Viaplay brengt nieuw bod uit op Nederlandse F1-rechten

De speculaties over de Nederlandse F1-rechten racen in een razendsnel tempo voorbij. Eerder toonde Ziggo Sport al interesse in de terugkeer van de Formule 1. Naast de oranje provider zou ook de gloednieuwe streamingdienst CANAL+ geïnteresseerd zijn. Momenteel wordt er geboden op de uitzendrechten vanaf 2025. Hoewel het niet goed gaat met Viaplay, doen zij er alles aan om de Formule 1 in hun aanbod te houden.

Meld je nu aan bij Viaplay en krijg 20% korting op een jaarabonnement met sport (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Tegenvallende resultaten

Het gaat al lange tijd niet goed met streamingdienst Viaplay. Als gevolg van teleurstellende resultaten trad topman Anders Jensen al in 2023 af. De veranderende marktomstandigheden leidden tevens tot lagere advertentie-inkomsten. Deze uitdagingen lijken zich alleen maar op te stapelen, aangezien het aantal abonnees flink blijkt te dalen.

Hierdoor moest het bedrijf behoorlijk bezuinigen. Helaas hebben deze maatregelen tot op heden niet het gewenste effect. De beurswaarde blijft namelijk dalen. Op het moment wordt Viaplay zelfs geschat op dezelfde waarde als het bedrag dat zij betalen voor de uitzendrechten van de Formule 1.

Viaplay brengt nieuw bod uit op uitzendrechten Formule 1

Het Scandinavische bedrijf lijkt er echter alles aan te doen om de Nederlandse Formule 1-rechten te behouden. Ondanks de zware financiële tegenslagen, wil Viaplay namelijk opnieuw een bod uitbrengen. Roger Lodewick, SEO van Viaplay Nederland, laat zelfs weten een goede kans te maken. Hij zegt het volgende in een interview in De Telegraaf.

🗣️ “De onderhandelingen over de uitzendrechten F1 vanaf 2025 worden internationaal door Peter Nørrelund en zijn team gedaan. Ik ben er van overtuigd dat wij een goede kans maken onze rechten te behouden.”
— Roger Lodewick, CEO van Viaplay Nederland

Door de steun van onder andere de Franse zender CANAL+ en Tsjechische investeringspartij PPF zou Viaplay kunnen blijven bestaan en de Nederlandse F1-rechten behouden. In ruil voor de miljoenen euro’s aan hulp, krijgen de twee bedrijven een deel van de aandelen.

Ziggo Sport en CANAL+ vormen concurrentie

In 2022 gingen de Nederlandse F1-rechten over naar Viaplay. Samen met F1 TV hebben zij het exclusieve recht om alle vrije trainingen, kwalificaties en races van 2022 tot en met 2024 uit te zenden. De deal met het Scandinavische bedrijf werd namelijk direct voor drie jaar getekend. Wel is de prijs inmiddels verhoogd naar €15,99 per maand voor het maandelijkse lidmaatschap.

Momenteel wordt er geboden op de uitzendrechten vanaf 2025. Viaplay krijgt echter stevige concurrentie van onder andere Ziggo Sport. Eerder liet de oranje provider al weten interesse te hebben in een terugkeer van de geliefde autosport. Hier werden van 2015 tot en met 2021 alle races uitgezonden.

Naast Ziggo Sport zou ook CANAL+ de Nederlandse F1-rechten wel zien zitten. De Franse zender heeft al 30% van de aandelen van Viaplay in handen. In een recent interview met onze redactie liet Country Manager Alco de Jong al weten sport een belangrijke pijler te vinden. Wel is het verkrijgen van sportrechten binnen de Nederlandse markt volgens hem een lastige klus. Daarom focust CANAL+ zich momenteel op de rechten die zij in hun eigen netwerk hebben. Er is dus een kans dat de gloednieuwe Franse streamingdienst er met de Formule 1-rechten in 2025 voorbij scheurt.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.