Viaplay onder druk: tegenvallende resultaten en ruim 60% verlies op de beurs

Streamingdienst Viaplay is dé plek waar je als sportliefhebber sinds een jaar of twee terechtkunt voor alle Formule 1-races, darts en Premier League– en Bundesliga-voetbal. Door die grote uitzendrechten leek het het video on demand-platform voor de wind te gaan, maar nu kampen ze toch met financiële problemen. Door tegenvallende resultaten gaat het minder goed dan gedacht, waardoor inmiddels topman Anders Jensen al is opgestapt.

Viaplay in zwaar weer door tegenvallende resultaten

Buiten vele films en series om heeft Viaplay de uitzendrechten van een aantal grote sporten in handen. Zo zie je alle prestaties van Max Verstappen en Nyck de Vries tijdens de Formule 1-races voorbij scheuren, volg je live alle voetbalwedstrijden uit de Premier League en Bundesliga en kijk je naar alle dartsmatches. Lange tijd leek het de streamingdienst dan ook snel te groeien in abonnee-aantallen. Zo deed het bedrijf goede zaken op de beurs dankzij de coronapandemie, waardoor veel mensen thuiszaten en een abonnement aanschaften.

Het kan echter verkeren, want momenteel gaat het helemaal niet zo goed met het platform. Vanwege veranderde marktomstandigheden kampte Viaplay dit jaar al met minder advertentie-inkomsten. Ook zag de dienst het aantal abonnees teruglopen. Door de hoge energiekosten en prijzen in de supermarkt zijn mensen namelijk veel terughoudender geworden bij het aanschaffen van een abonnement.

Bezuinigingen hadden onvoldoende effect

De streamingdienst moest dan ook flink gaan bezuinigen om de hoge kosten te drukken. Helaas kreeg topman Anders Jensen deze klus niet voor elkaar, waardoor hij per direct zijn spullen heeft gepakt. Doordat de bezuinigingen niet het gewenste effect hebben gehad om de teleurstellende resultaten tegen te gaan, kreeg Viaplay nóg een flinke klap te verwerken. Op de beurs in Stockholm zag het na de bekendmakingen van de slechte resultaten ruim de helft van zijn beurswaarde in rook opgaan in één dag.

Voorzitter Pernille Erenbjerg verklaarde eerder in een persbericht: “De vooruitzichten voor de markten waarin we actief zijn, zijn aanzienlijk en in een zeer snel tempo veranderd, en de uitvoering van kostenbesparingsprogramma’s heeft de effecten van deze omstandigheden niet voldoende verzacht.” Inmiddels is er nieuwe opvolger voor Jensen aangewezen. Oud-topman van MTG, het voormalige moederbedrijf van Viaplay, Jorgen Madsen Lindemann zal per direct de leiding op zich nemen.

Sportkijkers niet blij met nieuwe abonnementskosten

Tot veel onvrede van abonnees maakte Viaplay in januari van dit jaar al bekend de prijzen per abonnement met €2 te verhogen. Waar je eerst voor €13,99 per maand naar al je favoriete sportwedstrijden kon kijken, moest je als nieuwe abonnee per 25 januari maar liefst 14% meer voor een maandabonnement betalen. Zo zagen veel mensen het bedrag van €15,99 van hun bankrekening afgeschreven worden. Had je al een abonnement op Viaplay? Dan had je nog even geluk, maar per 2 maart moesten ook huidige abonnee’s een hogere prijs gaan betalen om naar Formule 1, darts, Premier League- en Bundesliga-voetbal en een selectie van films en series te kijken. Veel mensen zochten echter een alternatief om te voorkomen dat hun abonnement duurder zou worden.

Niet alleen de prijsverhoging zou veel abonnees dwars zitten. Zo ervaarden veel klanten slechte verbindingen wanneer ze wilden kijken naar sportwedstrijden. Ook de beloftes, zoals het gratis aanbieden van zes Formule 1-races per seizoen en het niet tonen van reclames werden niet ingelost, waardoor veel kijkers op zijn zachts gezegd niet blij zijn.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.