Super Bowl-teams in 2024: alles over de San Francisco 49ers en Kansas City Chiefs

Het is tijd om de balans op te maken en erachter te komen wie zich de winnaar van de Amerikaanse NFL-competitie mag noemen. Tijdens de Super Bowl op zondag op maandag 11-12 februari 2024 spelen de kampioenen van de American Football Conference en National Football Conference tegen elkaar. Dit jaar zijn dat de San Francisco 49ers en Kansas City Chiefs. Laten we eens meer te weten komen over de teams en hun prestaties binnen de NFL. De Super Bowl wordt door ESPN uitgezonden, waardoor je onder andere gratis via CANAL+ naar het evenement kunt kijken.

Hoe werkt de National Football League (NFL)?

De NFL is een American Football-competitie die elk jaar tussen september en januari wordt georganiseerd. Het huidige seizoen ging op vrijdag 8 september jl. van start. Alle 32 deelnemende teams zijn onderverdeeld in twee competities: de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Binnen deze twee groepen zijn er vier divisies waarin ieder vier teams spelen, namelijk Oost, Noord, West en Zuid.

De competitie bestaat uit twee delen. Tijdens het reguliere seizoen spelen alle teams zestien wedstrijden. Die worden zowel binnen de eigen divisie en conference gespeeld als daarbuiten. Na deze matches is het tijd voor de play-offs. Alleen de zes beste teams per conference plaatsen zich hiervoor. Na de wildcard play-offs volgen de divisional play-offs. Wanneer deze wedstrijden gespeeld zijn, worden de halve finales van de conference championships gespeeld. De grote finale hierna staat bekend als de Super Bowl. Hier wordt de uiteindelijke kampioen gekroond.

San Francisco 49ers en Kansas City Chiefs spelen in de Super Bowl 2024

Na een bomvol wedstrijdprogramma zijn de San Francisco 49ers en Kansas City Chiefs erin geslaagd om zich te plaatsen voor de NFL-finale. Zij staan in de nacht van zondag 11 februari op maandag 12 februari 2024 oog in oog met elkaar tijdens de Super Bowl. Voor de Kansas City Chiefs is deze wedstrijd geen onbekend terrein. Het team uit de stad in Missouri won vorig jaar nog de finale tegen de Philadelphia Eagles, waarmee zij voor de derde keer in hun geschiedenis de Super Bowl wonnen. De San Francisco 49ers stonden maar liefst zeven keer in de NFL-finale. Hiervan wonnen zij vijfmaal, waarvan in 1994 voor het laatst.

Aan de naam zou je kunnen afleiden dat de San Francisco 49ers zijn opgericht in 1949. Niets is echter minder waar, want het team uit San Francisco werd in 1944 opgezet. Na de samenvoeging van de AFL en NFL ging het team meespelen in de competitie. De ploeg speelt in de westdivisie van de National Football Conference.

De Kansas City Chiefs spelen in de westdivisie van de American Football Conference. Daar spelen zij binnen de eigen divisie tegen de Raiders, Broncos en Chargers. Het team komt uit Kansas City en werd in 1959 opgericht. Toen stond de ploeg nog bekend onder de naam Dallas Texans. Slechts drie jaar later, in 1963, kreeg de ploeg zijn huidige naam.

Eerdere winnaars van de Super Bowl

De Kansas City Chiefs en San Francisco 49ers zijn uiteraard niet de enige twee teams die de Super Bowl wisten te winnen. Bovenaan de lijst staan de New England Patriots. Zij stonden in totaal elf keer in de finale. Hiervan wonnen zij zesmaal. Er zijn vier teams die nog nooit de Super Bowl hebben bereikt. De Kansas City Chiefs wonnen de NFL-finale vorig jaar en zullen dit keer natuurlijk hun titel willen verdedigen. In het overzicht hieronder zijn alle winnaars van de afgelopen tien jaar terug te vinden.

JaarWinnaar
2024🏈 …?
2023🏈 Kansas City Chiefs
2022🏈 Los Angeles Rams
2021🏈 Tampa Bay Buccaneers
2020🏈 Kansas City Chiefs
2019🏈 New England Patriots
2018🏈 Philadelphia Eagles
2017🏈 New England Patriots
2016🏈 Denver Broncos
2015🏈 New England Patriots

Zo kun je de Super Bowl kijken vanuit Nederland in 2024

Het American football is in Nederland alleen te zien bij ESPN. Daarom zal ook de NFL Super Bowl 2024 via hun eerste tv-zender te zien zijn en wordt hij ook via online televisie bij hun hoofdsportkanaal uitgezonden. De meeste zenders van dit sportmediabedrijf zijn doorgaans betaald bij providers, maar via de streamingdienst CANAL+ kun je gratis ESPN kijken tijdens je eerste week omdat alle vier de kanalen standaard bij het abonnement met tv-zenders zitten. Je kijkt dan live en terug naar alle sportwedstrijden bij ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 75+ tv-kanalen en meer. 👉 Ga meteen naar Super Bowl 2024 via ESPN bij CANAL+.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.