The Ocean Race 2023: route, teams en alle data van het grote zeiltoernooi

Op 15 januari is The Ocean Race 2023 van start gegaan. In een half jaar zeilen teams de hele wereld rond, om uiteindelijk 1 juli in Genua over de finish te varen. De wedstrijd wordt om de drie of vier jaar gehouden en wordt gezien als één van de zwaarste sportwedstrijden die er bestaat. Tijd om meer te weten te komen over dit mondiale event. Alle etappes van de zeilrace kun je op tv bij Eurosport en online bij discovery+ volgen. Dit kanaal is ook te ontvangen als add-on bij Amazon Prime Video.

Route en etappes van The Ocean Race in 2023

Alle teams van zeilers moeten dit jaar in zeven etappes de finish in Genua weten te bereiken. Deze editie telt minder etappes dan die van zijn voorganger in 2017-2018 (10), maar is daarom absoluut niet minder zwaar te noemen. De leg van Kaapstad naar Itajaí is minimaal 12.750 zeemijl, wat omgerekend zo’n 23.613 kilometer is. De schepen varen via het zuiden van Afrika, Australië en Zuid-Amerika en komen onderweg onder andere Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn tegen. Hieronder is de route met alle data en etappes vermeld. De zeilers meren van 11-15 juni aan in Den Haag.

EtappeStartdatumPlaatsFinishdatumPlaats
115 januari🇪🇸 Alicante22 januari🇨🇻 Kaapverdië
225 januari🇨🇻 Kaapverdië9 februari🇿🇦 Kaapstad
326 februari🇿🇦 Kaapstad1 april🇧🇷 Itajaí
423 april🇧🇷 Itajaí10 mei🇺🇸 Newport
521 mei🇺🇸 Newport30 mei🇩🇰 Aarhus
68 juni🇩🇰 Aarhus11 juni🇳🇱 Den Haag
715 juni🇳🇱 Den Haag25 juni🇮🇹 Genua
81 juli🇮🇹 Genua1 juli🇮🇹 Genua

Het zeilen rond de wereld brengt ook een aantal gevaren en risico’s met zich mee. Zo waait het bij de drie kapen (ten westen van Chili) ontzettend hard. De schippers kunnen in dat gebied tegen verraderlijke stormen aanvaren. Veelal hebben deze buien een oostelijke windrichting, waardoor het ook gunstig kan uitpakken voor de zeilers omdat zij precies die kant op navigeren. Een ander gevaar dat op de loer ligt is dat de boten te ver afzakken naar het zuiden, want daar is het mogelijk dat er afgebrokkeld ijs uit Antarctica drijft.

Hoe win je de Ocean Race?

De puntentelling van de Ocean Race is eigenlijk heel simpel. De boot die als eerste finisht krijgt de meeste punten voor de desbetreffende etappe. Mocht de kans zich voordoen dat een zeiljacht niet finisht, dan krijgt deze geen punten. In de derde ronde (van Kaapstad naar Itajaí) en vijfde ronde (van Newport naar Aarhus) zijn er dubbele punten te verkrijgen. De teams doen er logischerwijs dan al helemaal alles aan om als eerste over de finish te varen en een snelle tijd neer te zetten.

Buiten de titel om zijn er nog andere prijzen te winnen. Zo is er de Roaring Forties Trophy voor de boot die het snelste van Kaap de Goede Hoop naar Kaap Hoorn vaart en krijgt het beste crewlid die onder de 30 jaar is én debuteert de Hans Horrevoets Rookie Trophy. Verder is er een prijs voor de snelste tijd over de gehele race, beste communicatie op de boot en in de media en voor het schip dat in 24 uur de grootste afstand aflegt.

Hoewel de teams er alles aan doen om zo snel mogelijk over de finish te komen, kan het altijd gebeuren dat er door een pechgeval iets niet meezit. De drive om te willen winnen kan de zeilers tot uiterste drijven, waardoor een fout zo gemaakt is. Het oude gezegde van de zeilsport luidt dan ook: “Om als eerste te eindigen, moet je eerst finishen“. Wel moet je oppassen dat je oplet, want er kunnen strafpunten worden gegeven voor het overtreden van de wedstrijdregels. Bijvoorbeeld wanneer een schip door verboden zones vaart.

Teams en Nederlanders in actie tijdens The Ocean Race in 2023

Tijdens de vorige editie 2017-2018 van de Ocean Race was strijd om de winst ongekend spannend. De drie topteams lagen na acht maanden racen qua puntenaantal zo dicht bij elkaar dat de uiteindelijke winnaar pas in de laatste mijl voor de finish werd beslist. Het Chinese DongFeng Race Team zette koers vanuit Göteborg naar Den Haag en wist de overwinning uit de handen van de rivalen te grissen.

Aan de editie van dit jaar doen er vijf teams van absolute wereldklasse mee. De ploegen komen uit drie verschillende landen: Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Nederland moet deze editie in verband met financiën aan zich voorbij laten varen. Zonde, want ons kikkerlandje is het enige land dat tot driemaal toe de Ocean Race wist te winnen. Hoewel er dit keer helaas geen Nederlandse boot meedoet aan de race, is de Nederlandse Rosalin Kuiper co-skipper op de boot van Team Malizia. Ze wist onder andere al met haar team de derde etappe van de wedstrijd te winnen.

TeamLand
⛵️ Guyot Environnement – Team Europe🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland
⛵️ 11th Hour Racing Team🇺🇸 Verenigde Staten
⛵️ Team Malizia🇩🇪 Duitsland
⛵️ Biotherm🇫🇷 Frankrijk
⛵️ Team Holcim – PRB🇫🇷 Frankrijk

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.