Is de nieuwe serie ‘Squid Game: The Challenge’ echt of nep?

Na het nieuws over seizoen twee van de populaire serie Squid Game, kregen liefhebbers op 22 november 2023 nog een cadeau. Op deze datum verschenen namelijk de eerste vijf afleveringen van de gloednieuwe realityserie Squid Game: The Challenge. Gebaseerd op de gelijknamige Koreaanse versie nemen 456 mensen van over de hele wereld het in verschillende spellen en tests tegen elkaar op. Kijkers vragen zich echter af hoe écht alle spellen zijn en waar de serie is opgenomen. Tijd om antwoorden te geven op deze prangende vragen.

‘Squid Game’ in het échte leven

Het eerste seizoen van Squid Game was een groot succes. Het bleek zelfs de best bekeken serie op Netflix aller tijden. Nu is de streamingdienst met een nieuw format gekomen, gebaseerd op de populaire Koreaanse serie. In Squid Game: The Challenge nemen 456 kandidaten het tegen elkaar op. Alle spellen zijn deels gebaseerd op de originele serie, maar worden ook aangevuld met nieuwe verrassende uitdagingen. Op het spel staat de gigantische prijzenpot van 4,56 miljoen dollar.

Waar is ‘Squid Game: The Challenge’ opgenomen?

De opnames van Squid Game: The Challenge vonden plaats in Londen. Het grootste gedeelte werd gefilmd in de Wharf Studios. Alleen voor het eerste spel Red Light, Green Light werd uitgeweken naar een andere locatie. Deze uitdaging vond plaats in de Cardington Studios in Bedford. Een populaire setting, waar ook de opnames van films als Dark Knight, Rogue One: A Star Wars Story en Inception plaatsvonden.

Is ‘Squid Game: The Challenge’ echt of nep?

Wereldwijd konden mensen zich vorig jaar opgeven om mee te doen aan de real life Squid Game. De enige vereiste was dat je Engels kon spreken. Tijdens de realityserie werden deelnemers compleet afgesloten van de buitenwereld. Pas als een speler werd geëlimineerd, mocht deze de opnameplek verlaten. Het decor lijkt precies op de setting uit de serie. Van de kleding tot aan de slaapplek en de trappen voordat het spel begint: aan alle details is gedacht.

Nadat de serie op Netflix verscheen komt er steeds meer inside informatie van deelnemers naar buiten. Hieruit blijkt dat de realityserie daadwerkelijk echt is, ook al twijfelen sommige kijkers. Zo zou er op een aantal kandidaten te veel focus liggen en zou de productie hen hebben voorgetrokken. De regels in de nieuwe serie worden dan ook niet altijd even eerlijk bevonden. Sommige deelnemers zouden namelijk voordelen krijgen, bijvoorbeeld tijdens de spellen of bij het nemen van moeilijke beslissingen. Hierdoor zou voornamelijk het ‘neppe’ gevoel van kijkers aan te danken zijn. Hieronder zijn twee video’s van deelnemers tijdens en na de opnames te zien.

@formerlyconrad Breaking down “Red Light, Green Light” on Netflix’s Squid Game: The Challenge from a contestant’s perspective! #squidgame #squidgamenetflix #squidgamethechallenge #squidgameparticipant #squidgamerealityshow #squidgamechallenge ♬ original sound – Formerly Conrad

Hoe zijn de spellen bedacht?

Het lijkt simpel om alle spellen zomaar over te nemen uit de originele serie. Toch was dit volgens de makers geen optie. De nieuwe tests moeten namelijk voor verrassingen zorgen bij de kijkers. Hoewel populaire spellen, zoals Red Light, Green Light en het uitprikken van de Dalgona-koekjes niet opnieuw zijn bedacht, waren deze wel lastig om in elkaar te zetten.

De gigantische pop moest namelijk op het juiste moment draaien, zodat alle spelers een eerlijke kans zouden hebben. Ook het juiste recept voor de koekjes bleek een ware uitdaging. Er werden maar liefst negentien verschillende recepten geprobeerd. Het koekje moest namelijk niet te breekbaar of stevig zijn.

Zo gaan de eliminaties te werk

Iedereen weet hoe het met de geëlimineerde spelers uit Squid Game afloopt. Uiteraard loopt het niet zo gruwelijk af met de deelnemers uit de realityserie. Om toch duidelijk te maken welke kandidaten het speelveld moeten verlaten, hebben de producenten een ander trucje bedacht. Hoewel veel mensen denken dat er met paintball geweren op de deelnemers wordt geschoten, ligt dit heel anders. Alle kandidaten hebben namelijk een kleine verfbom in hun shirt zitten. Deze gaat af op het moment dat een speler geëlimineerd wordt. In de onderstaande video is te zien hoe dit werkt.

@netflix

just in case you were wondering how the eliminations worked in red light green light during SQUID GAME: THE CHALLENGE

♬ original sound – Netflix

Kritiek op ‘Squid Game: The Challenge’

Al voordat Squid Game: The Challenge op Netflix verscheen, kreeg de aankondiging van de serie niet bepaald de reactie waarop de makers hadden gehoopt. Zo vroegen veel mensen zich af of het wel slim was om een nieuw programma van de populaire serie te maken. Volgens kijkers zou de essentie van de originele serie namelijk niet zijn begrepen.

Ook de opnames verliepen niet bepaald soepel. Zo zouden meerdere deelnemers onderkoeld zijn geraakt tijdens het eerste spel. Kandidaten moesten namelijk uren in de kou blijven stilstaan. Twee van hen zijn nu zelfs naar de rechter gestapt, omdat zij blijvende schade aan hun deelname hebben overgehouden.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.