Streamen op de best mogelijke manier

Het aanbod in tv-series en films is enorm groot en tegenwoordig beter dan ooit toegankelijk. Dit is te danken aan de streamingdiensten, die een grote bibliotheek aan oude en nieuwe content beschikbaar stellen. Het werkt als een tierelier en in een paar tellen zit je te kijken naar je favoriete serie of een nieuwe film. Wat een verschil dat is ten opzichte van 15 jaar geleden. Toen haalden we nog DVD’s bij de videotheek en checkten we films op tv, die telkens onderbroken werden met reclame.

Streamen is de nieuwe standaard en het beperkt zich ook niet langer tot alleen tv-series en films. Muziek stream je ook en daarnaast is het tegenwoordig zelfs mogelijk om games te streamen. Dat het de toekomst is mag wel duidelijk zijn en hier op Streamwijzer lees je alles over aankomende content die op de streamingdiensten zal verschijnen. Tegelijkertijd is het natuurlijk van belang om op de best mogelijke manier te streamen.

🤝 Dit artikel is ontstaan in samenwerking met onze partners.

Een goede internetverbinding is cruciaal

De belangrijkste spil in dit hele verhaal is een goede internetverbinding. Vanzelfsprekend dien je over een abonnement en een scherm te beschikken, maar dat is een betrouwbare factor. Je hebt het of je hebt het niet. Voor internet ben je afhankelijk van derde partijen, die jou van een verbinding voorzien. Gelukkig is het internet in Nederland zeer betrouwbaar, waardoor het vrijwel altijd goed functioneert.

Met dat gegeven zou het streamen van tv-series en films geen enkel probleem mogen zijn, maar het onderliggende aspect is natuurlijk de internetsnelheid. Gezien televisie tegenwoordig ook vrijwel altijd via de internetverbinding gaat, is het belangrijk om te beschikken over een fatsoenlijke verbinding met een degelijke snelheid, zodat het streamen geen problemen oplevert.

Om een idee te geven: voor SD kwaliteit is de aanbevolen snelheid 7 Mbps. Voor HD kwaliteit ligt dat wat hoger, namelijk op 10 Mbps. Check je graag je content in de best mogelijke kwaliteit, oftewel 4K, dan is 25 Mbps de aanbevolen snelheid. Vrijwel iedereen zal die snelheid op papier halen, maar er zit een addertje onder het gras.

Internetproviders geven bij hun pakketten een maximale snelheid in ‘Mbps’ aan, maar in de praktijk ligt de snelheid altijd lager. Dit hangt van de afstand af, maar ook de bekabeling en meer. Het is dus aan te raden om altijd marge te nemen, zodat je tijdens het streamen geen onderbrekingen ervaart. Niets is immers zo irritant als dat.

Is het tijd voor een betere internetverbinding? Dan adviseren we je om internet en tv te vergelijken. Je ziet dan precies wat er in jouw buurt beschikbaar is en ook kun je prima de kosten afwegen. De ene provider is immers duurder dan de ander.

Futureproof streamen

Steeds meer content wordt tegenwoordig in een 4K-resolutie aangeboden. Dit wil zeggen dat de beeldkwaliteit haar- en haarscherp is. Je wilt nadien ook niet meer terug naar SD kwaliteit, want dat is naar verhouding echt beroerd. De volgende stap na 4K is natuurlijk 8K, hoewel dat voor de consument over het algemeen nog niet heel interessant is, aangezien daar een enorme televisie voor nodig is om het verschil te kunnen zien.

Desalniettemin kan het lonen om het streamen van content voor jezelf futureproof te maken. Dit door een goed pakket af te sluiten dat je van genoeg snelheid voorziet, waardoor je ook toekomstige content op de best mogelijke manier kunt ervaren. Denk aan meerdere 4K streams of eventueel zelfs 8K. Zo zit je voor lange tijd goed en dat tegen een scherp tarief, omdat je de providers met elkaar vergeleken hebt. Kortom, de internetverbinding is letterlijk de cruciale factor in jouw streamplezier, geef hier dus zeker genoeg aandacht aan!