Je verwacht het niet, maar Viaplay werkt de versplintering van het streaminglandschap tegen

Het is bijna zo ver: morgen is Nederland met Viaplay een nieuwe streamingdienst rijker. De strijd om de streamer bereikt hiermee een hoogtepunt, maar gek genoeg betekent dit nieuwe video on demand-platform niet dat het Nederlandse streaminglandschap verder versplintert. Integendeel: het versmelt.

Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Viaplay slaat handen ineen met onder andere Hayu, DreamWorks Animation en STARZPLAY

Inmiddels zijn er heel veel streamingdiensten in Nederland actief, dus het wordt je vergeven als je niet met allemaal bekend bent. De meeste mensen kennen Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en Videoland, maar heb je ooit van Hayu gehoord? Je kunt hier bij Hayu een kijkje nemen. De focus van deze streamingdienst ligt op reality, enigszins vergelijkbaar dus met het real-life entertainment bij discovery+.

Vandaag kondigde Viaplay aan te gaan samenwerken met Hayu, waardoor er direct op 1 maart meer dan 8.000 afleveringen reality-TV aan het Nederlandse aanbod van de videodienst toegevoegd zullen worden. Dit nieuws kwam bovenop de eerdere bekendmaking van het toevoegen van DreamWorks Animation content en films en series van STARZ(PLAY) en Lionsgate.

Steeds meer inzicht in het Nederlandse aanbod van Viaplay

Het wordt dus steeds duidelijker hoe Viaplay eruit zal komen te zien. Deze nieuwe streamingdienst wordt niet alleen de plek om naar het Formule 1-seizoen van 2022 te kijken, maar ook zullen er darts, voetbal, eigen Originals (zowel Nederlands als buitenlands) en veel verschillende films, series en realityprogramma’s te zien zijn. We hebben een overzicht hiervan op een rijtje gezet in het aanbod van Viaplay in Nederland.

Wat opvalt is dus dat er een aantal kanalen worden ingelijfd door Viaplay. STARZPLAY, momenteel als extra kanaal aan te schaffen bij Amazon Prime Video, krijgt de streamingdienst als Nederlandse thuisbasis. Daarnaast wordt de grote bibliotheek aan content van Hayu opgeslokt door nieuwkomer Viaplay. Nederland is dus misschien een streamingdienst rijker, maar het is er wel één die films en series van verschillende kanalen op een centrale plek bijeen brengt.

Viaplay hayu Nederland
Serie: Below Deck | Beeld: Hayu via NENT Group / Viaplay

En hoe zit het dan met HBO Max en SkyShowtime?

Natuurlijk ontkennen we hiermee niet dat er een versplintering in het streaminglandschap plaatsvindt. Zo wordt volgende week dinsdag HBO Max (met levenslange korting) gelanceerd in Nederland, waardoor allerlei films en series van HBO, Warner Bros., Cartoon Network, etcetera worden weggetrokken van de gevestigde videodiensten. Ook ligt de première van SkyShowtime nog op de loer, een nieuwe streamingdienst van Comcast en ViacomCBS.

Over HBO Max is al veel bekend, maar SkyShowtime blijft nog een mysterieus concept. De mediabedrijven die de nieuwe videodienst beheren hebben nog niet veel nieuws naar buiten gebracht. De samenwerking van Viaplay met DreamWorks Animation en Hayu (beiden onderdeel van NBCUniversal, wat op zijn beurt weer deel uitmaakt van Comcast) is extra opmerkelijk, omdat je zou verwachten dat deze content bewaard zou worden voor de eigen nieuwe streamingdienst. We zullen hier vast binnenkort meer over te weten komen, maar voor nu is het nog even lekker genieten van alle animatie en reality bij Viaplay.