Deze 5 fantastische films met Tom Cruise moet je zien

Deze week is het eindelijk zover: Top Gun: Maverick (2022), het langverwachte vervolg op het legendarische Top Gun (1986), draait in de bioscoop. Hierin keert Tom Cruise natuurlijk terug als Pete ‘Maverick’ Mitchell en wacht ons weer een hoop spektakel. Een goed moment om de collectie van Tom Cruise-films op Pathé Thuis, en specifiek onze top 5 favorieten, met je te delen. Al deze films zijn enkel op TVOD-diensten te zien en dus niet op streamingdiensten met een abonnement.

→ Je kunt je nu gratis aanmelden bij Pathé Thuis

5x Kijktips voor Tom Cruise-films op Pathé Thuis

Bij Pathé Thuis wordt de lancering van ‘Top Gun: Maverick’ gevierd met een grote collectie van films met Tom Cruise. Hier vind je ook veel topfilms die je op streamingdiensten met een abonnement niet kunt kijken, maar die dus gelukkig wel bij dit video on demand-platform te huur en/of te koop zijn. In dit artikel zetten wij een aantal van deze toffe films met Tom Cruise voor je op een rijtje en vind je een overzicht van alle andere films waar de acteur een rol in speelt.

5. The Mummy (2017)

The Mummy is een van de nieuwste varianten op de griezelklassieker uit 1932. Hierin ontwaakt een oeroude prinses in haar graftombe en wil ze wraak. Haar doel? Met haar duistere krachten de wereld overheersen. Tom Cruise neemt in deze film de rol van Nick Morton op zich, een Amerikaanse ex-militair die de mummie vindt en alles op alles moet zetten om haar te stoppen. De film is bombastisch en zit vol met actie, waardoor de speelduur omvliegt.

4. American Made (2017)

Deze film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en vertelt het verhaal van Barry Seal. Hij smokkelde als piloot drugs voor drugsbaron Pablo Escobar, maar werkte óók als undercoveragent voor de CIA. Als steeds meer ogen op hem gericht zijn, wordt het moeilijker en moeilijker om alle klusjes uit te blijven voeren. De film is lichtvoetig en humoristisch en kijkt daarom lekker weg. Leuk detail: Tom Cruise deed voor deze films zijn stunt- en vliegwerk zelf.

3. The Last Samurai (2003)

In The Last Samurai kruipt Tom Cruise in de huid van kapitein Nathan Algren, een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen. Hij wordt naar Japan gestuurd om soldaten te trainen voor een gevecht tegen samoerai, maar komt in een gewetensconflict terecht als hij na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen. Alleen al vanwege het feit dat Cruise Japans heeft moeten leren voor deze film én acht maanden getraind heeft om de Samoerai-zwaardvechtkunst onder de knie te krijgen, is dit een kijkje waard. En kijk het anders voor de grandioze muziek van Hans Zimmer, de prachtige beelden van Japan of de indrukwekkende zwaardgevechten.

2. Oblivion (2013)

In Oblivion bevinden we ons in het jaar 2077 en is de wereld vergaan door een nucleaire oorlog. Doordat op de grond leven niet meer mogelijk is, moeten de overlevenden in de wolken een nieuw bestaan opbouwen. Het is de taak van Jack Harper, gespeeld door Cruise, om de laatste cruciale grondstoffen te delven op de onherkenbare aarde. Als hij een vrouw uit een ruimteship redt, verandert alles. Deze scifi-film schotelt ons een grote portie visueel spektakel voor en is alleen hierdoor al de moeite waard.

1. Top Gun (1986)

In de legendarische klassieker Top Gun komt Tom Cruise in zijn rol als Pete ‘Maverick’ Mitchell terecht op een keiharde marine-opleiding voor piloten. Hier gaat hij de concurrentie aan met een andere toppiloot, Tom ‘Iceman’ Kazanski (Val Kilmer). Na een tragische gebeurtenis twijfelt hij of hij nog wel wil vliegen. Dit was de best verkopende film in 1986 en bevat alle elementen die dit soort films nodig hebben: actie, romantiek én drama.

Op dit moment draait het vervolg, Top Gun: Maverick, in de bioscoop. We verwachten dat je deze film over een paar maanden ook (en alleen) op Pathé Thuis kunt bekijken. Het is namelijk een productie van Paramount Pictures en SkyShowtime, de streamingdienst die bij deze studio hoort, is nog niet gelanceerd in Nederland. Op andere streamingdiensten zal de film dus waarschijnlijk niet te zien zijn. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

45 Tom Cruise films in één overzicht

Hierboven hebben we een aantal toffe films met Tom Cruise uitgelicht die je alleen op Pathé Thuis bekijkt en niet op streamingdiensten met een abonnement kunt vinden. Ben je benieuwd naar de andere films waarin Tom Cruise een rol speelt? Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt, met informatie over de film, het releasejaar, de rol van Cruise en de streamingdienst waarop de film te bekijken is op het moment van schrijven.

FilmRol van Tom CruiseJaarKijken
Endless LoveBilly1981
TapsDavid Shawn1981
The OutsidersSteve Randle1983
Losin’ ItWoody1983
Ricky BusinessJoel Goodsen1983Te koop op Bol.com
All the Right MovesStefen Djordjevic1983
LegendJack1985Te zien op Amazon Prime Video
Top GunLt. Pete ‘Maverick’ Mitchell1986Te zien op Pathé Thuis
The Color of MoneyVincent Lauria1986Te zien op Disney+
CocktailBrian Flanagan1988Te zien op Disney+
Young GunsCowboy1988Te zien op Pathé Thuis
Rain ManCharlie Babbitt1988Te zien op Pathé Thuis en Videoland
Born on the Fourth of JulyRon Kovic1989Te zien op Pathé Thuis
Days of ThunderCole Trickle1990Te zien op Pathé Thuis
Far and AwayJoseph Donnelly1992Te koop op Bol.com
A Few Good MenLt. Daniel Kaffee1992Te zien op Pathé Thuis
The FirmMitch McDeere1993Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesLestat de Lioncourt1994Te zien op Pathé Thuis en HBO Max
Mission: ImpossibleEthan Hunt1996Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Jerry MaguireJerry Maguire1996Te zien op Pathé Thuis en Viaplay
Eyes Wide ShutDr. William ‘Bill’ Harford1999Te zien op Pathé Thuis en HBO Max
MagnoliaFrank T.J. Mackey1999te zien op Pathé Thuis
Mission: Impossible IIEthan Hunt2000Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Vanilla SkyDavid Aames2001Te zien op Pathé Thuis
Minority ReportChief John Anderton2002Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Austin Powers 3: GoldmemberGastrol2002Te zien op HBO Max
The Last SamuraiNathan Algren2003Te zien op Pathé Thuis
CollateralVincent2004Te zien op Pathé Thuis
The War of the WorldsRay Ferrier2005Te zien op Pathé Thuis en Netflix
Mission: Impossible IIIEthan Hunt2006Te zien op Pathé Thuis, Amazon Prime Video en NLZIET
Lion for LambsSenator Jasper Irving2007Te zien op Viaplay
Tropic ThunderLes Grossman2008Te zien op Pathé Thuis
ValkyrieCol. Claus von Stauffenberg2008Te zien op Pathé Thuis, Videoland en Viaplay
Knight and DayRoy Miller2010Te zien op Pathé Thuis, Amazon Prime Video en Netflix
Mission: Impossible – Ghost ProtocolEthan Hunt2011Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Rock of AgesStacee Jaxx2012Te zien op Pathé Thuis en Viaplay
Jack ReacherJack Reacher2012Te zien op Pathé Thuis, Amazon Prime Video en Netflix
OblivionJack Harper2013Te zien op Pathé Thuis
Edge of TomorrowMaj. Bill Cage2014Te zien op Pathé Thuis, HBO Max en Netflix
Mission: Impossible – Rogue NationEthan Hunt2015Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Jack Reacher: Never Go BackJack Reacher2016Te zien op Pathé Thuis, Amazon Prime Video en Netflix
The MummyNick Morton2017Te zien op Pathé Thuis
American MadeBarry Seal2017Te zien op Pathé Thuis
Mission: Impossible – FalloutEthan Hunt2018Te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime Video
Top Gun: MaverickLt. Pete ‘Maverick’ Mitchell2022

Meer kijktips op verschillende streamingdiensten

We snappen dat je niet per se alléén maar films met Tom Cruise wil streamen, en daarom vind je bij Streamwijzer nog veel meer kijktips voor toffe films en series. In onze Streamwijzer Top 10 laten we bijvoorbeeld wekelijks weten welke films en series je op je kijklijst moet zetten bij de verschillende streamingdiensten in Nederland.

Daarnaast kun je in ons ‘Nieuw Deze Maand‘-overzicht vinden wat er de afgelopen maanden op de planning stond bij de video on demand-platforms, maar ook wat er binnenkort aan zit te komen. Veel kijkplezier gewenst!


Synopsissen: Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.