Is ‘Texas Chainsaw Massacre’ waargebeurd?

De splinternieuwe horrorfilm Texas Chainsaw Massacre (2022) is sinds afgelopen vrijdag te bekijken op Netflix. De film is een angstaanjagend direct vervolg op de originele film uit 1974 en alweer het negende deel in de TCM-reeks. Hieronder bespreken wij de grote vraag rondom de film: is het verhaal van Texas Chainsaw Massacre waargebeurd?

Texas Chainsaw Massacre: feit of fictie?

De marketing rondom de originele film uit 1974 wees er sterk op dat de film op een “real story” is gebaseerd. Maar het antwoord op de vraag of Texas Chainsaw Massacre waargebeurd is, ligt iets ingewikkelder. Gelukkig kunnen we delen dat het verhaal grotendeels uit fictie bestaat. Al zijn er wel elementen uit de film die daadwerkelijk geïnspireerd zijn door de waargebeurde misdaden van moordenaar en “body snatcher”, Ed Gein – ook wel bekend als “the Butcher of Plainfield”.

Gein stond erom bekend dat hij lijken uit begraafplaatsen opgroef en zelf aandenkens van hun huid en botten maakte. Dit is overduidelijk een inspiratie geweest voor een scène uit The Texas Chainsaw Massacre (1974). In deze scène stuit één van de personages op een kamer, waarvan de meubels van menselijke resten zijn gemaakt. Net na het ontdekken van het griezelige interieur wordt zij door de gruwel Leatherface aan een vleeshaak gehangen.

De moordenaar uit Texas Chainsaw Massacre is ook niet het enige fictieve personage dat door de “real life” gruwel Gein is geïnspireerd. Zo zijn aspecten van zijn zaak ook verwikkeld in de achtergrondverhalen van Norman Bates (Psycho, 1960), Buffalo Bill (The Silence of the Lambs, 1991, op Videoland en hier op Pathé Thuis) en zelfs een personage uit American Horror Story. Ook wordt Gein gerefereerd door Patrick Bateman in American Psycho (2000).

Waar gaat de nieuwe ‘Texas Chainsaw Massacre’ precies over, gebaseerd op het waargebeurde verhaal?

Melody (Sarah Yarkin), haar tienerzus Lila (Elsie Fisher) en hun vrienden Dante (Jacob Latimore) en Ruth (Nell Hudson) vertrekken naar het afgelegen stadje Harlow, Texas om een idealistische nieuwe zakelijke onderneming te beginnen. Hun droom verandert al snel in een nachtmerrie wanneer ze per ongeluk op het huis van Leatherface stuitte. Hij heeft zich zo’n 50 jaar verstopt weten te houden, maar nu hij verstoord is – is zijn bloedlust nog groter dan ooit.

De nieuwe film van Texas Chainsaw Massacre is sinds 18 februari te zien op Netflix. Bekijk hieronder de trailer.

De vorige films uit de reeks van Leatherface en TCM

De volledige collectie van Texas Chainsaw Massacre bevat ondertussen alweer negen films. Van de negen zijn er op het moment van schrijven maar drie films in Nederland te streamen. De films en streamingdiensten waarin de met kettingzaag zwaaiende Leatherface te zien is, zijn The Texas Chainsaw Massacre 2 uit 1986 (op Videoland), Texas Chainsaw 3D uit 2013 (hier op Pathé Thuis) en Texas Chainsaw Massacre uit 2022 (op Netflix).


Synopsis: Netflix

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.