Deze 10 voetballers maakten de meeste goals in El Clásico

Op zaterdag 28 oktober stond de eerste El Clásico van dit seizoen op het programma. Het is dé belangrijkste wedstrijd tussen aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid. De twee voetbalgiganten hebben samen een lange voetbalgeschiedenis. Ze stonden tot op heden dan ook al 256 keer tegenover elkaar. Maar welke voetballers maakten eigenlijk de meeste goals tijdens El Clásico? Tijd om de top 10 op een rij te zetten. Alle edities van El Clásico en overige wedstrijden uit La Liga kijk je live bij Ziggo Sport.

Top tien topscoorders van El Clásico aller tijden

De allereerste wedstrijd ooit tussen de twee Spaanse topclubs werd op 13 mei in het jaar 1902 gespeeld. Real Madrid had toen nog de naam Madrid CF. De Catalanen wonnen dit duel met 3-1. Bij deze match bleef het niet, want de twee rivalen hebben op het moment van schrijven 256 keer tegen elkaar gespeeld. Duels tussen de twee teams staan altijd gegarandeerd voor spanning en spektakel. Dit is ook aan de statistieken te zien. FC Barcelona wist namelijk 101 keer te winnen, terwijl de Koninklijke er 104 keer met de winst vandoor gingen.

Door de jaren heen zijn er heel wat spelers geweest die tijdens El Clásico in actie zijn gekomen. De transferwereld ligt namelijk nooit stil. Wijzigingen liggen dan ook altijd op de loer. We zetten de top tien van voetballers met een recordaantal doelpunten voor je op een rij en geven meer informatie over de loopbaan van de desbetreffende speler.

10. 🇺🇾 Luis Suárez – 11 doelpunten

De eerste voetballer die we terugvinden in de lijst is Luis Suárez. De aanvaller uit Uruguay speelde van 2014-2020 voor FC Barcelona. Zijn debuut in het Catalaanse shirt bleef op het begin echter nog even uit. Door het bijten in de schouder van Giorgio Chiellini tijdens het WK in 2014 mocht hij namelijk een aantal wedstrijden niet spelen. Na vier maanden schorsing maakte Suárez tijdens El Clásico zijn officiële debuut voor FC Barcelona. Bij deze wedstrijd bleef het niet, want de aanvaller heeft tijdens zijn carrière elf doelpunten gemaakt voor de Catalaanse club in dit type match.

9. 🇪🇸 Santillana – 12 doelpunten

Een plek hoger staat voormalig voetballer Carlos Alonso González. Beter bekend als Santillana. De aanvaller speelde van 1971-1988 voor Real Madrid. Tijdens El Clásico wist hij twaalf keer het net te vinden. Naast de competitie werd hij ook in de nationale selectie opgenomen tijdens het WK van 1978 en 1982.

8. 🇫🇷 Karim Benzema – 13 doelpunten

Op plaats acht vinden we Karim Benzema, eveneens vereerd met een positie in het lijstje van Champions League-topscorers. De spits speelde van 2009-2023 voor de Koninklijke, maar maakte afgelopen zomer de transfer naar de Saudi Pro League. In totaal kwam de aanvaller 638 keer in actie voor Real Madrid. Hij was goed voor 13 doelpunten tijdens El Clásico.

5/6/7. 🇭🇺 Ferenc Puskás / 🇪🇸 Francisco Gento / 🇪🇸 César Rodríguez – 14 doelpunten

We stijgen een aantal plekken, want Ferenc Puskás, Francisco Gento en César Rodríguez scoorden alledrie maar liefst viertien keer tijdens de Spaanse derby. Voormalig voetballer Puskás speelde van 1958-1967 voor de ploeg uit Madrid. Na zijn voetbalcarrière vervolgde hij zijn loopbaan als trainer bij verschillende clubs.

Francisco Gento was van 1953-1971 actief bij de Koninklijke. Hij behaalde grote successen en was van 2016 tot aan zijn overlijden in 2022 zelfs erevoorzitter. César Rodríguez is de enige van de drie die bij FC Barcelona speelde. De voormalig Spaanse voetballer was met 232 doelpunten zelfs tot 2012 topscoorder aller tijden.

4. 🇪🇸 Raúl González Blanco – 15 doelpunten

Met één goal meer vinden we Raúl González Blanco in het lijstje. De voormalige centrumspits voor Real Madrid was goed voor vijftien doelpunten tijdens El Clásico. Na ruim zestien seizoenen zetten de voetballer een punt achter zijn profcarrière. Hij ging aan de slag als coach, waar hij tot voor kort de trainer was van het beloftenteam van Real.

2/3. 🇵🇹 Cristiano Ronaldo, 🇦🇷 Alfredo Di Stéfano – 18 doelpunten

Op de gedeelde tweede plaats staan Cristiano Ronaldo en voormalig voetballer Alfredo Di Stéfano. Beide heren speelden voor een langere periode bij Real Madrid en zijn verantwoordelijk voor achttien doelpunten. Stéfano was van 1953-1964 actief voor de Koninklijke. De Portugese aanvaller liep daarentegen van 2009 tot 2018 in het shirt van de Madrileense club. Na Juventus en het korte avontuur bij Manchester United koos Ronaldo voor Al-Nassr. Na deze transfer maakten nog veel meer voetballers de overstap naar de Saudi Pro League.

1. 🇦🇷 Lionel Messi – 26 doelpunten

De onbetwiste nummer één is echter Lionel Messi. Deze legendarische Argentijn speelde al in de jeugdopleiding van de Catalaanse club en was van 2004-2021 actief voor het grote Barça. In totaal speelde hij 520 wedstrijden in het shirt van de Catalanen. Met 26 doelpunten is hij tot op heden de absolute topscoorder aller tijden in El Clásico. Na twee jaar nam sterspeler Messi transfervrij afscheid van Paris Saint-Germain, waar hij onder andere samen met Neymar en Mbappé op het veld stond.

Er werden in de media veel clubs gekoppeld aan de voetballer, waaronder teams uit Saoedi-Arabië. In een interview gaf de aanvaller aan naar Inter Miami CF te vertrekken, de club waar onder andere oud-voetballer David Beckham eigenaar van is. Toch had de Argentijn eigenlijk gehoopt op een comeback bij ‘zijn’ Catalaanse club. Messi zag het alleen niet zitten dat de salarissen van de spelers werden verlaagd en er zelfs voetballers verkocht moesten worden om deze droom te bekostigen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.