Tour de France 2023: etappes, tijden, Nederlandse deelnemers en meer info

Wielerfanaten van over de hele wereld hebben er een jaar lang op moeten wachten, maar binnenkort—van 1-23 juli—is het eindelijk tijd voor de tweede grote wielerronde van dit jaar: de Tour de France 2023. Na de roze race van de Giro d’Italia van dit jaar, zullen de renners gaan schitteren in deze felbegeerde gele Ronde van Frankrijk. Zo zien we onder andere de profs Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en (als hij snel genoeg hersteld is van zijn blessure) Tadej Pogačar voorbij scheuren. Laatstgenoemde wist eerder dit seizoen al te imponeren door de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race te winnen. Reden genoeg om de route en deelnemers op een rij te zetten en uit te vogelen hoe je vanuit Nederland of het buitenland alle etappes op tv en online kijken kunt.

Waar kan ik de hele Tour de France live kijken op tv en online?

Net als vorig jaar heeft Eurosport ook in 2023 de uitzendrechten van de Tour de France in handen. Hierdoor is het mogelijk om via de zender Eurosport 1 live op tv naar de volledige uitzendingen van de etappes uit het grootse wielertoernooi te kijken. Samen met zenders als Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC is Eurosport online te streamen op de videodienst discovery+. 👉 Ga direct naar de Tour de France op discovery+.

Daarnaast kun je ook op tv via de NOS live naar beelden van de tour kijken. De zender heeft namelijk het contract met de Franse wielerorganisatie ASO verlengd, waardoor ze ook deze editie mogen uitzenden. Daarnaast heeft de NOS tevens de rechten verworven voor de sociale media van de Tour de France. Het toernooi was al te volgen op tv en radio, maar nu ook op de verschillende mediakanalen. Doordat de Ronde van Frankrijk live op tv te volgen is, kun je ook via NLZIET alle etappes gemakkelijk volgen. Je kunt 14 dagen gratis een abonnement uitproberen. 👉 Ga direct naar de Tour de France bij NLZIET.

De etappes van de Ronde van Frankrijk zullen niet te zien zijn in het aanbod van andere grote internationale film- en seriestreamingdiensten als ViaplayHBO MaxNetflixDisney+ of Amazon Prime Video en zijn daarnaast ook niet op de Nederlandse streamingdienst Videoland te bekijken.

Sprint Showdown On The Champs-Élysées! | Tour De France 2022 Stage 21 Highlights

Tour de France 2023 online kijken vanuit het buitenland

Ben je in het buitenland, maar wil je geen enkele etappe missen? Goed nieuws, want er zijn meerdere manieren om nog steeds het gehele toernooi te volgen. Zo is het mogelijk dat er in andere landen openbare kanalen zijn die de wedstrijden mogen vertonen. Dat betekent dat je legaal en gratis naar streams uit allerlei landen kunt kijken, mits je zelf in dat land bent. Ook is het mogelijk om met Nederlands commentaar naar BVN TV te kijken. BVN staat voor ‘beste van NPO’ en is de publieke zender voor Nederlanders die in het buitenland wonen of op vakantie zijn. Zo zenden ze ieder dag een selectie uit het actuele televisieaanbod uit, waaronder mogelijk ook de Tour de France. Handig voor iedereen die beschikt over een goed wifi-netwerk en naar alle etappes wil kijken.

Wanneer je geen toegang hebt tot de beschikbare streamingdiensten, is een andere optie om via een VPN naar alle wedstrijden te kijken. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken. Dit werkt heel simpel: een Virtual Private Network (VPN) is een anonieme internetverbinding die ervoor zorgt dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Je kunt hiermee zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft en zo je VPN instellen op een ander land. De desbetreffende website die je bezoekt denkt dan dat jij in dat land bent en kun je gewoon toegang krijgen tot streams die je misschien niet vanuit het buitenland kunt bekijken. Stap voor stap:

  1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand
  2. Zet je locatie via de app op Nederland
  3. Bezoek een van de eerdergenoemde uitzenders en begin direct met kijken 🚴‍♂️

Wat is de Ronde van Frankrijk eigenlijk?

De Tour de France, ook wel Ronde van Frankrijk genoemd, is een meerdaagse wielerwedstrijd die zoals de naam al verklapt voor het grootste gedeelte in Frankrijk wordt verreden. Opvallend is dat bijna alle grote wedstrijden zijn ontstaan door tijdschriften of kranten, zo ook het franse wielertoernooi. In 1903 werd het evenement voor het eerst georganiseerd door hoofdredacteur Henri Desgrange van het tijdschrift L’Auto-Vélo. Journalist en medewerker Georges Lefèvre was geïnspireerd geraakt door wielrenner Jean Marie Corre. De prof maakte in 1895 een fiets van aluminium en testte deze vervolgens zelf door alle bekende routes in Frankrijk te rijden. Acht jaar later werd de Tour de France geboren en sindsdien is het de belangrijkste en populairste wedstrijd van het jaar op de wielerkalender.

Can We Survive A Stage Of The 1903 Tour De France?

Drie Grote Rondes

Naast de Giro d’Italia en de Vuelta a España behoort de Tour de France tot de drie zogeheten Grote Rondes. De Ronde van Frankrijk wordt door velen als het beroemdste toernooi gezien en trekt dan ook vele duizenden toeschouwers per dag. Hoewel het massale wielerevenement de andere twee lijkt te overstijgen qua populariteit, hebben de drie wedstrijden wel veel met elkaar gemeen. Ten eerste duren ze allemaal 23 dagen, waarvan de pedaleurs twee dagen op adem kunnen komen. Ook zijn alle teams van de UCI World Tour verplicht om mee te doen, bestaat iedere ploeg uit acht deelnemers en hebben ze allemaal dezelfde puntenklassementen. De drie Grote Rondes onderscheiden zich door middel van de leiderstruien. Zo hebben deze kleuren die passen bij ieder toernooi. Wie de leiding heeft tijdens de Tour de France krijgt de gele trui toebedeeld, terwijl de koploper van de Giro d’Italia een roze exemplaar verdient. Bij de Vuelta a España hoort natuurlijk de rode trui.

Hoewel er maar drie wedstrijden tot de grootste toernooien uit de wielersport behoren, wordt de Ronde van Zwitserland door de zware beklimmingen en duur ten opzichte van de overige meerdaagse wedstrijden gezien als de onofficiële vierde Grote Ronde. Toch wordt dit niet door iedereen zo gezien, omdat het toernooi niet zo veel deelnemers en aandacht krijgt zoals zijn populaire wielercollega’s.

Vorige editie van de Ronde van Frankrijk

De vorige editie was er een voor in de boeken. Wielrenner Jonas Vingegaard wist de tour naar zijn pedaal te zetten en was daarmee de grote winnaar. De renner wist de eerste positie in het algemeen klassement én in bergpunten te veroveren. Hij bezorgde zijn team Jumbo-Visma daarmee de eerste eindzege van de Tour de France ooit. De Nederlandse ploeg beleefde in 2022 overigens een absoluut succesjaar, wat allemaal op fenomenale wijze is vastgelegd in de documentaireserie All in: Team Jumbo-Visma, zo bleek ook uit de reacties van kijkers. Hierin zie je natuurlijk de strijd om de grote titel tijdens de Ronde van Frankrijk.

Naast Vingegaard waren er natuurlijk nog andere winnaars. Zo wist de Belgische renner Wout van Aert, tevens uit Team Jumbo-Visma, de eerste plek in het puntenklassement te bemachtigen. In het jongerenklassement was de Sloveen Tadej Pogačar heer en meester en mocht daarmee de #1 positie noteren. Het team van INEOS Grenadiers mocht de winst in het ploegenklassement mee naar huis nemen.

Route van de Tour de France op 1-23 juli 2023

Hoewel het de ‘Ronde van Frankrijk’ wordt genoemd, starten de renners op 1 juli de 110e editie in het Spaanse Baskenland. Tot en met de derde etappe blijven de renners in het zonnige Spanje, waarna de koers zijn weg vervolgt door Frankrijk. Het eindpunt ligt traditiegetrouw in Parijs, waar de renners finishen op de bekende Champs-Élysées.

Maar voordat het zover is, moeten de renners heel wat hoogtemeters trotseren. Extra bijzonder aan de tour dit jaar is namelijk dat alle bekende bergketens van Frankrijk voorbijkomen en moeten worden overwonnen. Zo maken als eerst de bekende beklimmingen Col du Tourmalet en Col d’Aspin in de Pyreneeën hun opwachting. Na deze uitdagende rit sprinten de renners door het Centraal Massief, een hooggelegen gebied in het zuidelijke deel van Frankrijk, en finishen ze in etappe 9 op de bijzonder locatie Puy de Dôme. De profs racen daarna door naar de Alpen en Jura. De gehele route van de tour is hieronder terug te vinden.

Alle etappes van dit jaar in één overzicht

Ook dit jaar leggen de renners een monsterlijke hoeveelheid aan kilometers af. De koers telt een totale lengte 3.448 kilometer en heeft 21 etappes die bestaan uit vier heuvelritten, acht bergritten en verder vlakke stukken en een individuele tijdrit. De pedaleurs starten direct met een heuvelachtige etappe in Spanje, waarna ze alleen al in de eerste twee dagen van de tour bijna 400 kilometer in de benen hebben zitten.

Op de derde dag maakt het zonnige Spanje plaats voor het afwisselende landschap van Frankrijk. Hier komen de pedaleurs verschillende bergetappes tegen, waarbij er diverse beklimmingen op het programma staan. Op dinsdag 18 juli staat de enige tijdrit van het toernooi op de planning. Vanuit Passy scheuren de renners in 22 km naar Combloux. Na heel veel kilometers en verzuurde benen finishen de renners in de hoofdstad Parijs. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

EtappeDatumDagStartFinishTypeAfstand
11 juliZaterdag🇪🇸 Bilbao🇪🇸 Bilbao⛰ Heuvels182 km
22 juliZondag🇪🇸 Vitoria Gasteiz🇪🇸 San Sebastian⛰ Heuvels209 km
33 juliMaandag🇪🇸 Amorebieta-Etxano🇫🇷 Bayonne➖ Vlak185 km
44 juliDinsdag🇫🇷 Dax🇫🇷 Nogaro➖ Vlak182 km
55 juliWoensdag🇫🇷 Pau🇫🇷 Laruns🏔 Bergen165 km
66 juliDonderdag🇫🇷 Tarbes🇫🇷 Cauterets Cambasque🏔 Bergen145 km
77 juliVrijdag🇫🇷 Mont-de-Marsan🇫🇷 Bordeaux➖ Vlak170 km
88 juliZaterdag🇫🇷 Libourne🇫🇷 Limoges➖ Vlak201 km
99 juliZondag🇫🇷 Saint-Léonard-De-Noblat🇫🇷 Puy de Dome🏔 Bergen184 km
10 juliMaandag— Rustdag —— Rustdag —
1011 juliDinsdag🇫🇷 Vulcania🇫🇷 Issoire⛰ Heuvels167 km
1112 juliWoensdag🇫🇷 Clermont-Ferrand🇫🇷 Moulins➖ Vlak180 km
1213 juliDonderdag🇫🇷 Roanne🇫🇷 Belleville-en-Beaujolais⛰ Heuvels169 km
1314 juliVrijdag🇫🇷 Châtillon-sur-Chalaronne🇫🇷 Grand Colombier🏔 Bergen138 km
1415 juliZaterdag🇫🇷 Annemasse🇫🇷 Morzine🏔 Bergen152 km
1516 juliZondag🇫🇷 Les Gets🇫🇷 Saint-Gervais Mont Blanc🏔 Bergen180 km
17 juliMaandag— Rustdag —— Rustdag —
1618 juliDinsdag🇫🇷 Passy🇫🇷 Combloux🚵 Tijdrit22 km
1719 juliWoensdag🇫🇷 Saint-Gervais Mont Blanc🇫🇷 Courchevel🏔 Bergen166 km
1820 juliDonderdag🇫🇷 Moûtiers🇫🇷 Bourg-en-Bresse➖ Vlak186 km
1921 juliVrijdag🇫🇷 Moirans-en-Montagne🇫🇷 Poligny➖ Vlak173 km
2022 juliZaterdag🇫🇷 Belfort🇫🇷 Le Markstein🏔 Bergen133 km
2123 juliZondag🇫🇷 Saint-Quentin-en-Yvelines🇫🇷 Parijs➖ Vlak115 km

Nederlandse deelnemers aan de Tour de France in 2023

Natuurlijk doen er ook een heleboel wielrenners uit ons kikkerlandje mee aan de Tour de France. In totaal verschijnen er 11 Nederlandse profs aan de start in Bilbao. Zo zien we onder andere Fabio Jakobsen, Bauke Mollema, Dylan Groenewegen en Mathieu van der Poel voorbij scheuren. Laatstgenoemde renner zal vooral als doel hebben om dit jaar de koers uit te rijden. Tijdens zijn eerste deelname in 2021 wist hij de gele leiderstrui van Julian Alaphilippe over te nemen, maar verscheen hij uiteindelijk niet meer aan de start in de negende etappe. Ook tijdens de vorige editie in 2022 moest hij al in de elfde etappe de wedstrijd verlaten. Hieronder vind je alle elf Nederlandse deelnemers met bijbehorende teams terug.

NaamTeam
Dylan van Baarle🟡 Jumbo-Visma
Steven Kruijswijk🟡 Jumbo-Visma
Danny van Poppel🟢 Bora-Hansgrohe
Wout Poels🟣 Bahrain Victorious
Dylan Groenewegen⭕️ Team Jayco Alula
Nils Eekhof⚫️ Team DSM
Mathieu van der Poel🔵 Alpecin-Deceuninck
Cees Bol🟤 Astana Qazaqstan Team
Mike Teunissen⚪️ Intermarché-Circus-Wanty
Bauke Mollema🔴 Trek-Segafredo
Fabio Jakobsen🟠 Soudal Quick-Step

Afbeelding ter illustratie

Let op: het gebruik van een VPN om films, series en sport te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ‘terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.