Hoe werken de Formule 1-sprintraces in 2024?

Het is alweer even geleden sinds de laatste sprintrace in de Formule 1 is verreden. Het concept werd in 2021 geïntroduceerd en kreeg afgelopen seizoen een nieuw format. Zo had de extra wedstrijd geen invloed meer op de startopstelling op zondag. Een aantal coureurs is echter niet blij met de nieuwe vorm van sprintraces, waardoor de FIA kijkt naar een oplossing voor 2024. Maar hoe zal het format van de sprintraces er in 2024 dan wel uitzien? We nemen het nieuwe tijdschema met je door.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg 32% korting op F1 TV Pro als je kiest voor een jaarabonnement ✅

Zo werkten de F1-sprintraces in 2023

Voordat we gaan kijken naar eventuele wijzigingen, is het handig om de regels van het afgelopen Formule 1-seizoen erbij te pakken. Sprintraces lijken in eerste instantie op de gewone wedstrijd op zondag. Het verschil zit hem echter in de afstand. Tijdens een sprintrace moeten de coureurs ongeveer 100 kilometer afleggen onderweg naar de finish. Dit is ongeveer een derde van de lengte van een Grand Prix.

Sinds 2023 is er een nieuw concept in het leven geroepen. Er wordt een aparte kwalificatie georganiseerd die de startopstelling voor de sprintrace op zaterdag bepaald. Dit staat bekend als de sprint shootout. Deze kortere race wordt eveneens op zaterdag verreden. Ook is de uitkomst van de sprintrace niet meer bepalend voor de startgrid tijdens de Grand Prix op zondag. Hiervoor wordt na de vrije training op vrijdag een aparte kwalificatiewedstrijd verreden.

Kritiek op het nieuwe format

De sprintraces werden bedacht om de Formule 1 voor kijkers aantrekkelijker te maken. Deze strategie lijkt te werken, want de aantallen kijkers zijn sinds de introductie in 2021 flink gestegen. Het is voor mensen doorgaans leuker om naar een wedstrijd te kijken waar daadwerkelijk iets op het spel staat, dan dat ze de zoveelste vrije training volgen.

Niet alle coureurs zijn echter blij met de sprintraces. Er is een groter risico dat er iets met de auto gebeurd en de voorspelbaarheid is te groot. Omdat de setup van de wagens niet meer mag worden aangepast, lijkt de race namelijk te veel op die van zondag. Max Verstappen is het hiermee eens en daarom heeft hij zich al meerdere malen uitgelaten over de toevoeging van de sprintraces.

Aanpassingen en wijzigingen bij de sprintraces in Formule 1-seizoen 2024

Door de kritiek op het format lijkt de organisatie achter de koningsklasse van de motorsport te willen kijken naar aanpassingen. Wel is duidelijk dat het concept van sprintraces ook dit seizoen blijft bestaan. Uiteindelijk is besloten om de F1-weekenden met sprintraces een ander tijdschema te geven. De vrijdag staat in het teken van de enige vrije training. In plaats van de kwalificatie voor zondag, wordt hierna de sprint shootout verreden.

De zaterdag start vervolgens met de sprintrace en wordt afgesloten met de kwalificatie voor de Grand Prix-startopstelling. Door deze nieuwe indeling zou het mogelijk worden om de zogeheten ‘parc fermé’-regels open te stellen, zodat er na de sprintrace nog aanpassingen aan de wagens kunnen worden verricht. Dit zou dan gebeuren vóórdat de kwalificatie en grote race plaatsvinden.

Nieuw tijdschema bij sprintraces in 2024

De weekenden met sprintraces krijgen dus een ander tijdschema dan vorig seizoen. Hierdoor komen de weekenden er iets anders uit te zien. In het overzicht hieronder staat de nieuwe indeling vermeld.

DagTijdWat?
VrijdagBegin middag🏎️ Vrije training
VrijdagEinde middag⏱️ Sprint shootout
ZaterdagOchtend🏅 Sprintrace
ZaterdagMiddag🔢 Kwalificatie Grand Prix
Zondag🏆 Grand Prix

Grand Slam-award voor sprintraces in 2024?

Een ander idee is het introduceren van een Grand Slam-award binnen de sprintraces. Bij deze prijs zou de coureur die twee keer pole position pakt én eerste wordt in het weekend worden beloond voor zijn sportieve prestatie. Het lijkt er echter op dat deze prijs geen extra punt oplevert, maar in de vorm van een speciale trofee wordt gegoten. Wel moet er nog met alle teams worden gesproken over het concept. Het lijkt er dus op dat we deze aanpassing in 2024 nog niet in de Formule 1 zullen terugzien. Uiteraard zou het plan in de toekomst alsnog doorgevoerd kunnen worden.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.