Aflevering 1 | The TikTok Gifting Gate | Nieuwskamer

TikTok-battles worden steeds populairder. In deze live events battelen TikTokkers tegen elkaar en worden honderden tot duizenden euro’s uitgegeven. Nieuwskamer kreeg signalen dat kinderen ook dit soort bedragen uitgeven, zonder dat ze zich hier echt bewust van zijn. De redactie schrok hiervan en besloot een documentaire te maken—The TikTok Gifting Gate—die ze op het YouTube-kanaal van Nieuwskamer hebben geplaatst.

Aflevering 1: The TikTok Gifting Gate – een documentaire van Nieuwskamer

In deze eerste aflevering komen we erachter dat er heel veel kinderen zijn die bewust of onbewust veel geld uitgeven op TikTok. Er lijkt een psychologische component mee te spelen: kinderen voelen zich waardevol als TikTokkers hun naam noemen in de battles. Soms gaat het nog verder, TikTokkers gaan contact aan met kinderen en bouwen in de ogen van de kinderen een soort ‘vriendschap’ met hen op. Hierdoor ontstaat er druk om ‘gifts’ te geven in lives.

TikTok heeft spelregels, maar er wordt niet actief op gehandhaafd. TikTokkers wijzen veel naar elkaar of naar TikTok, maar worden ondetussen wel flink rijk van de gifts die gegeven zijn door kinderen.

Waarom accepteren de TikTokkers geld van kinderen? Hoe voelen de kinderen die giften zich? Hoe kan het dat TikTok wel reglementen heeft die deze praktijken verbieden maar het toch doorgaat?

Statement van de redactie van Nieuwskamer

De redactie van Nieuwskamer wil graag een paar belangrijke zaken aanstippen omtrent deze YouTube-docu:

  • Alle namen van de kinderen zijn gefingeerd omdat ze anoniem wilden blijven. Helaas worden sommigen van hen onder druk gezet door TikTokkers.
  • TikTok heeft gereageerd met een statement, die zie je aan het einde van de video.
  • TikTokkers hebben de mogelijkheid ‘gifts’ uit te zetten op TikTok. Zolang er geen aangescherpte regels en controle is vanuit TikTok adviseren wij het giften onmogelijk te maken zodat geen kinderen meer hier betrokken bij raken.
  • Over meerdere TikTokkers in deze docu zijn meldingen binnengekomen bij de redactie van misstanden tijdens lives zoals gift-baiten en onder druk zetten.

Beeld & Tekst: Nieuwskamer