5x Kijktips voor films en series over voetbal om de zomerstop te overleven

Nu alle kampioenen en degradanten bekend zijn, liggen de Eredivisie en andere Europese voetbalcompetities al een paar weken stil. Tot groot verdriet van veel fans moeten zij het nu even zonder hun geliefde balsport doen. Maar wees niet getreurd, want wij hebben vijf kijktips voor films en series over voetbal geselecteerd waarmee jij de zomerstop gemakkelijk doorkomt. Uiteraard geven we per film of serie aan waar hij over gaat en hebben we alle trailers toegevoegd. En onthoud: dit zijn onze tips, maar smaken verschillen natuurlijk. Alvast veel kijkplezier!

5. Diego Maradona (film, 2019) – HBO Max

Diego Maradona (2019): Official Trailer | HBO

We trappen de lijst af met de documentaire Diego Maradona uit 2019. De film is samengesteld uit meer dan 500 uur aan nooit eerder vertoond beeldmateriaal en gaat uiteraard over de carrière van wellicht wel ‘s werelds meest legendarische voetballer: Diego Maradona. De Argentijnse prof speelde onder andere voor de Italiaanse club S.C.C. Napoli en FC Barcelona dat uitkomt in de Spaanse La Liga. Een weergaloze biografie over de meest legendarische speler uit de voetbalwereld geproduceerd door Oscarwinnende regisseur Asif Kapadia, onder andere bekend van de meeslepende documentaire Senna. De film over Maradona is momenteel onder andere te streamen via HBO Max, Videoland en Pathé Thuis.

4. Dat Ene Woord: Feyenoord (serie, 1 seizoen) – Disney+

OFFICIËLE TRAILER | Dat Ene Woord - Feyenoord

Nu Feyenoord landskampioen is geworden tijdens het Eredivisie-seizoen van 2022/23, kan deze titel zeker niet in het lijstje ontbreken. In de documentaireserie Dat Ene Woord: Feyenoord opent de club voor het eerst in zijn 112-jarige historie de deuren om alle fans een unieke inkijk te geven in de ontwikkelingen binnen het team en door onder andere beelden te vertonen vanuit de kleedkamer en boardroom. Gedurende het volledige seizoen 2020/21 word je als kijker meegenomen en volg je de club van binnenuit. Het is dat jaar niet gemakkelijk voor de Rotterdamse ploeg, waardoor het uiterste wordt gevraagd van de trainer, spelers, directie en natuurlijk de supporters. Niet alleen als kijker groei je dichter naar de club, maar ook brengt de docuserie van Disney+ alle hoofdrolspelers dichterbij het publiek dan ooit. De documentaireserie kan dan ook op enthousiaste reacties rekenen.

3. Captains (serie, 1 seizoen) – Netflix

In de serie ‘Captains’ op Netflix volgen we zes aanvoerders en hun teams tijdens de kwalificatiereeks voor het WK 2022 in Qatar. Zo zien we onder andere hoe Luka Modrić het met ‘zijn’ Kroatië opneemt tegen Rusland en kijken we naar Thiago Silva die de strijd aangaat met Brazilië tegen Colombia. Een bijzondere kijk achter de schermen in alle successen en tegenslagen die de voetballers tegenkomen op weg om het grootste voetbaltoernooi ter wereld te bereiken.

2. Welcome to Wrexham (serie, 1 seizoen) – Disney+

Welcome to Wrexham Documentary Series Trailer

Wrexham AFC is de op twee na oudste voetbalclub ter wereld, een van de grootste clubs uit Wales en kende grote successen in de jaren 90. Nu komt de club echter al jaren uit in de vijfde klasse van het Engelse voetbal. De zogeheten Red Dragons betekenen alles voor de gemeenschap, maar zowel de fans als de club zelf zijn al tijden op zoek naar een nieuw succesverhaal… en dat is waar Ryan Reynolds (Deadpool) en Rob McElhenney (It’s Always Sunny in Philadelphia) ten tonele verschijnen. Tot de grote verbazing van alle inwoners van het Welshe dorpje Wrexham werd in 2020 namelijk bekendgemaakt dat de acteurs de voetbalclub voor 2 miljoen pond gekocht hadden. Zij beloofden de supporters dat ze de club naar de League Two, de vierde klasse, konden loodsen. Het grote probleem? Ze hebben allebei geen ervaring met voetbal. Een absolute kijktip op Disney+ dus. Vooral met de kennis van nu (let op: spoilers!)…

1.Ted Lasso (serie, 3 seizoenen) – Apple TV+

Ted Lasso — Official Trailer | Apple TV+

We sluiten de lijst af met de komedieserie Ted Lasso op Apple TV+, waarin acteur Jason Sudeikis de gelijknamige hoofdrol vertolkt. Eerder wist hij voor zijn optreden een Golden Globe in de categorie ‘Best Performance by an Actor in a Television Series – Musical or Comedy’ binnen te slepen. We volgen hem in de komische serie als voorheen coach in het American Football, terwijl hij nu wordt ingehuurd om een Brits voetbalteam te coachen. Wat hij mist in kennis, maakt hij echter goed met optimisme, gedrevenheid en… koekjes. Als dat maar goed afloopt… Inmiddels zijn er drie seizoenen beschikbaar en is de grote vraag onder kijkers of er nog een vierde seizoen aan zit te komen.


Synopsis: Apple TV+, Disney+, HBO Max, Netflix

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.