Viaplay kondigt weer prijsverhoging aan: 2 euro per maand duurder

Ruim een jaar na de vorige prijsverhoging kondigt Viaplay opnieuw aan dat een abonnement binnenkort duurder gaat worden. De maandelijkse prijs gaat in mei namelijk met 2 euro stijgen. Hiermee wordt het alweer voor de derde keer duurder om in Nederland naar naar Formule 1, darts, Premier League– en Bundesliga-voetbal en een selectie van films en series te kijken.

Viaplay verhoogt prijs van maandabonnement

Opnieuw laat Viaplay weten dat er een prijsstijging aankomt. Maandelijkse abonnees zijn nu nog een bedrag van €15,99 per maand kwijt, maar in mei komt daar nog eens 2 euro bovenop. Dit brengt het bedrag op €17,99 per maand. Dit houdt in dat abonnees een prijsstijging van 12,5% voor de kiezen krijgen. En dat zat er eerlijk gezegd al wel een beetje aan te komen, zo blijkt uit ons artikel van twee weken terug over streamingdiensten die binnenkort duurder kunnen worden (en wat je eraan kunt doen). Viaplay blijft hiermee de allerduurste streamingdienst die er is. Extra pijnlijk is dat de mededeling precies op het moment komt dat onze redactie constateerde dat niet elke film en series meer Nederlandse ondertiteling heeft op het video on demand-platform.

Het nieuwe bedrag wordt vanaf mei 2024 gevraagd; een exacte datum waarop de prijsstijging ingaat is er echter nog niet. De verhoging geldt naar alle waarschijnlijkheid voor zowel bestaande als nieuwe abonnees. Het jaarabonnement lijkt voor nu wel dezelfde prijs te behouden, dus daar blijf je €12,79 per maand voor betalen.

Derde prijsverhoging in korte tijd

Sinds Viaplay in maart 2022 gelanceerd werd in Nederland, is de prijs al twee keer omhooggegaan. In mei komt daar dus een derde keer bij. In het begin waren abonnees ‘slechts’ €9,99 kwijt, maar na enkele maanden steeg deze prijs al met maar liefst 40% naar €13,99. In januari 2023 werd er weer een prijsverhoging aangekondigd: de maandprijs werd €15,99. Nu wordt het dus €17,99. Dit betekent dat je, als je vanaf het begin een abonnement hebt gehad op Viaplay, nu maar liefst 8 euro meer kwijt bent. Omgerekend is dit een verhoging van 80%.

Hoewel de prijsstijging gezien de inflatie en de torenhoge bedragen voor uitzendrechten van veel (internationale) sporten geen onbegrijpelijke keuze is, trekt Viaplay ten opzichte van hun concurrentie wel steeds vaker aan het kortste eind. Voor een abonnement bij F1 TV betaal je bijvoorbeeld maximaal €11,90 per maand of €94,99 op jaarbasis. Viaplay is dan dus aanzienlijk duurder—en dit terwijl het nog niet eens bekend is of ze de Formule 1-rechten in de toekomst zullen behouden. De onderhandelingen zijn nog in volle gang.

Prijsstijging voorkomen: korting op jaarabonnement

Het is mogelijk om de prijsstijging in mei te ontlopen door een jaarabonnement af te sluiten. Viaplay was in september 2023 gestopt met het aanbieden van dit soort abonnementen, maar besloot hier in januari toch weer mee door te gaan. Je kunt op dit moment met 20% korting een jaarabonnement afsluiten. Je betaalt dan slechts €12,79 per maand in plaats van de eerdere prijs van €13,99 en voorkomt een prijsverhoging in mei.

Ten opzichte van de nieuwe maandprijs bespaar je op jaarbasis maar liefst €62,40. Een kanttekening is dat je dan natuurlijk wel voor een jaar aan het abonnement vastzit en niet tussentijds kunt opzeggen.

→ Kosten besparen? Sluit nu met 20% korting een jaarabonnement op Viaplay 🏎️

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.