Kun je al tickets kopen voor het EK Voetbal in 2024?

Oranje mag zich in september gaan klaarmaken voor de volgende wedstrijden in de EK-kwalificatiereeks. De ploeg van Ronald Koeman moet wel flink aan de bak, want het Nederlands elftal is voorlopig nog niet zeker van een ticket voor het kampioenschap volgend jaar in Duitsland. Hoewel dus nog niet bekend is welke landen we terug gaan zien in de groepsfase, zijn veel mensen benieuwd of het al mogelijk is om tickets te kopen voor het EK Voetbal in 2024? In dit artikel laten we je weten wat daar op dit moment over bekend is én hoe je deze kaarten eventueel kunt bemachtigen. Alle kwalificatiewedstrijden van Oranje op weg naar het Europees kampioenschap kun je op tv en online kijken, onder andere via Ziggo Sport en NLZIET.

Wanneer vindt het EK Voetbal 2024 plaats?

Laten we starten bij het begin en dat is bij de exacte datum van het EK Voetbal. Want wanneer worden eigenlijk alle wedstrijden gespeeld in Duitsland? Houd alvast 14 juni tot en met 14 juli 2024 in je agenda vrij, want deze gehele maand staat in het teken van het Europees kampioenschap. Verspreid over 10 speelsteden en 10 stadions worden er in totaal 51 wedstrijden gespeeld. Omdat er ontzettend veel tijd zit in het voorbereiden van een EK, zijn de speelsteden en stadions ook al bekend. In het overzicht hieronder vind je ze allemaal terug, inclusief waar iedere wedstrijd uit de groepsfase van het toernooi gespeeld wordt.

DagDatumSpeelstadStadionThuisUit
Vrijdag14 juni🔴 München🏟 Allianz Arena🇩🇪 DuitslandA2
Zaterdag15 juni🔵 Berlijn🏟 OlympiastadionB1B2
Zaterdag15 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkB3B4
Zaterdag15 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionA3A4
Zondag16 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionD1D2
Zondag16 juni🟣 Gelsenkirchen🏟 Veltins-ArenaC3C4
Zondag16 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaC1C2
Maandag17 juni🟠 Düsseldorf🏟 Merkur Spiel-ArenaD3D4
Maandag17 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkE1E2
Maandag17 juni🔴 München🏟 Allianz ArenaE3E4
Dinsdag18 juni🔘 Leipzig🏟 Red Bull Arena LeipzigF3F4
Dinsdag18 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkF1F2
Woensdag19 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionB2B4
Woensdag19 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionA2A4
Woensdag19 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaA1A3
Donderdag20 juni🟣 Gelsenkirchen🏟 Veltins-ArenaB1B3
Donderdag20 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkC2C4
Donderdag20 juni🔴 München🏟 Allianz ArenaC1C3
Vrijdag21 juni🔵 Berlijn🏟 OlympiastadionD1D3
Vrijdag21 juni🔘 Leipzig🏟 Red Bull Arena LeipzigD2D4
Vrijdag21 juni🟠 Düsseldorf🏟 Merkur Spiel-ArenaE2E4
Zaterdag22 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionF2F4
Zaterdag22 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkF1F3
Zaterdag22 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionE1E3
Zondag23 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkA4A1
Zondag23 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaA2A3
Maandag24 juni🔘 Leipzig🏟 Red Bull Arena LeipzigB2B3
Maandag24 juni🟠 Düsseldorf🏟 Merkur Spiel-ArenaB4B1
Maandag24 juni🔵 Berlijn🏟 OlympiastadionD2D3
Maandag24 juni🟡 Dortmund🏟 Signal Iduna ParkD4D1
Dinsdag25 juni⚫️ Keulen🏟 RheinEnergieStadionC4C1
Dinsdag25 juni🔴 München🏟 Allianz ArenaC2C3
Woensdag26 juni⚪️ Hamburg🏟 VolksparkstadionF4F1
Woensdag26 juni🟣 Gelsenkirchen🏟 Veltins-ArenaF2F3
Woensdag26 juni🟤 Frankfurt🏟 Deutsche Bank ParkE2E3
Woensdag26 juni🟢 Stuttgart🏟 Mercedes-Benz ArenaE4E1

Kan ik al tickets kopen voor de wedstrijden van het EK Voetbal 2024?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is op het moment van schrijven nog niet mogelijk om tickets te kopen voor het EK Voetbal 2024. Als organisator van het Europees kampioenschap zal de UEFA verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de kaartverkoop. Deze zullen op basis van een lotingssysteem worden verdeeld onder de gelukkige fans. Om deel te nemen aan deze loting kun je je nog tot 3 oktober 2023 registreren via de officiële website van de UEFA, waarbij je kunt aangeven welk land je voorkeur heeft. Wanneer je je hebt geregistreerd, kun je je op 3 oktober inschrijven voor de verschillende wedstrijden.

Het toekennen van tickets gebeurt vervolgens via een loting op 2 december 2023. Dit is eveneens de datum waarop de poules voor de groepsfase duidelijk worden. In maart en april volgend jaar volgt de tweede ronde van de ticketverkoop. Tevens worden rond deze periode de play-offs gespeeld, waarin drie landen zich nog op het laatste moment kunnen kwalificeren voor het eindtoernooi.

Een tweede manier om aan tickets te komen is via de KNVB. De UEFA stelt namelijk iedere wedstrijd van Oranje een bepaald aan tickets beschikbaar aan de Nederlandse voetbalbond. Echter is het alleen mogelijk om aan deze kaarten te komen als je clubcardhouder bent. Het verkrijgen van tickets werkt vervolgens via een speciaal puntensysteem, waarbij je per clubcard punten toebedeeld krijgt per kwalificatiewedstrijd die je bezoekt. Hoe meer matches je bijwoont, hoe meer kans je hebt om een felbegeerd ticket voor het EK Voetbal in handen te krijgen. Tickets verkregen via de KNVB geven je tevens tijdens het Europese kampioenschap toegang tot het Oranje vak.

UEFA Euro 2024 Qualifiers Standing Table as of June 2023

Hoeveel tickets zijn er beschikbaar voor het EK Voetbal 2024?

Het EK Voetbal wordt door miljoenen mensen wereldwijd bekeken en is dan ook razend populair. De droom van veel voetballiefhebbers is dan ook om hun elftal live in actie te zien tijdens een groot kampioenschap. Doordat het EK Voetbal 2024 in Duitsland wordt gehouden, is het voor veel Nederlandse fans aantrekkelijk om naar toe te reizen. Zo liggen de speelsteden Gelsenkirchen, Dortmund, Düsseldorf en Keulen relatief dichtbij de grens.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel tickets er in de verkoop gaan. Wel weten we dat de organisatie ongeveer 75% van alle kaarten beschikbaar stelt voor supporters, wat neerkomt op om en nabij 2,5 miljoen tickets. De overige toegangsbewijzen gaan bijvoorbeeld naar sponsoren en andere relaties.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.