Top of flop: ‘Squid Game’ (2021) op Netflix

Een Koreaans kijkcijferkanon is Netflix aan het veroveren: de spannende serie Squid Game. Ben je benieuwd of deze nieuwe serie wat voor jou is? Wat vinden wij zelf, andere Netflix-abonnees en critici ervan? In andere woorden: wat zegt onze recensie van Squid Game, top of flop?

In het kort: dit vinden wij van de serie ‘Squid Game’ op Netflix

Allereerst is het goed om te weten waar deze serie over gaat. Een mysterieuze uitnodiging om mee te doen aan het spel wordt verstuurd naar mensen in gevaar die dringend geld nodig hebben. 456 deelnemers uit alle lagen van de bevolking worden opgesloten in een geheime locatie waar ze spelletjes spelen om 45,6 miljard won te winnen. Elk spel is een Koreaans traditioneel kinderspel zoals ‘Rood Licht, Groen Licht’, maar de consequentie van verliezen is de dood. Wie zal de winnaar zijn, en wat is het doel achter dit spel?

Wij vonden dit echt een uitzonderlijk goede serie. Squid Game is eigenlijk een soort Koreaanse Hunger Games met een extra dosis mindfucks en plot twists. Het grimmige verhaal zit extreem goed in elkaar en de beelden zijn oogverblindend. Het camerawerk is fantastisch en de serie sleept je helemaal mee in de achtbaan van emoties van de acteurs. Dit is een must-see die je de kracht van Koreaanse series toont.

Wat vinden Netflix-abonnees van Squid Game?

Op IMDb blijken kijkers ontzettend onder de indruk te zijn van de Koreaanse Netflix-serie, want Squid scoort daar op het moment van schrijven een 8,3 uit iets meer dan 5.000 recensies. Tegelijkertijd stond de serie al op #9 in de Netflix Top 10 van week 38, maar is hij inmiddels gestegen naar de #4-positie. Veel abonnees zijn dus naar de nieuwe serie aan het kijken. Ten slotte is is de voorlopige publieksscore bij Rotten Tomatoes 89%, wat heel erg hoog is.

Verder is het natuurlijk interessant om te kijken wat de streamers hierover zeggen op social media. Zowel Nederlandse als buitenlandse kijkers waren geïntrigeerd door de trailer en het bizarre verhaal van de serie, dus besloot eens een kijkje te nemen. Er is bijna niemand te vinden die ook maar iets negatiefs over de serie vertelt. Mensen vinden het “GE-WEL-DIG”. De Koreaanse serie wordt geroemd om de bijzondere en kleurrijke beelden die lijnrecht tegenover de duistere ondertoon staan, maar ook om de diepere betekenis en vriendschappen die ontstaan.

Spoiler alert: bekijk deze tweet pas nadat je de serie hebt gezien. Hierin vind je wat toffe aanwijzingen over de plot twist! ✅

Recensies van critici zijn razend enthousiast

De meningen van critici zijn maar zelfden zo ongelooflijk enthousiast als bij Squid Game. De serie krijgt dus een 8,3 op IMDb en een score van 89% op Rotten Tomatoes, maar op de Tomatometer geven de zes critici vooralsnog een bizarre score van 100%!

Zo schrijft Kayti Burt van Den of Geek: “Squid Game biedt geen ontsnapping aan de verschrikkingen van de echte wereld; binnen zijn beperkingen als fictief drama, geeft het ons iets veel zeldzamer: een bevestiging dat ze bestaan, en dat we niet de enigen zijn die ze nachtmerrieachtig vinden.” – 4½ uit 5 ⭐️

Paul Tassi van Forbes schrijft: “Het is een vreemd, gewelddadig, verontrustend avontuur, en als dat klinkt als iets wat je leuk zou vinden, kan ik Squid Game niet genoeg aanbevelen.”

Conclusie: Squid Game op Netflix → Top met 4½ ⭐️

Veel mensen denken twee keer na voordat ze een niet-Nederlandstalige of -Engelstalige serie aanzetten, maar de laatste jaren winnen Spaanse en Scandinavische series steeds sneller aan populariteit. Wat ons betreft luidt Squid Game het Koreaanse film- en serietijdperk in. Een waanzinnig verhaal, bizarre plot twists en ijzersterke acteurs. Deze serie heeft het allemaal. Je wordt als kijker meegesleurd in het verhaal, waardoor het ontzettend moeilijk is om niet de volgende aflevering aan te klikken. We hopen dan ook enorm dat er een tweede seizoen van Squid Game, maar daarover is op het moment van schrijven nog niets bekend. Wel is het duidelijk dat de schrijvers ruimte in het verhaal over hebben gelaten voor extra afleveringen.

Boven de scheidingslijn van 2½ ster durven we een serie te kwalificeren als top en hieronder als flop. Wat ons betreft zijn er weinig nieuwe series die Netflix de laatste tijd heeft uitgebracht die zich kunnen meten aan Squid Game. Daarom beoordelen we de Koreaanse Netflix-serie met 4½ sterren als top en raden we iedereen aan om heel snel te beginnen met bingewatchen.