Update: dit is alles wat je moet weten over ‘Stranger Things’ seizoen 5

Het is alweer een tijdje geleden sinds we zagen hoe Hawkins verwoest werd door Vecna. Waarschijnlijk kijk je nu dus al behoorlijk reikhalzend uit naar het vijfde seizoen van Stranger Things. Maar weten we eigenlijk al meer over het verhaal, de cast en de releasedatum? In dit artikel brengen we je op de hoogte van alle laatste nieuwtjes.

Wat is het verhaal van ‘Stranger Things’ seizoen 5?

Seizoen 4 eindigde met een zinderende seizoensfinale. De laatste aflevering duurde maar liefst 2,5 uur en toonde hoe Vecna Max te pakken kreeg. Ondanks Elevens pogingen om haar te redden in de Upside Down, raakte Max in een coma en wist Vecna de grens tussen de onderwereld en de ‘echte’ wereld open te breken.

In de nieuwe afleveringen van Stranger Things gaan we natuurlijk de consequenties hiervan zien. Maar dan wel in de toekomst, want als het goed is staat er een tijdssprong op het programma. Dit is niet gek, gezien het feit dat de acteurs in de tussentijd natuurlijk ook een behoorlijk stukje ouder geworden zijn. We springen als het goed is minstens één jaar naar voren, naar 1988, maar misschien worden het er wel meer.

Waar we in seizoen 4 van locatie naar locatie sprongen, gaan we in het laatste seizoen weer terug naar de basis. Dat betekent dat je het oude vertrouwde Hawkins waarschijnlijk niet gaat verlaten. Matt Duffer zei hierover tegenover Entertainment Weekly: “We willen teruggaan naar een hoop dingen die we in seizoen 1 deden. Denk aan groepjes en koppels die we in seizoen 1 hadden—het is mooi om de cirkel rond te maken.” Verder zijn er nog niet veel details gedeeld. Hoe seizoen 5 begint, weten we wel al. Dit is met een eerste aflevering die The Crawl heet en dit begin van het script:

Wanneer komt seizoen 5 naar Netflix?

We moeten het inmiddels al twee jaar zonder Stranger Things doen. De laatste afleveringen verschenen op 1 juli 2022. Wie denkt dat je daardoor nog dit jaar op kersverse episodes kunt rekenen, heeft het helaas mis. Netflix heeft zijn planning voor 2024 met ons gedeeld en hoewel je hierop wel grote titels als Outer Banks en Squid Game terugziet, ontbreekt je favoriete scifi-serie.

Door de Hollywood-stakingen heeft Stranger Things dan ook een behoorlijke vertraging opgelopen. Pas in januari 2024 is de productie begonnen. Inmiddels is het druk op de set en zijn de eerste beelden, waarop we Jonathan en Nancy in de auto van Steve zien zitten én zien dat Max er ook gewoon weer bij is, met ons gedeeld (zie hieronder).

Er gaan geruchten dat het filmen nog tot 22 december 2024 gaat duren. Met de post-productie in het verschiet kun je waarschijnlijk dus niet voor midden 2025 terugkeren naar Hawkins. Zodra de exacte releasedatum bekendgemaakt wordt, hoor je het natuurlijk direct van ons via je mail en onze social media-kanalen.

Wie spelen in ‘Stranger Things’ seizoen 5?

Uiteraard staat de filmset vol met bekende acteurs. Zo kunnen geliefde personages als Eleven (Millie Bobby Brown), Mike (Finn Wolfhard), Lucas (Caleb McLaughlin), Dustin (Gaten Matarazzo), Will (Noah Schnapp), Jonathan (Charlie Heaton), Nancy (Natalia Dyer), Joyce (Winona Ryder), Jim Hopper (David Harbour), Steve (Joe Keery) en Robin (Maya Hawke) niet ontbreken. Ook Sadie Sink is er gewoon weer bij als Max Mayfield, maar of zij nog uit haar coma ontwaakt is onbekend. Veel fans hopen daarnaast op de terugkeer van Joseph Quinn als Eddie Munson…

Of dat gaat gebeuren, weten we niet. Er zijn wel wat wijzigingen. Zo is Eduardo Franco’s personage Argyle geschrapt en zijn er wat nieuwkomers. Terminator-actrice Linda Hamilton heeft bijvoorbeeld een rol te pakken. In wiens huid ze zal kruipen, is nog onbekend.

Hoeveel afleveringen krijgt seizoen 5?

Het vorige seizoen telde negen afleveringen, maar nu kun je er als vanouds op acht rekenen. Het is dus al bevestigd dat aflevering 1 The Crawl gaat heten en insider Jeff Sneider heeft nog meer (nog niet officiële) afleveringtitels voor ons. Reken er overigens op dat je weer behoorlijk wat tijd moet uittrekken voor de laatste aflevering, want de Duffer-broers hebben aangegeven dat die misschien wel even lang wordt als de vorige seizoensfinale.

Komt er een seizoen 6 van ‘Stranger Things’?

Helaas is het verhaal bijna klaar, want met het vijfde seizoen komt het allemaal tot een einde. Overigens hoeven we nog niet helemaal afscheid te nemen van Hawkins en de Upside Down. Er staat namelijk een spin-offserie op het programma. “Er zijn nog veel meer spannende verhalen te vertellen binnen de wereld van Stranger Things; nieuwe mysteries, nieuwe avonturen, nieuwe onverwachte helden,” schreven de Duffer-broers op social media-accounts. In een interview zeiden ze: “We denken dat iedereen—inclusief Netflix—verrast zal zijn als we ze het concept vertellen, omdat het heel, heel anders is. Wordt dus vervolgd!

Verhaal en trailer van de serie

Nadat een jongetje is verdwenen, komen in een stadje mysterieuze zaken aan het licht, zoals geheime experimenten, bovennatuurlijke krachten en een vreemd meisje.


Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.