Viaplay reageert op tweevoudige prijsverhoging

Twee weken geleden ontdekte de redactie van Streamwijzer dat er een opmerkelijke aanbieding werd gelanceerd door Viaplay voor Apple-gebruikers die leek te duiden op een aanstaande dubbele prijsverhoging. Navraag bij de woordvoerder van de streamingdienst leidde tot een reactie die wijst op een voorlopig afwijkende prijsstelling voor Apple-gebruikers.

Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Prijsverhoging Viaplay per 1 augustus stond al vast, maar is er al snel nóg een op komst?

Sinds de lancering van Viaplay in Nederland begin dit jaar was al duidelijk dat de prijs van een abonnement de eerste maanden lager zou zijn dan per 1 augustus. Bijna alle abonnees die eerst nog €9,99 per maand betaalden, zullen per 1 aug. 2022 met 40% omhoog gaan in abonnementskosten naar €13,99 p/m. Alleen nieuwe KPN-klanten met 9 maanden gratis Viaplay en klanten via DELTA en Caiway (nog steeds €1 korting) weten de dans deels te ontspringen. Overigens gaan deze extra inkomsten wel naar een grote nieuwe aankoop, want vanaf 5 augustus stream je ook het Engelse Premier League-voetbal bij Viaplay.

Na deze reeds bekende prijsverhoging leek het er echter sterk op dat er binnen korte tijd nóg een stijging aan zit te komen. We publiceerden namelijk recentelijk bij Streamwijzer een artikel waaruit bleek dat Apple-gebruikers met een iPhone of iPad een opmerkelijke aanbieding kregen van Viaplay. Zij kunnen nu een lidmaatschap afsluiten tegen een prijs van €10,99 p/m gedurende 6 maanden, waarna de prijs begin 2023 omhoog gaat naar €15,99. Dat is ruim 2 euro per maand duurder dan de momenteel bekende €13,99 op andere besturingssystemen dan iOS, waardoor je je af kunt vragen of ook rechtstreekse klanten van Viaplay volgend jaar die €2 p/m meer moeten gaan betalen.

Woordvoerder van Viaplay reageert op tweede prijsverhoging

Natuurlijk deed de redactie van Streamwijzer direct navraag bij Viaplay, maar eerst bleef het lange tijd stil aan de kant van de Zweedse streamingdienst. Dit gold ook voor andere media die over de ontdekking van Streamwijzer schreven en zelf met vragen bij het video on demand-platform aanklopten. Vandaag kwam de woordvoerder van Viaplay’s persbureau echter voor het eerst met de volgende reactie:

“Toen we Viaplay eerder dit jaar in Nederland lanceerden hadden we een speciale aanbieding. Klanten die zich aanmeldden betaalden EUR 9,99 per maand tot de actie eindigde op 31/7 2022. Onze normale verkoopprijs voor Viaplay is EUR 13,99 per maand, en dat wordt de prijs voor al onze directe klanten vanaf 1 augustus. Alle voorwaarden zijn te vinden op onze website: https://viaplay.com/nl-nl/. We kunnen alleen reageren met betrekking tot prijzen voor onze directe klanten, d.w.z. klanten die zich bij ons hebben aangemeld. Voor al onze partners, zoals Itunes, zult u het hen moeten vragen.” *
– Woordvoerder van Viaplay

Een aanvullende vraag van onze redactie luidde dan ook: “Betekent deze huidige aanbieding voor Apple-gebruikers voor jullie rechtstreekse klanten ook dat er een prijsverhoging naar €15,99 aan zit te komen in 2023?” Dit kon Viaplay echter, gelukkig voor directe klanten, ontkrachten. Een tweede prijsverhoging ligt dus momenteel niet op tafel. Wel kunnen we uit onze bevindingen concluderen dat de prijsstelling van Viaplay niet alleen via providers verschillend is, maar dat ook Apple via iTunes afwijkende abonnementskosten rekent.

Viaplay in Nederland

Eerste stijging van 40% is nu in ieder geval eenvoudig te beperken

Per 1 augustus gaat in ieder geval voor veel Nederlanders de prijs van een Viaplay abonnement omhoog met 4 euro per maand. Een interessante tip die eerder konden verbinden aan onze publicatie was dat deze eenvoudig tijdelijk te beperken was voor iedereen met een Apple iPad of iPhone. Na onze publicatie bleek deze deal echter uit de lucht te zijn gehaald.

Een andere mogelijkheid om de prijsstijging te beperken is het activeren van een nieuwe kortingsactie die Viaplay heeft gelanceerd. Je krijgt nu namelijk 25% korting op een jaarabonnement, waardoor je 12 maanden kijkt voor de prijs van 9. Je lees er alles over in het artikel 👉 Viaplay lanceert verrassende nieuwe actie met 25% korting: kijk 12 maanden voor de prijs van 9.

Een ander alternatief dat door Formule 1-fans steeds vaker online wordt besproken is het overstappen van Viaplay naar F1 TV. De kosten van een abonnement op deze streamingdienst vallen met €5,42 tot €7,99 per maand aanzienlijk lager uit, maar er zijn wel verschillen in het aanbod en de mogelijkheden om je account te delen. Meer hierover lees je in ons artikel met een complete vergelijking van F1 TV Pro vs. Viaplay.


* Originele reactie in het Engels: “When we launched Viaplay in the Netherlands earlier this year we had a special campaign offer. Customers signing up paid EUR 9,99 per month until the campaign finish(ed) on the 31/7 2022. Our normal retail price for Viaplay is EUR 13,99 per month, which will be the price for all our direct customers from August 1. All terms and conditions can be found on our website: https://viaplay.com/nl-nl/. We can only respond regarding pricing for our direct customers, i.e. customers that have signed up with us. For all our partners, such as Itunes, you will have to ask them.”

Afbeelding ter illustratie