Het EK is in volle gang: deze 8 films en series over voetbal moet je zien

Als sportliefhebber kun je er niet omheen: het EK Voetbal is in volle gang. Het Nederlands elftal probeert op dit moment met man en macht een plekje te bemachtigen in de achtste finales. Met iedere dag meerdere wedstrijden op het programma heb je natuurlijk genoeg te doen, maar misschien heb je wel zin in wat afwisseling. Daarom hebben wij 8 toffe films en series over voetbal voor je op een rijtje gezet die je eigenlijk een keer moet kijken tijdens (of na) dit EK.

8x Films en series over voetbal voor tijdens het EK

1. Next Goal Wins (film, 2023)

Slechter dan het Amerikaans-Samoaanse voetbalteam gaan we het dit EK als Nederlanders in ieder geval zeker niet doen. Zij kregen namelijk in 2001 de grootste nederlaag ooit voor de kiezen: de eindstand was een beschamende 31-0. Het tij moest gekeerd worden, en daarvoor werd de Nederlandse coach Thomas Rongen ingehuurd. Maar lukte het hem om te zorgen dat er tenminste één keer gescoord werd? Dit zie je in Next Goals Wins, een waargebeurde film die je nu op Disney+ kijkt.

2. The English Game (serie, 1 seizoen)

Voetbal is van alle tijden. De serie The English Game neemt ons mee naar 1870, toen de sport ook al behoorlijk populair was… maar wel alleen voor de hogere klassen. We volgen twee voetballers die allebei aan de andere kant van de klassenverdeling staan en hun stempel op de sport willen drukken. De serie komt van de maker van Downton Abbey en telt één seizoen van zes afleveringen.

3. The Damned United (film, 2009)

Michael Sheen vertolkt de hoofdrol in de tevens waargebeurde film The Damned United. Hij kruipt in de huid van Brian Clough. Voordat hij als coach van Nottingham Forest twee jaar achter elkaar de Europacup I won, stond hij aan het roer bij Leeds United. Clough heeft echter een hekel aan alle spelers én aan de club. We volgen de 44 dagen (!) waarin hij het tóch als coach probeert te maken.

4. Club de Cuervos (serie, 4 seizoenen)

Dol op Spaanstalige series? Club de Cuervos draait om voetbalclub Cuervos FC, uit een fictief stadje in Mexico. Als de eigenaar Salvador Iglesias Sr. overlijdt, geeft hij het stokje door aan zijn zoon Chava. Zijn dochter Isabel is daar niet blij mee en zet alles op alles om de positie als voorzitter over te nemen. De serie telt inmiddels vier seizoenen en is de perfecte combinatie tussen humor en drama.

5. Welcome to Wrexham (serie, 3 seizoenen)

We hebben het in dit artikel vooral over gedramatiseerde films en series, maar de docureeks Welcome to Wrexham mocht wat ons betreft ook echt niet in het rijtje ontbreken. Het verhaal van Wrexham AFC ken je als voetballiefhebber misschien wel. De Welshe voetbalclub werd een aantal jaar geleden gekocht door acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney. Hoewel ze allebei totaal geen verstand hebben van voetbal, proberen ze met hun team te promoveren. Kunnen ze een voetbalsprookje waarmaken?

6. Strijder (film, 2022)

Voor fans van het Nederlands elftal mag een film van eigen bodem niet ontbreken in dit rijtje. De jeugdfilm Strijder is een echte aanrader. We volgen Dylan en Youssef, twee jongens die niets liever willen dan de Touzani Cup winnen. Dat het juist tijdens een balletje trappen is dat Dylan een ongeluk krijgt, maakt het daarom extra heftig. Hij belandt met een dwarslaesie in een rolstoel, al blijft hij vastberaden om zijn droom om profvoetballer te worden en de Cup te winnen waar te maken. Toch plaatst zijn nieuwe situatie niet alleen een bom onder zijn eigen wensen, maar ook onder zijn vriendschap met Youssef én de band die hij met zijn vader heeft.

7. Ted Lasso (serie, 4 seizoenen)

Komedieserie Ted Lasso is ook een must-watch. Deze populaire serie is absoluut het grootste succes van Apple TV+ en dus is de kans groot dat je hem al gezien hebt, zeker als voetballiefhebber. Mocht dat nou niet zo zijn, veeg dan zo snel mogelijk je agenda leeg. De serie is volgens veel kijkers namelijk een ontzettende aanrader. We volgen Ted Lasso (vertolkt door Jason Sudeikis), die voorheen werkzaam was als coach in het American Football maar nu wordt ingehuurd om een Brits voetbalteam te coachen. Hij mist de kennis van het spelletje, maar brengt gelukkig wel een hoop optimisme en gedrevenheid mee.

8. Home Ground (serie, 2 seizoenen)

In Home Ground volgen we het verhaal van Helena Mikkelsen, die een succesvol vrouwenvoetbalelftal verlaat om de eerste vrouwelijke trainer van een mannenteam te worden. Ze moet opboksen tegen de vooroordelen en ondertussen ook in haar privéleven de ballen hooghouden.

Speelschema van het Nederlands elftal

Naast deze films en series staan er natuurlijk ook nog wedstrijden op het programma! Nederland is ingedeeld in poule D en neemt het dus op tegen Oostenrijk, Frankrijk en Polen. De eerste match stond gepland op zondag 16 juni 2024 om 15:00 uur in Hamburg. De ploeg van Ronald Koeman speelde deze wedstrijd tegen Polen en won met 1-2.

De volgende tegenstander is Frankrijk. Deze wedstrijd wordt op vrijdag 21 juni om 21:00 uur gespeeld. De laatste match uit de groepsfase staat op dinsdag 25 juni om 18:00 uur tegen Oostenrijk op de planning. De eerste twee teams uit iedere poule stromen door naar de knock-outfase. Ook de beste vier nummers drie gaan door naar de achtste finales. Wie weet speelt Oranje dus nog meer wedstrijden.

DatumWeekdagTijdWedstrijdUitslag
16 juni 2024Zondag15:00 uur🇵🇱 Polen – 🇳🇱 Nederland1-2
21 juni 2024Vrijdag21:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 Frankrijk…?
25 juni 2024Dinsdag18:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇦🇹 Oostenrijk…?

Synopsissen: Disney+, Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+ en Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.