Tot hoe laat duurt de finale van het Eurovisie Songfestival 2024?

Europe, are you ready?” Deze week staat in het teken van het Eurovisie Songfestival 2024. Op dinsdag 7 en donderdag 9 mei vinden de twee halve finales plaats. Na deze shows weten we welke landen we naast de Big Five terug gaan zien in de finale op zaterdag 11 mei. De finale gaat van start om 21:00 uur op NPO 1. Alle landen treden nogmaals op, waarna de grote winnaar bekend wordt. Maar tot hoe laat duurt de finale van het Eurovisie Songfestival 2024 eigenlijk?

→ Je kunt nu 14 dagen gratis naar alle programma’s, films en series op NLZIET kijken ✅

Kwalificeren voor de finale

Aan het Eurovisie Songfestival 2024 doen net als vorig jaar 37 landen mee. Twintig landen stromen door naar de grote finale op zaterdag 11 mei 2024. Alleen de zogeheten Big Five is al verzekerd van een plek. Hieronder vallen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Ook Zweden heeft zich als winnaar automatisch gekwalificeerd. De rest van de landen moet zich dus eerst nog in de halve finale veilig zingen.

Aan de eerste halve finale doen 15 landen mee. Tien van hen bemachtigen een plek in de finale. Joost Klein kwam tijdens de loting terecht in de tweede halve finale. Hij zal in het tweede gedeelte van de show als zestiende optreden. Aan de tweede halve finale doen zestien landen mee. Net als bij de eerste show, stromen er tien landen door naar de grote finale op 11 mei.

Tijdschema: tot zo laat duurt de finale van het Eurovisie Songfestival 2024

De AVROTROS heeft traditiegetrouw de touwtjes in handen als het gaat om de uitzendingen van het Eurovisie Songfestival. Hierdoor zijn alle drie de shows live te volgen op NPO 1. De finale op zaterdag 11 mei 2024 gaat om 21:00 uur van start. Zoals altijd vindt er ook een voorbeschouwing plaats waarin Rik van de Westelaken, Cornald Maas, Jacqueline Govaerts en Hila Noorzai vooruitblikken op de uitzending. Deze gaat van start om 20:30 uur.

De finale wordt om 21:00 uur op spectaculaire wijze geopend. Daarna is het tijd voor alle optredens. In totaal zullen 26 landen het podium betreden. Na alle nummers is het tijd om de stemmen te tellen en over te schakelen naar de stemming van alle vakjury’s. Deze worden per land live bekend gemaakt. Nikkie de Jager zal de punten namens Nederland uitreiken. Na de punten van de vakjury is het tijd om de stemmen van de kijkers thuis bekend te maken. Al met al zijn we dik vier uur onderweg, want de finale van het Eurovisie Songfestival 2024 duurt tot en met 01:08 uur ’s nachts.

Finale van het Eurovisie Songfestival 2024 op tv en online kijken

Het Eurovisie Songfestival wordt traditiegetrouw uitgezonden door de Nederlandse Publieke Omroep. Daardoor zullen de uitzendingen enkel op NPO Start en via NLZIET te zien zijn. Netflix, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video en andere streamingdiensten in Nederland hebben de uitzendrechten hiervan niet in handen, dus op hun videodiensten kunnen de drie afleveringen niet gestreamd worden.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2024 zal om 21:00 uur via NPO 1 worden uitgezonden. Op dat moment kan door live tv hier op NLZIET via de NPO naar de uitzending worden gekeken op deze streamingdienst. Daarna kun je ook de uitzending terugkijken.

➡️ Ga direct naar de finale van het Eurovisie Songfestival 2024 bij NLZIET.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.