Sprintraces bij Formule 1 in 2024: alle regels en punten eenvoudig uitgelegd

Hoewel de sprintraces pas in 2021 zijn geïntroduceerd, is het begrip inmiddels al niet meer weg te denken uit de Formule 1. De gehele zaterdagen staan tijdens deze extra wedstrijden in het teken van de zogeheten sprint shootout en de uiteindelijk sprintrace. In het nieuwe seizoen staan er zes van dit soort supersnelle races op de planning, waarbij er elke wedstrijd weer veel op het spel staat voor alle bolides. Maar wat zijn de regels van deze sprintraces en hoeveel punten kunnen coureurs hiermee eigenlijk verdienen? Tijd om alles razendsnel voor je op een rij te zetten, zodat jij helemaal op de hoogte bent van al het nieuws omtrent de Formule 1. Het spiksplinternieuwe F1-seizoen volg je in Nederland via de streamingdiensten Viaplay en F1 TV.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Sprintraces in het kort uitgelegd: wat zijn de regels?

Iedere sportliefhebber kijkt uiteraard uit naar elk raceweekend op de Formule 1-kalender. Maar bepaalde Grands Prix springen er door de zogeheten sprintraces net iets meer uit. De gehele zaterdag staat dan namelijk in het teken van deze extra wedstrijden. De nieuwe toegevoegde races lijken op eerst oogopslag op de gewone wedstrijd op zondag. Het enige grote verschil zit hem echter in de afstand. Tijdens een sprintrace moeten de coureurs ‘slechts’ 100 kilometer afleggen, terwijl dit bij een normale Grand Prix rond de 305 kilometer is. Je kunt je voorstellen dat de wedstrijd dus ook een stuk korter duurt.

Sinds 2023 is er een nieuw concept, waardoor de sprintraces zijn veranderd ten opzichte van de vorige seizoenen. Hoewel veel mensen denken dat de kwalificatie voor de daadwerkelijke race op zondag afhangt van de uitslag van de sprintrace, is dit verre van de waarheid. Na de eerste en enige vrije training van het weekend, wordt namelijk op vrijdag al de startopstelling voor de Grand Prix op zondag bepaald. De zaterdag staat dan juist in het teken van de sprintraces. De coureurs starten deze dag met een zogeheten sprintrace shootout. Dit is een aparte kwalificatiewedstrijd waarin wordt bepaald na SQ1 (20 coureurs in 12 minuten), SQ2 (15 coureurs in 10 minuten) en SQ3 (10 coureurs in 8 minuten) wie welke positie in de startgrid mag innemen tijdens de grote sprintrace. De uitslag van de sprintrace heeft geen invloed meer op de startopstelling voor de grote wedstrijd op zondag.

Hoeveel punten zijn er te verdienen tijdens een sprintrace?

Naast het vast aantal punten dat een coureur kan verdienen per wedstrijd, kunnen de sprintraces extra punten opleveren en vormen daarmee een op zichzelf staand onderdeel. Gedurende het Formule 1-seizoen 2024 worden deze 6 extra races verreden tijdens de Grands Prix van China, Miami, Oostenrijk, Austin, Brazilië en Qatar. Dit zijn er fors minder dan bij de MotoGP, waarbij ieder weekend een sprintrace op de planning staat.

Bij de introductie in 2021 kreeg alleen de top 3 na de finish punten toegewezen, maar dit zorgde ervoor dat de coureurs weinig risico’s namen om die kostbare score bij elkaar te sprokkelen. Sinds het raceseizoen van 2022 is daarom besloten om de top 8 vliegensvlugge sprintracers extra punten te geven, waarbij elke positie een extra punt oplevert. De punten die de coureurs tijdens de sprintraces binnen kunnen scheuren, zouden dus zo maar het verschil in het eindklassement kunnen maken. Hieronder staat een overzicht met het aantal punten per positie in de uitslag.

PositiePunten
🏆 18
🥈 27
🥉 36
🏁 45
🏁 54
🏁 63
🏁 72
🏁 81

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.