alle films op kunt vinden.

Verschillende films zijn daarnaast ook te streamen bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis. Bij die laatste hoef je geen abonnement te hebben om films te streamen, maar kun je iedere titel los kopen of huren. Koop je de film bij Pathé Thuis, dan blijft deze voor altijd in je bibliotheek staan. Je kunt hem dan zo vaak bekijken als je wilt. Bij huren heb je 30 dagen de tijd om te beginnen met kijken. Na 48 uur verdwijnt de film vervolgens uit je bibliotheek.

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Pixar-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle The Hunger Games-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.