Het WK 2022 begint vandaag: deze 10 voetbaldocumentaires moet je zien

Nog maar een paar uurtjes aftellen en dan gaat een van de grootste sporttoernooien ter wereld van start: het WK Voetbal van 2022. Op zondag 20 november wordt er om 17:00 uur afgetrapt door gastland Qatar in een potje tegen Ecuador. In dit artikel vind je 10 interessante voetbaldocumentaires waarmee je je kunt voorbereiden op dit toernooi of alvast in de stemming kunt komen voor deze voetbalmaand.

10x Voetbaldocumentaires die je moet zien voor het WK 2022

10. Louis (film, 2022) – Pathé Thuis

In aanloop naar het WK Voetbal kun je door middel van de documentaire Louis onze eigen bondscoach beter leren kennen. Documentairemaker Geertjan Lassche duikt in deze twee uur durende film in het leven van een van de meest spraakmakende voetbaltrainers die Nederland kent: Louis van Gaal. Drie jaar lang heeft hij het wel en wee van Van Gaal gevolgd, zowel op en langs het veld als thuis. Tevens wordt de docu deze week in twee delen op tv uitgezonden.

9. The Men Who Sold The World Cup (serie, 1 seizoen) – discovery+

Het zal je niet ontgaan zijn dat het WK dit jaar meer controverse kent dan normaal. Toen in 2010 Qatar als gastland werd verkozen, was er verbazing alom. Landen als Australië en de Verenigde Staten werden gepasseerd voor het land waar nog geen eens voldoende voetbalstadions waren en bovendien tropische temperaturen meer regel dan uitzondering zijn. Hoe kan het dat uitgerekend Qatar, dat later nog meer in opspraak kwam door de mensenrechten die tijdens de bouw van de stadions geschonden werden, verkozen werd? Discovery+ duikt in de documentaire The Men Who Sold The World Cup in alle corruptie en achterkamertjesdeals die het WK van 2022 tekenen.

8. Captains (serie, 1 seizoen) – Netflix

Netflix heeft in aanloop naar het wereldkampioenschap de documentairereeks Captains gemaakt. We volgen zes voetbalcaptains—Luka Modrić (Kroatië), Thiago Silva (Brazilië), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Hassan Maatouk (Libanon), Brian Kaltack (Vanuatu) en Andre Blake (Jamaice)—en hun teams in hun strijd om een kwalificatieplek voor het WK 2022.

7. My National Team of Colombia (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

In My National Team of Colombia volgen we, zoals de titel al laat weten, het Colombiaanse voetbalteam terwijl ze in de Conmebol-kwalificatiewedstrijden strijden om een plekje in de groepsfase van het WK 2022. We kunnen wel verklappen dat dit ze uiteindelijk niet gelukt is, omdat ze het moesten afleggen tegen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Ecuador. Toch is het interessant om te zien hoe het er bij zo’n toernooi achter de schermen aan toegaat, en is dit zeker een goed opwarmertje voor het echte werk.

6. In De Schaduw Van Het WK (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Net als in The Men Who Sold The World Cup draait het in de documentairereeks In De Schaduw Van Het WK om de donkere zijde van dit toernooi. Zo kwamen er volgens onderzoek van The Guardian bij de bouw van de stadions ruim 6500 mensen om het leven. Danny Ghosen portretteert families van de overleden arbeiders en peilt hoe er in Nederland tegen de misstanden wordt aangekeken. De eerste drie afleveringen zijn nu terug te kijken bij NLZIET, de laatste wordt op maandag 14 november uitgezonden op NPO2.

5. Haaland: The Big Decision (film, 2022) – Viaplay

Het is een dubbel gevoel: door de overwinning op Noorwegen in november 2021 wist Nederland zich te plaatsen voor het WK Voetbal, maar tegelijkertijd is het ook jammer dat we niet van de Noorse Erling Haaland kunnen genieten op dit toernooi. De Manchester City-spits is een van de meest besproken voetballers van dit moment. Hoe zag zijn carrière eruit voordat hij voor deze topclub koos? In deze documentaire op Viaplay krijg je een uniek inkijkje in de geschiedenis van de voetballer, die helaas dus schittert in afwezigheid op het WK 2022.

4. AJAX: Parels van Amsterdam (film, 2022) – Amazon Prime Video

Nu de selectie van het Nederlands Elftal bekend is, weten we dat er uit de Eredivisie behoorlijk wat spelers hun opwachting maken. Vooral Ajax is goed vertegenwoordigd, met Daley Blind, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Kenneth Taylor, Steven Bergwijn, Remko Pasveer en Jurriën Timber die meegaan naar Qatar. Wil je meer weten over die laatste of over Ajax in het algemeen, dan moet je de documentaire AJAX: Parels van Amsterdam zien. Hierin volgen we Ryan Gravenberch, Devyne Rensch en Timber tijdens het voetbalseizoen 2021-2022, op de club én daarbuiten.

3. FIFA Uncovered (serie, 1 seizoen) – Netflix

Ook Netflix heeft zich over de corruptie van de FIFA en de misstanden die het WK van 2022 omringen gebogen in de documentaireserie FIFA Uncovered. De streamingdienst duikt in de geschiedenis van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) en de schimmige deals die er in het hoofdkantoor gesloten worden in vier afleveringen. Ook interessant om te zien!

2. Pelé: The Last Show (film, 2021) – discovery+

We maken even een uitstapje naar iemand die niet op dit WK te zien is, maar wel tot een van de beste voetballers ooit gerekend mag worden: drievoudig wereldkampioen Pelé. In de documentaire Pelé: The Last Show vertrekt hij naar Amerika om te spelen voor de New York Cosmos. Dit sluitstuk van zijn loopbaan was meer dan afbouwen voor veel geld, het was de geboorte van de voetbalcultuur in Amerika.

1. This is Football (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

De laatste serie die je moet zien om in de stemming te komen voor het WK 2022, is This Is Football op Amazon Prime Video. Als je voetbalfan bent zal de impact van de sport je op zich wel duidelijk zijn, maar toch is het leuk en interessant om te zien wat de kracht hiervan wereldwijd is. In de zesdelige serie komen alle emoties langs: verlossing, geloof, geluk, trots, liefde en ongeloof. We worden meegenomen van de straten van Delhi tot de grasmatten van de Champions League in een serie die je enkel en alleen maar enthousiast kan maken voor wat ons vanaf 20 november weer te wachten staat.

Alles over discovery+

In dit overzicht vond je twee discovery+-titels terug. Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over deze streamingdienst en vind je tevens het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Pathé Thuis, discovery+, Netflix, Amazon Prime Video, NLZIET en Viaplay

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.