Dit is de volgorde van de ‘Game of Thrones’-boeken

De Amerikaanse schrijver George R.R. Martin heeft de wereld veranderd met zijn A Song of Ice and Fire-boekenserie, die de meeste mensen ook wel kennen van de immens populaire HBO-serie Game of Thrones. Ook de prequelserie House of the Dragon is inmiddels te zien op HBO Max. Ben jij van plan om binnenkort de boeken eens te gaan lezen? Dan is het wel handig om te weten in welke volgorde je dit moet doen. Daarom hebben wij de juiste volgorde van de Game of Thrones-boeken voor je op een rijtje gezet.

Ultieme volgorde van alle ‘Game of Thrones’-boeken

Het begon allemaal met de A Song of Ice and Fire-serie, waarvan het eerste boek (A Game of Thrones, in het Nederlands Het Spel der Tronen) in 1996 verscheen. Dit is de serie waarop de populaire HBO-serie Game of Thrones gebaseerd is. Goed om te weten is dat er in Amerika slechts vijf boeken zijn verschenen van deze serie, terwijl boek #3 en #5 in het Verenigd Koninkrijk en ook in de Nederlandse vertaling opgedeeld zijn in twee delen. In het Nederlands moet je dus zeven delen lezen om de hele serie af te maken.

In 2018 publiceerde George R.R. Martin Fire & Blood, een prequel die zich 200 jaar vóór de gebeurtenissen uit zijn meest bekende boekenserie afspeelt. Dit boek moet je dus eigenlijk lezen voordat je aan de A Song of Ice and Fire-serie begint. Een kleine sidenote: dit is het eerste deel van een nieuwe serie en een tweede deel komt er ook aan. Wil je deze serie dus in zijn geheel lezen, dan kun je er ook voor kiezen om dit boek over te slaan en direct met A Game of Thrones te beginnen.

Hieronder vind je een overzicht van de boeken in de juiste volgorde, met de Engelse en Nederlandse titels erbij. Met de knop daarnaast kun je de boeken direct bestellen bij Bol.com. Daarnaast zijn ze ook hier op Amazon.nl te vinden.

VolgordeTitel (Engels)Titel (Nederlands)Bestellen
1Fire and BloodVuur en Bloed➡️ Hier bij Bol.com
2A Game of ThronesHet Spel der Tronen➡️ Hier bij Bol.com
3A Clash of KingsDe Strijd der Koningen➡️ Hier bij Bol.com
4A Storm of Swords:
Steel and Snow
Een Storm van Zwaarden:
Staal en Sneeuw
➡️ Hier bij Bol.com
5A Storm of Swords:
Blood and Gold
Een Storm van Zwaarden:
Bloed en Goud
➡️ Hier bij Bol.com
6A Feast for CrowsEen Feestmaal voor Kraaien➡️ Hier bij Bol.com
7A Dance with Dragons:
Dreams and Dust
Een Dans met Draken:
Oude Vetes, Nieuwe Strijd
➡️ Hier bij Bol.com
8A Dance with Dragons:
After the Feast
Een Dans met Draken:
Zwaarden Tegen Draken
➡️ Hier bij Bol.com

De boeken achter ‘House of the Dragon’

In 2022 trakteert HBO ons op de gloednieuwe serie House of the Dragon, waarvan de eerste aflevering op 22 augustus verschenen is. Dit speelt zich af vóór de gebeurtenissen uit Game of Thrones en is dan ook gebaseerd op de prequel Fire & Blood. Het boek vertelt de geschiedenis van Huis Targaryen. Het eerste boek van deze serie verscheen in november 2018, en als het goed is volgen er zeker nog twee delen.

De boeken achter ‘Game of Thrones’

De HBO-serie Game of Thrones is dus gebaseerd op de A Song of Ice and Fire-boeken, in het Nederlands Het Lied van IJs en Vuur. Deze serie bevat in Amerika vijf boeken en in het Nederlands zeven, omdat het derde en het vijfde boek hier opgedeeld zijn in twee delen.

Goed nieuws voor de fans, want hoewel George R.R. Martin dus bezig is met de prequel, is ook de A Song of Ice and Fire-serie nog niet klaar. Er zijn nog twee boeken aangekondigd: The Winds of Winter en A Dream of Spring. Releasedata van deze boeken zijn er op dit moment nog niet.

Meer informatie over de Game of Thrones-prequelserie

Deze epische serie speelt 200 jaar voor de gebeurtenissen in Game of Thrones en vertelt het verhaal van het Huis Targaryen.

TitelHouse of the Dragon
Jaar2022
SoortSerie
Duur1 seizoen, 10 afleveringen
TaalEngels
CategorieActie, Avontuur, Drama
MakersGeorge R. R. Martin, Ryan Condal
CastPaddy Considine, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Rhys Ifans, Matt Smith, Emily Carey, Milly Alcock, Eve Best, Steve Toussaint

Synopsis: HBO Max

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.