Sylvana IJsselmuiden lanceert intieme documentaire over autisme

“Ik ben niet gek. In mijn hoofd wist ik alles precies, maar het kwam gewoon niet uit me.” Met deze woorden opent de allereerste documentaire die Sylvana IJsselmuiden, voor velen bekend van Dumpert, zelf heeft gemaakt. De aangrijpende documentaire over autisme werd toepasselijk gelanceerd op Wereld Autisme Dag 2021 (vrijdag 2 april). Sylvana interviewt hierin onder andere haar broer Bram die zelf autisme heeft en Vincent, de mede-bestuurder van Stichting Autisme Experience.

Documentaire: Syl in Actie! over autisme door Sylvana IJsselmuiden

Op vrijdag 2 april 2021, Wereld Autisme Dag, ging Sylvana’s documentaire live op YouTube. De 18 minuten-durende video geeft een intieme en aangrijpende inkijk in de wereld van mensen die worden gediagnosticeerd met autisme of bijzondere vormen hiervan. Warme interviews wisselen interessante explainers af, waardoor de documentaire een absolute kijktip is voor iedereen die nog niets of juist al heel veel met autisme te maken heeft gehad in zijn of haar eigen leven of omgeving. Hieronder kun je de documentaire direct bekijken.

Zelf laat Sylvana hierover het volgende weten onder de video: “Lieve, lieve allemaal! In deze docu vraag ik aandacht voor autisme! Iets wat je van de buitenkant helemaal niet ziet, maar aan de binnenkant gebeurt er zoveel in de hoofdjes van deze mooie mensen. Voor een representatiever beeld over autisme (en dat is hard nodig) heb ik een docu gemaakt. Want nog steeds wordt er in de media te veel de nadruk gelegd op de uitersten van het spectrum (en ook dat mag er zijn, maar het spectrum is zo groot! En niet onder één perspectief weg te zetten).”

“We kennen de voorbeelden wel: Rain Man, Kees Momma. Maar de meeste mensen met autisme herkennen zich hier helemaal niet in. Mijn broer bijvoorbeeld ook niet. En hoog tijd om daar wat meer aandacht aan te besteden. In deze docu ga ik langs bij mijn waanzinnig dappere broer, de onwijs lieve Bram, en Vincent; de mede-bestuurder van Stichting Autisme Experience, waar ik na vandaag officieel ambassadeur van ben!! Trots!”

“Goed, ga vooral kijken! En abonneer je, dat zou mij echt helpen! En deze boodschap hoop ik jullie mee te geven. Als je één iemand met autisme hebt ontmoet, heb je één iemand met autisme ontmoet.. Wees lief voor elkaar. En doe een beetje je best om de mens achter het autisme te leren kennen.”

Positieve reacties bij bekendmaking op Instagram

De documentaire kwam op vrijdagochtend online en wist meteen prachtige reacties te ontvangen. Op Sylvana’s Instagram-pagina deelden ze een post over haar eigen autisme-docu en lezen we bijvoorbeeld de volgende mooie commentaren:

✍️ “Syl wordt steeds cooler. Bedankt namens een (gecertificeerde) autist!”

✍️ “Prachtige docu Syl. Als opleidingscoach van studenten in dezelfde doelgroep, herken ik hun struggles, maar ook hun inzet en drive (wat niet altijd aan de buitenkant te zien is, maar er zeker wel is). Wat een geweldige lieve en krachtige mannen. Toppers!”

✍️ “Ik heb autisme en vind dit echt geweldig dat je dit doet. Syl je bent echt een held”

Syl in Actie!

De laatste tijd zet Sylvana IJsselmuiden zich vaker in voor maatschappelijke acties. Zo is er een hartverwarmende video waarin we zien dat zij Opa K’Nex een nieuw reuzenrad schenkt nadat zijn zelfgemaakte creatie was gestolen en voerde ze actie door stemmen te verzamelen om de Moeierboom in Etten-Leur de mooiste boom van Europa te laten worden. Lekker bezig, Syl!