Wie is Vecna? Alles over Stranger Things’ nieuwste schurk en waarom hij er misschien al die tijd al was

Denk je na de Demogorgon, de Demodogs en de Mind Flayer alles gehad te hebben, blijkt er nóg schurk te zijn. Vecna is het nieuwste gevaar uit de Upside Down in de hitserie Stranger Things op Netflix. Maar wie is Vecna nu eigenlijk, wat zijn zijn krachten, wie speelt Vecna en hoe is deze schurk verbonden met Eleven? En waarom denken wij dat hij er misschien al die tijd al is geweest? We beantwoorden al deze vragen in dit artikel.

🚨 Let op: dit artikel bevat spoilers over seizoen 4A van Stranger Things. We raden je dus aan om alleen verder te lezen als je dit seizoen al gezien hebt.

Wie is Vecna en wat zijn zijn krachten?

In het gloednieuwe seizoen 4 van de razendpopulaire Netflix-serie Stranger Things duikt er een nieuwe schurk op die Hawkins en onze favoriete personages teistert. De Duffer-broers gaven al aan dat dit seizoen grootser en angstaanjagender zou worden dan ooit, en met zo’n monster is dat ook niet zo gek. Vecna is in de wereld van Dungeons & Dragons een van de grootste schurken aller tijden. En dat hebben we gemerkt in het nieuwste seizoen.

Dit monster kruipt in de hoofden van de personages, laat ze hun ergste trauma’s herleven en vermoordt ze vervolgens op gruwelijke wijze; door ze in de lucht te laten zweven, al hun botten te breken en hun ogen en schedel te laten imploderen. Geen fijn type dus. Een van de engste dingen aan Vecna is dat hij zijn slachtoffers kiest op basis van hun verleden. Hij zoekt emotioneel instabiele tieners uit om te vermoorden, en dat maakt hem nog net even wat gruwelijker dan de monsters die we hiervoor gezien hebben. En met iedere moord wordt er een nieuwe poort naar de Upside Down geopend…

Het achtergrondverhaal van Vecna

In aflevering 7 ontdekken we dat Vecna oorspronkelijk niet eens uit de Upside Down komt. Vecna is 001, Henry Creel én Peter Ballard, een van de medewerkers van het Hawkins Lab. Hoe zit dit? Vecna groeit op als Henry Creel. Als hij samen met zijn ouders en zusje naar Hawkins verhuist, ontwikkelt hij magische krachten. Uiteindelijk gebruikt hij deze om zijn moeder en zusje te vermoorden en laat hij zijn vader hiervoor opdraaien.

Hij komt dan in het Hawkins Lab terecht. Hier wordt hij 001, het eerste proefkonijn van Dr. Brenner. Met zijn bloed worden er andere kinderen gecreëerd met dezelfde krachten, waaronder Eleven. Dr. Brenner zorgt er vervolgens voor dat Victors krachten door middel van een chip onderdrukt worden. Hij wordt dan Peter Ballard, de bewaker die Eleven helpt.

Als zij de chip verwijdert en hem zijn krachten teruggeeft, vermoordt hij iedereen in het lab—tijdens de zogenoemde Massacre at Hawkins Lab. Eleven verbant hem naar de Upside Down, waar Peter verandert in Vecna. Zo wordt hij het monster dat Hawkins in het vierde seizoen terroriseert.

Stranger Things Volume 2 seizoen 2 Sneak Peak teaser video Netflix
Serie: Stranger Things (2016-) | Beeld: Netflix

Bestaat Vecna al sinds het eerste seizoen?

Maar wie was er nou eerder: Vecna of de Mind Flayer? En hoe zijn de twee verbonden? Hier wordt het interessant. Fans denken namelijk dat Vecna er al die tijd al was; hij werd immers naar de Upside Down verbannen voordat alles misging in Hawkins, nog voor Wills verdwijning en alle andere gebeurtenissen.

Was hij er dan al die tijd al en heeft hij ook iets te maken met alles wat er gebeurd is? Dat is goed mogelijk. In deze TikTok-video wordt namelijk duidelijk dat er tijdens de ontvoering van Will een klok te horen is. In een andere TikTok-video zien we dat er ook een klok te horen is als Billy in seizoen 3 voor het eerst in contact komt met de Mind Flayer. En wanneer zien we de klok nog meer terug? Juist, tijdens de hallucinaties van Vecna’s slachtoffers. Het is namelijk de klok uit het huis van de familie Creel. Dit lijkt dus bijna te betekenen dat Vecna al die tijd al verbonden is geweest met de gebeurtenissen in Hawkins.

Bovendien zien we dat Henry Creel geobsedeerd is door spinnen. De Mind Flayer neemt in seizoen 2 en 3 regelmatig de vorm van een spin aan. Zou het kunnen dat Vecna de Mind Flayer aangestuurd heeft vanuit de Upside Down? Of blijft de Mind Flayer toch de grootste schurk van Hawkins? Uiteindelijk zullen we tot seizoen 4B en misschien zelfs tot seizoen 5 moeten wachten op het antwoord…

Wie speelt Vecna?

Vecna wordt gespeeld door Jamie Campbell Bower. Deze Britse acteur kun je kennen uit de Twilight-films, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010) en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018), waarin hij de jonge Gellert Grindelwald speelt.

Vecna en ‘A Nightmare on Elm Street’

Hoewel Vecna dus overduidelijk een personage uit Dungeons & Dragons is, hebben de Duffer-broers laten weten dat ze zich ook hebben laten inspireren door de horrorfilm A Nightmare on Elm Street (2010). Freddy Krueger kruipt namelijk, net als Vecna, in de hoofden van zijn slachtoffers. Leuk weetje: acteur Robert Englund, die Freddy Krueger speelt, is ook terug te zien in Stranger Things seizoen 4. Hij speelt Victor Creel, de vader en het eerste slachtoffer van Vecna/001.

Seizoen 4B van Stranger Things komt bijna naar Netflix

We zijn zeer benieuwd naar wat de Duffer-broers nog meer met Vecna voor ons in petto hebben. Gelukkig hoeven we nog maar een paar weken te wachten, tot 1 juli 2022 om precies te zijn, om seizoen 4B te kijken op Netflix. Dit weekend heeft Netflix bovendien alvast een sneak peek gedeeld van het tweede deel. Bekijk hem hieronder om in de stemming te komen.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.