United Rugby Championship 2023: wedstrijden, data en tijdschema

Na 18 speelrondes is de balans opgemaakt en vindt van 5 tot en met 14 mei de knock-out fase van het United Rugby Championship plaats. Het jaarlijkse rugbykampioenschap waarin teams uit vijf verschillende landen strijden voor de felbegeerde titel. Tijd om alle informatie over de kwartfinales, halve finales en uiteraard de finale op 27 mei op een rij te zetten. Alle wedstrijden van het grote rugbytoernooi zijn in Nederland live te kijken bij de streamingdienst Viaplay.

Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

In het kort: hoe werk de sport rugby eigenlijk?

Rugby bestaat al eeuwenlang en werd zelfs in de middeleeuwen al gespeeld. Door de jaren heen zijn er twee varianten van het spel ontstaan: Rugby League en Rugby Union. Internationaal wordt er veelal rekening gehouden met de regels van laatstgenoemde optie, bijvoorbeeld bij de belangrijke Six Nations competitie voor mannen.

Tijdens een rugby match nemen twee teams van ieder 15 spelers het tegen elkaar op met als doel om zo veel mogelijk punten te scoren. Een wedstrijd duurt 2x 40 minuten, net iets korter dan een gemiddeld potje voetbal. Binnen het veld zijn er twee linies waarin spelers verschillende posities bekleden. Zo noem je de acht aanvallers ook wel een pack en worden de verdedigers aangesproken als backs.

De ploegen kunnen op verschillende manieren punten verdienen. Zo kunnen zij de ovalen bal over de doellijn van de tegenstander werpen, wat ook wel een try genoemd wordt. Hiervoor krijgen de teams 5 punten. Ook kunnen spelers punten verdienen door middel van een kick. De bal moet dan tussen de palen, die op de doellijn staan, worden getrapt. Dit levert 3 punten op. Wanneer een team erin slaagt om een extra punt te scoren na een try, mogen er nog eens 2 punten bij de totale score worden gerekend. Spelers mogen alleen de tegenstander tackelen die op dat moment de bal heeft. Het gevecht wat dan ontstaat om de bal opnieuw te veroveren heet ook wel een ruck.

Ospreys v Cardiff Rugby | Instant Highlights | Round 18 | URC 2022/23

Groepsfase van de United Rugby Championship in 2023

Dit jaar is alweer het 22e seizoen van de professionele rugbycompetitie. Aan het toernooi doen in totaal 16 teams uit vijf verschillende landen mee. Zo strijden er twee ploegen uit zowel Schotland als Italië en doen er elk vier clubs mee uit Wales, Zuid-Afrika en Ierland. In 18 speelrondes worden de plekken vergeven voor de knock-outfase. De brigades worden vooraf ingedeeld in vier partijen op basis van geografische ligging. Dit is een makkelijke opgave, aangezien er van drie landen al vier teams meedoen. De overige landen (Schotland en Italië) zitten bij elkaar in de groep. Hieronder is een tabel te vinden met alle deelnemende teams.

Teams Ierland
🇮🇪 Leinster
🇮🇪 Ulster
🇮🇪 Munster
🇮🇪 Connacht
Teams Italië & Schotland
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Glasgow Warriors
🇮🇹 Benetton
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Edinburgh
🇮🇹 Zebre Parma
Teams Zuid-Afrika
🇿🇦 Stormers
🇿🇦 Bulls
🇿🇦 Sharks
🇿🇦 Lions
Teams Wales
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Cardiff
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Ospreys
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Scarlets
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Dragons

Hoe werken de punten voor het verloop van de rest van de competitie?

In de poulefase speelt iedere club één keer uit en één keer thuis tegen elkaar. Ook strijdt iedere ploeg nogmaals twee keer tegen een team uit een compleet andere poule. De punten die per wedstrijd worden gewonnen heten ook wel league points. Er worden 4 punten toegekend aan de club die de match weet te winnen. Scoort een ploeg meer dan vier try’s? Dan krijgt het niet 4, maar 5 punten. De verliezer krijgt geen punten, tenzij hij vier try’s maakt of met een verschil van 7 punten of minder wordt verslagen. Het team mag dan 1 punt bij zijn totale score opstellen. Slaagt de club erin om meer dan vier try’s te maken én met een minimaal puntenverschil te verliezen? Dan mag hij 2 punten bij zijn naam schrijven. Ook met een gelijkspel krijgen beide teams dit aantal. Een bonus league punt wordt dan vergeven aan het team dat vier try’s weet te maken.

Knock-outfase: data en tijdschema kwartfinales, halve finales en finale in 2023

Na de intense wedstrijden uit de groepsfase stromen er acht teams door naar de knock-outfase van het toernooi. Hiervoor wordt gekeken naar de algemene ranglijst van de gehele competitie. Het is dus niet zo dat nummer 1 en 2 per groep automatisch doorgaan. Zo kan het voorkomen dat alle teams uit een land doorstromen naar de kwartfinales, zoals in dit geval Ierland.

De hoogste posities spelen altijd tegen de laagste plek, bijvoorbeeld plaats 1 tegen 8, 2 tegen 7 enzovoorts. De club met de meeste punten uit de poulefase heeft altijd het thuisvoordeel. Hieronder is een schema met alle kwartfinales en (Nederlandse) tijden waarop de wedstrijden worden uitgezonden. Na deze ronde is het tijd voor de halve finales op 13 mei. Op zaterdag 27 mei wordt na een lange strijd eindelijk de winnaar van het United Rugby Championship 2023 bekend.

DatumWedstrijdTijd
Vrijdag 5 mei 🇮🇪 Ulster – 🇮🇪 Connacht19:30 uur
Zaterdag 6 mei 🇿🇦 Stormers – 🇿🇦 Bulls13:15 uur
Zaterdag 6 mei 🇮🇪 Leinster – 🇿🇦 Sharks16:00 uur
Zaterdag 6 mei 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Glasgow Warriors – 🇮🇪 Munster18:30 uur
Zaterdag 13 mei 🇿🇦 Stormers – 🇮🇪 Connacht16:00 uur
Zaterdag 13 mei 🇮🇪 Leinster – 🇮🇪 Munster18:30 uur
Zaterdag 27 meiStormers/Connacht vs. Leinster/Munster…?
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.