Waar kan ik naar de Formule 1 testdagen kijken?

Het zit er bijna op: de winterstop in de Formule 1. Op zaterdag 2 maart wordt de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen verreden. Maar voordat het zo ver is staan er nog drie testdagen in februari op de planning. Van 21 tot en met 23 februari 2024 kunnen alle teams zich voorbereiden en het circuit testen. Maar is het mogelijk om deze testdagen te kijken? Via welke streamingdiensten? En wat zijn alle Nederlandse tijden waarop de coureurs in actie komen? In dit artikel beantwoorden al deze vragen

→ Meld je nu aan bij Viaplay en krijg 20% korting of 7 dagen gratis kijken naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Tijdschema F1-testdagen 2024

Alle teams kunnen zich voor het nieuwe seizoen gaan voorbereiden tijdens de testdagen. Deze worden verreden op het Bahrain International Circuit in Bahrein. Op dit circuit vindt ook de eerste Grand Prix van het seizoen plaats. Tijdens deze testdagen maken de teams en coureurs kennis met hun gloednieuwe F1-auto’s. De drie dagen zullen dan ook geheel in het teken staan van het verzamelen van data. Gedurende het seizoen mogen de teams namelijk niet meer testen. Het opdoen van alle nodige informatie is dus cruciaal.

Alle drie de testdagen beginnen om 10:00 uur lokale tijd. Omdat er wordt gereden in Bahrein, is er sprake van een tijdsverschil. De coureurs starten de voorbereidingen om 08:00 uur Nederlandse tijd. Het wordt flink afzien, want alle testen duren tot 17:30 uur. In het tijdschema hieronder zijn alle dagen en Nederlandse tijden te vinden.

DatumNederlandse starttijdNederlandse finishtijd
Woensdag 21 februari 202408:00 uur17:30 uur
Donderdag 22 februari 202408:00 uur17:30 uur
Vrijdag 23 februari 202408:00 uur17:30 uur

Formule 1-testdagen op tv en online kijken

Wie weleens Formule 1 kijkt, weet dat er in Nederland twee manieren zijn om alle races te volgen. Ten eerste kun je alle Grands Prix volgen door middel van Viaplay. Een normaal abonnement kost €15,99 per maand of €153,48 per jaar (omgerekend €12,79 per maand).

De tweede manier is F1 TV. Zij hebben twee abonnementsvormen. De goedkoopste, F1 TV Access, kost slechts €3,99 per maand of €34,99 per jaar. Hiermee kun je echter niet live naar de races kijken en zijn er enkele andere beperkingen (geen livestream van de F2, F3 en Porsche supercup en geen toegang tot alle onboard-camera’s en boardradio). Het is dus enkel een manier om races terug te kijken. Voor het tweede abonnement, F1 TV Pro, betaal je €11,90 per maand. Je krijgt echter 33% korting op een jaarabonnement tegen €94,99 in plaats van (12 x €11,90 =) €142,80. Met die keuze bespaar je dus €47,81 per jaar.

Goed nieuws, want via alle twee de streamingdiensten is het mogelijk om de testdagen live te volgen. Beide bedrijven tonen de hele dag door beelden, waardoor je geen enkel moment hoeft te missen. Naast deze beelden worden er ook interviews gegeven en wordt er vooruit geblikt op het nieuwe Formule 1-seizoen.

Wat testen alle teams tijdens de testdagen?

De testdagen zijn er dus om data te verzamelen en de nieuwe wagens te testen. Maar wat wordt er precies getest tijdens deze dagen? Ieder team heeft een eigen programma. De betrouwbaarheid van de auto is logischerwijs het belangrijkste onderdeel. In het begin is het dan ook van belang om zo veel mogelijk kilometers af te leggen. Op deze manier kunnen de teams kijken of alle systemen op de juiste wijze werken.

Hierna gaan de teams aan de slag met het verzamelen van data. Deze worden vervolgens grondig geanalyseerd door alle engineers en experts. Uiteraard delen de coureurs zelf ook hun ervaringen met de nieuwe bolide. Hoe rijdt de wagen? Wat is de wegligging? Om de aerodynamische elementen te controleren wordt er gebruikgemaakt van flow-vis verf. Deze vloeistof verspreidt zich over de wagen en volgt op deze manier de luchtstromingen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.