Bestaat Vikings’ Kattegat in het echt?

Fan van de series Vikings en Vikings: Valhalla op Netflix? Dan droom je er misschien van om een keer een bezoekje te brengen aan Kattegat, het dorpje in het zuiden van Noorwegen dat door Ragner Lothbrok in een belangrijke handelsplaats getransformeerd werd. We snappen dat de prachtige landschappen ontzettend aanlokkelijk zijn en daarom hebben we onderzocht of Vikings’ Kattegat in het echt bestaat. In dit artikel geven we het verlossende antwoord.

Bestaat Kattegat uit ‘Vikings’ echt?

We hebben slecht nieuws voor je: tijdens je volgende vakantie kun je helaas geen tripje boeken naar Kattegat. Het is namelijk geen echte plaats in Noorwegen, maar een fictief stadje. Wel werden bepaalde beelden geschoten in het dorpje Hellesylt in Noorwegen en vervolgens in de achtergronden gephotoshopt om een Noorse setting te creëren, dus hier zou je wel heen kunnen gaan om de sfeer van de serie te proeven.

Daarnaast zijn grote delen van de serie opgenomen in het Ierse County Wicklow, wat niet zo ver bij Dublin vandaan ligt. Hier vind je diverse filmlocaties en is het zelfs mogelijk om een tour te boeken die je langs de belangrijkste plekken leidt. Kattegat bezoeken is dus niet helemaal van de baan, maar een stadje vinden dat er precies zo uitziet als in de series gaat niet lukken.

Waar ligt Kattegat?

Overigens is Kattegat niet helemáál verzonnen. In Scandinavië vind je geen stadje dat zo heet, maar wel een groot zeegebied tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden in. Dit ligt tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland in.

Wij vonden dat de naam van deze nauwe zeestraat wel érg Nederlands aandeed en dat bleek te kloppen; in de late middeleeuwen werd deze naam aan het gebied gegeven door Nederlandse kapiteins van handelsvloten. De doorgang zou zo nauw zijn dat zelfs een kat moeite zou hebben om zich hierdoorheen te persen, vandaar dat de naam gevormd werd uit de woorden ‘kat’ en ‘gat’.

Het was overigens pas in de vijftiende eeuw dat de handelslieden deze naam aan het gebied gaven, terwijl de serie Vikings zich honderden jaren daarvoor afspeelt. Hierdoor kun je wel concluderen dat de makers gewoon op zoek waren naar een leuke naam voor hun fictieve dorpje, al wordt de gevaarlijke overtocht die door de nauwe doorgang veroorzaakt wordt natuurlijk wel verbeeld in ‘Vikings: Valhalla’. De makers hebben hier vast inspiratie gehaald uit het echte Kattegat.

Meer informatie over de serie

Dit harde drama volgt de avonturen van de Vikingheld Ragnar Lothbrok, die het rijk van de Noormannen uitbreidt door zich te meten met een ongeschikte leider zonder visie.

TitelViking
Jaar2013-2021
SoortSerie
TaalEngels
Duur6 seizoenen
GenreActie, Drama, Historie
IMDb8,5 uit 516.000 stemmen
MakerMichael Hirst
CastTravis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Gustaf Skarsgård, Jessalyn Gilsig, George Blagden, Gabriel Byrne, Alyssa Sutherland, Donal Logue, Alexander Ludwig, Linus Roache, Ben Robson, Kevin Durand, Lothaire Bluteau, John Kavanagh, Peter Franzén, Jasper Pääkkönen, Moe Dunford, Alex Høgh Andersen, Marco Ilsø, David Lindström, Jordan Patrick Smith, Jonathan Rhys Meyers, Danila Kozlovsky
KijkenBekijk direct op Netflix

Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.