Route en etappeschema van de Tour de France Femmes 2023 is bekend

De renners uit de Tour de France zijn nog maar net over de finish in Parijs als het volgende grote wielertoernooi alweer begint. Dit keer is het de beurt aan de vrouwen tijdens de tweede officiële editie van de Tour de France Femmes. Van 23 tot en met 30 juli strijden de dames in acht etappes om de felbegeerde gele trui. Inmiddels heeft de organisatie het parcours en de samenstelling van etappes bekendgemaakt. We verklappen alvast: het belooft een waar wielerspektakel te worden. In dit artikel zetten we de route voor je op een rij en vind je in een overzichtelijk schema alle etappes terug. De gehele Tour de France Femmes wordt uitgezonden door Eurosport, waardoor deze online te streamen is via discovery+. Ook is de Ronde van Frankrijk voor vrouwen op tv te bekijken, waardoor je ook via NLZIET alle etappes gemakkelijk kunt volgen.

In het kort: de Tour de France Femmes uitgelegd

De Tour de France Femmes is een meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwelijke profs, die zoals de naam verklapt in Frankrijk wordt verreden. Dat het toernooi op de dag van vandaag weer uit meerdere dagen bestaat, was lang niet zo vanzelfsprekend. Onder andere renster Marianne Vos organiseerde een petitie om de grote wielerwedstrijd voor vrouwen terug te laten keren.

Van 2014 tot en met 2021 werd er tijdens de Ronde van Frankrijk voor mannen dan ook de eendaagse race voor dames gehouden. Deze wedstrijd stond bekend onder de naam La Course en vond plaats tijdens een etappe van de heren op vrijwel dezelfde route. Pas in 2021 maakte de organisatie bekend dat er in 2022 weer een meerdaagse Ronde van Frankrijk zou zijn voor vrouwen. De eerste editie van vorig jaar bleek net zo succesvol als de Tour de France voor mannen. Rensters kijken dan ook met veel enthousiasme uit naar de editie van 2023.

The highlights of the 1st edition of the Tour de France Femmes avec Zwift!

Route van de Tour de France Femmes op 23-30 juli 2023

De rensters starten tijdens de tweede editie van de Tour de France Femmes dit keer niet in Parijs, maar in de Franse stad Clermont-Ferrand. Wie dacht dat de vrouwen rustig konden inkomen, heeft het echter goed mis. In de eerste etappe moeten ze namelijk al een afstand van 124 kilometer afleggen. Ook dag twee start in Clermont-Ferrand. De rensters trotseren tijdens deze tocht de eerste heuvels richting de finish in Mauriac. Sprintsters kunnen boven zichzelf uitstijgen tijdens de vlakke rit in etappe 3 naar Montignac-Lascaux. Op de vierde dag finishen de vrouwelijke profs in Rodez, na een pittige rit waar vooral de punchers heel gelukkig van zullen worden.

Maar de zwaarste etappe wordt pas op het einde verreden. Hoewel de tocht maar 90 kilometer lang is en daarmee de kortste etapperit, finishen de rensters op de bergpas Col du Tourmalet gelegen in de Franse Pyreneeën. Deze klim is zeker niet weggelegd voor de minste wielrensters, want de pedaleurs moeten zeventien kilometer lang de hoogte in klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Buiten deze monsterlijke finish om krijgen de dames ook nog de Col de l’Aspin voorgeschoteld. De Tour de France Femmes wordt afgesloten met een individuele tijdrit, waarbij de vrouwen voornamelijk heuveltjes tegenkomen. De gehele route van de tour is hieronder terug te vinden.

Alle etappes uit de Tour de France Femmes 2023 in één overzicht

Rensters kunnen ook deze editie van de Ronde van Frankrijk weer aan de bak. De koers telt een totale lengte van 956 kilometer en heeft 8 etappes die bestaan uit drie heuvelritten, een bergrit en individuele tijdrit en verder vlakke stukken. Na een grote afstand en verzuurde benen finishen de rensters in de stad Pau. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

EtappeDatumDagStartFinishTypeAfstand
123 juliZondag🇫🇷 Clermont-Ferrand🇫🇷 Clermont-Ferrand➖ Vlak124 km
224 juliMaandag🇫🇷 Clermont-Ferrand🇫🇷 Mauriac⛰ Heuvels148 km
325 juliDinsdag🇫🇷 Collonges-la-Rouge🇫🇷 Montignac-Lascaux➖ Vlak147 km
426 juliWoensdag🇫🇷 Cahors🇫🇷 Rodez⛰ Heuvels177 km
527 juliDonderdag🇫🇷 Onet-le-Château🇫🇷 Albi⛰ Heuvels126 km
628 juliVrijdag🇫🇷 Albi🇫🇷 Blagnac➖ Vlak122 km
729 juliZaterdag🇫🇷 Lannemezan🇫🇷 Tourmalet🏔 Bergen90 km
830 juliZondag🇫🇷 Pau🇫🇷 Pau🚵🏻‍♀️ Individuele tijdrit22 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.