Wordt tv overbodig door de opkomst van streamingdiensten?

Heb jij naast internet bij Ziggo, KPN of een andere provider ook nog een abonnement afgesloten voor televisiekanalen? Een decennium geleden zou het nog uitzonderlijk zijn geweest als je nee had geantwoord, maar de laatste jaren is er een terugloop in abonnee-aantallen van televisieproviders. De vraag is dan ook of tv overbodig wordt door de komst van streamingdiensten als Netflix, Disney+, Viaplay en NLZIET? Verplaatst de traditionele televisie zich de komende tijd volledig naar het online streamingabonnement?

Reguliere zenders worden vervangen door een online kijkomgeving bij NLZIET, discovery+ en Viaplay

In de eerste plaats is het interessant om te kijken naar de traditionele televisiekanalen. Waar je “vroeger” nog gewoon de televisie aan deed met één druk op de knop en zapte naar NPO 3, SBS6 of Net5, lijk je hiervoor tegenwoordig vaak geen televisie-abonnement meer voor nodig te hebben.

Streamingdiensten als NLZIET hebben applicaties voor Smart TV’s, waardoor je bij het aanzetten van je televisie direct naar de app kunt gaan en net zo kunt zappen als voorheen. De voornaamste verschillen met het traditionele televisie-abonnement: je streamt de programma’s via het internet, kunt eenvoudig terug- en vooruitkijken en kijkt ook gewoon via je mobiel, tablet of laptop binnen dezelfde app naar je favoriete programma’s.

Hiervoor heb je dus geen televisie-abonnement meer nodig en daar bespaar je al snel flink wat geld mee. Bij NLZIET betaal je na een gratis proefabonnement van een maand voor 38 zenders vanuit NPO Start (NPO 1/2/3, etc.), RTL XL (RTL 4/5/7, etc.), KIJK (SBS6, Net5, Veronica, etc.), en regionale kanalen (RTV Noord, Omrop Fryslân, Omroep Brabant, etc.) slechts €7,95 per maand. Een traditioneel televisie-abonnement kost je al snel ergens tussen de 10 en 30 euro per maand, afhankelijk van de grootte van het pakket. Verwonderlijk is het dan ook niet dat steeds meer kijkers overstappen naar de online streamingdiensten voor televisie.

Overigens is NLZIET niet de enige speler in de markt die de televisie aan het vervangen is. Zo heeft ook Discovery al langer een competitieve streamingdienst in de markt die eerder onder de naam Dplay opereerde en inmiddels bekend staat als discovery+. Dit video on demand-platform focust op real-life entertainment en biedt dan ook alleen maar zogeheten “unscripted” titels aan in het aanbod. Daarnaast maken ook traditionele tv-zenders als ESPN—vooral bekend van de Eredivisie, maar ook eigenaar van uitzendrechten in Keuken Kampioen Divisie, Super Bowl, NBA en meer—het met eigen streamingplatforms steeds vaker mogelijk om online van content te genieten. Verder komt de naam Viaplay je waarschijnlijk als sportliefhebber ook bekend voor. Deze partij werd nog geen jaar geleden gelanceerd in Nederland, maar heeft nu al de uitzendrechten van razend populaire sportcompetities als Formule 1, darts, Premier League & Bundesliga (voetbal) en daarnaast nog een flinke lading aan films en series.

Grootste streamingdiensten voorzien voornamelijk van films en series

Naast het feit dat partijen als NLZIET, discovery+, ESPN en Viaplay de traditionele televisie steeds meer naar een online omgeving aan het verplaatsen zijn, is er natuurlijk al jaren een vergelijkbare trend te zien op het gebied van films en series. De filmwereld moest het eerst voornamelijk hebben van de bioscoopvertoningen, huur en koop op schijf en natuurlijk de verkoop aan televisiekanalen, maar inmiddels is deze markt ontzettend aan het verschuiven naar de online streamingdiensten.

Deze trend werd in 2013 ingezet, toen Netflix naar Nederland kwam. Inmiddels hebben Disney+, Amazon Prime Video, Videoland, HBO Max, SkyShowtime en nog heel veel meer diensten zich in het streaminglandschap durven te begeven. De bioscoop is niet meer de cash cow van de filmwereld en series rukken op in populariteit doordat het steeds makkelijker wordt om via online streamingdiensten te “bingewatchen”. Gaan de bioscopen deze trend overleven, zal er binnenkort echt geen enkele videotheek of dvd meer te vinden zijn en wordt er in de toekomst überhaupt nog wel een film of serie op de televisie uitgezonden?

Is tv overbodig geworden door de komst van streamingdiensten?

Kortom: weet de televisiewereld zijn kijkers vast te houden of moet er een complete switch worden gemaakt naar streaming? Hoe lang blijft het televisie-abonnement nog in het aanbod van Ziggo en KPN voordat deze providers besluiten deze afstervende tak van hun bedrijfsvoering af te stoten? En is de tv binnenkort daadwerkelijk nog wel een televisie te noemen of wordt het eigenlijk enkel een groot beeldscherm waarmee kan worden ingelogd bij online streamingdiensten? Is of wordt tv overbodig?

De tijd zal het leren.