Viaplay zet vol in op detectivedrama’s in Nederland

De nieuwe streamingdienst Viaplay is vanaf vandaag, 1 maart 2022, te ontvangen in Nederland. Eerder zetten we al het complete aanbod van Viaplay in Nederland op een rijtje. Nu duiken we ook eens in de getallen om te kijken hoe de catalogus van films en series op de streamingdienst er naast Formule 1, darts en voetbal precies uitziet. Daaruit blijkt dat er vooral veel detectivedrama’s op de videodienst staan.

Meld je nu aan bij Viaplay en krijg 20% korting op een jaarabonnement met sport (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Meer series dan films op Viaplay te vinden, vooral detectivedrama’s zijn populair

Vandaag kregen we een eerste inkijkje in de 166 series (40%) en 247 films (60%) die bij het startschot van Viaplay in het Nederlandse aanbod van de streamingdienst opgenomen waren. Hieruit bleek dat vooral het genre detectivedrama goed vertegenwoordigd is. Maar liefst 12% (50 v/d 413 titels) heeft dit als hoofdcategorie. Typisch voor een streamingdienst van Scandinavische afkomst, waar ze gespecialiseerd zijn in sensationele crimi’s. Een aantal bekende voorbeelden van deze titels die nu op Viaplay te zien zijn: Power, Fargo, The Bridge, The Killing en The Act.

Daarnaast zijn er ook 41 titels met kids als hoofdcategorie (10%), wat fijn is voor ouders (Peppa Pig, Open Season, Meester Kikker, Abeltje, Wiplala, etcetera). Verder betekende de toevoeging van Hayu’s content dat er 17 titels (4%) in het genre reality vallen, waaronder The Real Housewives, Summer House en Below Deck – Sailing Yacht.

Viaplay voegt een flinke selectie van goed beoordeelde films en series toe

Mocht je nog benieuwd zijn naar de kwaliteit van de films en series op Viaplay, dan is het altijd handig om even naar het cijfer op de internationale filmdatabase IMDb te kijken. In de onderstaande grafiek zie je hoeveel films en series in welke cijfercategorie op Viaplay in Nederland terug te vinden zijn.

Zo blijkt dat 64% van de content hoger scoort dan een 6.0, met 36% scorend op een 7.0 of hoger en zelfs 12% op een 8.0 of hoger. Verder haalt 22% (een totaal van 90 van de 413 films en series) de ‘voldoende’ niet. Ook is er een deel van 15% dat geen beoordeling op IMDb heeft.

Cijfer Viaplay films series Nederland

Hoe nieuw is de programmering van de streamingdienst

Een ideale mix voor een streamingdienst is volgens velen een mix van splinternieuwe content en tijdloze klassiekers. Als we de films en series van Viaplay onder de loep nemen, dan komt hieruit de data die wordt weergegeven in de onderstaande grafiek.

In totaal komt 35% van de films en series op Viaplay uit de laatste 5 jaar (i.e. 2018 en nieuwer, waarbij voor series wordt gerekend met de startdatum). In totaal is 67% van de content afkomstig uit 2010 of later en 86% uit 2000 of later.

Cijfer Viaplay films series Nederland