Wanneer is de volgende sprintrace tijdens de Formule 1?

Begin deze maand was het weer genieten geblazen voor alle Formule 1-fans tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Kijkers zagen hoe ‘onze’ Max Verstappen er met de eerste plaats in de sprintrace op zaterdag én grote race op zondag voorbij scheurde. Het was de tweede keer dit F1-seizoen dat er extra wedstrijden aan het weekend werden toegevoegd in de vorm van sprintraces, waarbij kostbare punten voor het F1-klassement verdiend kunnen worden. Veel mensen vragen zich dan ook na afgelopen weekend af: wanneer is de volgende sprintrace? In dit artikel geven we op welke datum je naar de volgende sprintrace kunt kijken kunt en hoe dit format in elkaar zit, zodat jij goed voorbereid bent voor de aankomende Grands Prix. Het gloednieuwe F1-seizoen volg je in Nederland via de streamingdiensten Viaplay en F1 TV.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg nu 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

Hoe werken de sprintraces bij Formule 1?

Hoewel de sprintraces nog relatief nieuw zijn, is het format niet meer weg te denken uit de Formule 1-kalender. De race lijkt op eerst oogopslag op de gewone wedstrijd op zondag. Het enige grote verschil zit hem echter in de afstand. Tijdens een sprintrace moeten de coureurs ‘slechts’ 100 kilometer afleggen, terwijl dit bij een normale Grand Prix rond de 305 kilometer is. Je kunt je voorstellen dat de wedstrijd dus ook een stuk korter duurt.

Sinds 2023 is er een nieuw concept, waardoor de sprintraces zijn veranderd ten opzichte van de vorige seizoenen. Zo staat de gehele zaterdag in het teken van deze extra wedstrijden. Hoewel veel mensen denken dat de kwalificatie voor de daadwerkelijke race op zondag afhangt van de uitslag van de sprintrace, is dit verre van de waarheid. Na de eerste en enige vrije training van het weekend, wordt namelijk op vrijdag al de startopstelling voor de Grand Prix op zondag bepaald.

De zaterdag staat dan juist in het teken van de sprintraces. Coureurs starten deze dag met een zogeheten sprintrace shootout. Dit is een aparte kwalificatiewedstrijd waarin wordt bepaald na SQ1 (20 coureurs in 12 minuten), SQ2 (15 coureurs in 10 minuten) en SQ3 (10 coureurs in 8 minuten) wie welke positie in de startgrid mag innemen tijdens de grote sprintrace. De uitslag van de sprintrace heeft geen invloed meer op de startopstelling voor de grote wedstrijd op zondag.

Hoeveel punten zijn er te verdienen tijdens de sprintraces?

Sprintraces kunnen de coureurs extra punten opleveren en zijn sinds dit jaar dus een compleet zelfstandig onderdeel binnen het raceweekend. Tijdens de introductie in 2021 kreeg alleen de top 3 na de finish punten toegewezen, maar dit zorgde ervoor dat de coureurs weinig risico’s namen om die kostbare score bij elkaar te scheuren. Sinds het raceseizoen van 2022 is daarom besloten om de top 8 vliegensvlugge sprintracers extra punten te geven, waarbij elke positie een extra punt oplevert. Hieronder staat een overzicht met het aantal punten per positie in de uitslag.

PositiePunten
🏆 18
🥈 27
🥉 36
🏁 45
🏁 54
🏁 63
🏁 72
🏁 81

Wanneer is de volgende sprintrace tijdens de Formule 1?

Nu rest de enige grote vraag nog: Wanneer is de volgende sprintrace tijdens de Formule 1? In tegenstelling tot de MotoGP, waarbij sprintraces ieder raceweekend vaste prik zijn, staan er in het F1-seizoen dit jaar 6 sprintraces op de racekalender gepland. De eerste vond plaats op zaterdag 29 april tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan op het Baku City Circuit. Sergio Pérez was zijn concurrenten te snel af, waardoor de Red Bull-coureur de snelste tijd wist te pakken. Charles Leclerc eindigde tweede, terwijl Verstappen het moest doen met een derde plek. Tijdens de tweede sprintrace wist de tweevoudig wereldkampioen wél de eerste podiumplek te pakken.

Eerstvolgende sprintrace:
🏆 Grand Prix van België
🎟️ Race 13 van de 23 dit seizoen
🗓️ Vrijdag 28 juli t/m zondag 30 juli 2023
⏰ Start zaterdag om 16:30 uur Nederlandse tijd
🛣️ Spa-Francorchamps
📺 Viaplay → Kijk direct de Formule 1 GP van België
📺 F1 TV → Kijk direct de Formule 1 GP van België

De volgende sprintrace wordt du8s verreden tijdens de Grand Prix van België op het circuit van Spa-Francorchamps op zaterdag 29 juli om 16:30 uur. Verder kunnen de coureurs kostbare punten verdienen tijdens de Grands Prix van Qatar (oktober), de Verenigde Staten (oktober) en Brazilië (november). In het onderstaande overzicht vind je alle sprintraces inclusief data en Nederlandse tijden waarop ze worden verreden.

RaceCircuitDatumNederlandse tijdWinnaar
🏎 GP AzerbeidzjanBaku Street CircuitZaterdag 29 april15:30 uur🥇 Sergio Pérez
🏎 GP OostenrijkRed Bull RingZaterdag 1 juli16:30 uur🥇 Max Verstappen
🏎 GP BelgiëSpa-FrancorchampsZaterdag 29 juli16:30 uur…?
🏎 GP QatarLosail International CircuitZaterdag 7 oktober16:30 uur…?
🏎 GP Verenigde StatenCircuit of the AmericasZondag 22 oktober00:00 uur…?
🏎 GP BraziliëSao PauloZaterdag 4 november19:30 uur…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.