Deze schaatswedstrijden staan in Thialf op het programma in 2023/24

Het is het walhalla van alle schaatsers in Nederland. We hebben het natuurlijk over Thialf. De schaatsbaan in het Friese Heerenveen heeft al heel wat spannende schaatswedstrijden mogen organiseren. Ook tijdens het nieuwe schaatsseizoen van 2023/24 vinden er weer allerlei winterse toernooien plaats. Maar welke schaatswedstrijden staan er eigenlijk allemaal op het programma in seizoen 2023/2024? We zetten ze voor je op een rijtje. Doordat ze doorgaans op televisie worden uitgezonden, zijn ze in dat geval ook live en terug te kijken via NLZIET.

Alle schaatwedstrijden in Thialf tijdens seizoen 2023/2024 op een rij

Denk je aan schaatswedstrijden, dan denk je als liefhebber direct aan Thialf. De schaatsbaan in Heerenveen (Friesland) is dan ook het belangrijkste schaatsstadion van Nederland. Ook buiten ons koude kikkerlandje is de baan bekend. En geliefd. Het complex heeft namelijk de snelste laagland-ijsbaan ter wereld.

Niet gek dus dat er ieder seizoen een aantal belangrijke schaatswedstrijden op de Friese ijsbaan wordt verreden. Zo start het nieuwe schaatsseizoen met het World Cup Kwalificatietoernooi en het NK Ploegenachtervolging, maar staat ook het Daikin NK Afstanden dit jaar op de planning. In 2024 worden het ISU EK Afstanden en de Daikin NK Allround & Sprint verreden. Hieronder vind je in het overzicht alle toernooien, inclusief de data waarop deze plaatsvinden.

DatumJaarWedstrijd
27-29 oktober2023🌍 World Cup Kwalificatietoernooi
29 oktober2023🇳🇱 NK Ploegenachtervolging
28-30 december2023🇳🇱 Daikin NK Afstanden
5-7 januari2024🇪🇺 ISU EK Afstanden
24-25 februari2024🇳🇱 Daikin NK Allround en Sprint

World Cup Kwalificatietoernooi (27-29 oktober)

Het World Cup Kwalificatie Toernooi wordt georganiseerd op het begin van het nieuwe schaatsseizoen. Dit evenement is dan ook als een van de eerste competities te te vinden op de schaatskalender. Het kampioenschap kan gezien worden als een belangrijke nationale selectiewedstrijd. Alle professionele Nederlandse schaatsers kunnen zich namelijk middels dit toernooi kwalificeren voor de ISU World Cup-wedstrijden. Dit is een belangrijke internationale schaatscompetitie die uit verschillende toernooien en afstanden bestaat.

NK Ploegenachtervolging (29 oktober)

Voor het eerst wordt er ook een NK Ploegenachtervolging georganiseerd. Hoewel deze afstand al langer bestaat, werd dit evenement alleen nog internationaal verreden. Het doel is om meer schaatsers in teamverband te laten rijden. Bondscoach Rintje Ritsema is in ieder geval enthousiast. Op deze manier zullen meer teams investeren in het onderdeel en kan het een leuke competitie vormen.

Daikin NK Afstanden (28-30 december)

We sluiten het kalenderjaar af met het Daikin NK Afstanden. Dit zijn de Nederlandse kampioenschappen van het langebaanschaatsen. Vorig jaar nog reed Jutta Leerdam op de 1.000 meter nog een baanrecord en ook Irene Schouten wist dit te presteren op de afstanden van 3.000 en 5.000 meter. Naast de nationale titels waren er tevens plekken te vergeven voor de wereldbeker.

ISU EK Afstanden (5-7 januari)

Het ISU EK Afstanden wordt om de twee jaar georganiseerd door de Internationale Schaatsunie. Vanaf seizoen 2017/18 wordt er ook een gecombineerd toernooi met het EK Allround en het EK Sprint gehouden. Deze competitie vindt plaats in elk jaar dat er geen Europees kampioenschap is. Tijdens het EK Afstanden worden de vier kortste afstanden verreden, inclusief de massastart, ploegenachtervolging en teamsprint.

Daikin NK Allround en Sprint (24-25 februari)

De Daikin NK Allround en Sprint zijn de Nederlandse kampioenschappen op deze twee disciplines in het langebaanschaatsen. Bij het onderdeel allround zal dit jaar de 81e editie voor mannen plaatsvinden en de 65e editie voor vrouwen. Voor de sprint wordt het de 55e editie voor heren en de 41e editie voor de dames. Vorig jaar konden de nationaal kampioenen hun laatste startbewijzen voor het WK Allround en Sprint verdienen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.