5x Kijktips voor de beste sportdocumentaires op rij

Ben jij een liefhebber van zowel films & series als sport, maar zie je met al die streamingdiensten door de bomen het bos niet meer? Geen nood, want wij hebben 5 toffe sportdocumentaires op een rij gezet. Inclusief kijkknop om aan te geven op welke streamingdiensten je ze kunt kijken. Van voetbal tot bergbeklimmen en van surfen tot Formule 1: voor iedere fan of nieuwsgierige kijker is er wat te vinden. Uiteraard geven we per documentaire aan waar hij over gaat en hebben we alle trailers toegevoegd. En onthoud: dit zijn onze tips, maar smaken verschillen natuurlijk. Alvast veel kijkplezier!

1. 100 Foot Wave (HBO Max)

We trappen de lijst af met de documentaireserie 100 Foot Wave op HBO Max. In deze serie volgen we surfer Garrett McNamara die een bizarre missie voor ogen heeft. De titel verklapt het misschien al, maar de prof heeft als doel om een golf van ‘100 foot’, omgerekend zo’n 30 meter, te bedwingen. Samen met de plaatselijke bevolking zet hij het Portugese vissersplaatsje als ware surfspot op de kaart en komt er tal van bekende professionele surfers voorbij scheuren. De grote vraag is nu: krijgt Garrett McNamara de flow te pakken of strandt hij bij de monsterlijk hoge golven?

2. 14 Peaks: Nothing is Impossible (Netflix)

De tweede in dit rijtje die je écht moet kijken is 14 Peaks: Nothing is Impossible. In deze documentaire op Netflix uit 2021 volgen we de Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja. In de wereld zijn er slechts 14 bergen die boven de 8.000 meter zijn. Je voelt hem misschien al aankomen, maar het doel van deze professional is om deze allemaal te beklimmen. Er is echter een kleine twist, want waar mensen hier voorheen zeven jaar over deden, gaat Nirmal Purja de uitdaging aan om hem in zeven maanden (!) te voltooien. Tijdens de documentaire volgen we de bergbeklimmer bij zijn bizarre plan dat hij zelf ‘Project Possible’ noemt. Zo worden we meegenomen tijdens zijn vele uitdagingen en zien we iconische bergen zoals de Everest en K2 voorbij komen. Natuurlijk zijn er veel uitdagingen onderweg en gaat de reis niet geheel zonder slag of stoot. Zal het Nirmal Purja lukken om alle 14 pieken te bereiken?

3. Welcome to Wrexham (Disney+)

Sinds kort is deze titel vanwege bijzonder nieuws (spoiler alert!) éxtra relevant: de documentaireserie Welcome to Wrexham op Disney+. In deze serie nemen acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney de Welshe voetbalclub Wrexham AFC over. Tot grote verbazing van alle inwoners van het dorpje Wrexham werd in 2020 bekendgemaakt dat de acteurs het team voor 2 miljoen pond gekocht hadden. De twee heren beloofden de supporters dat ze de club naar de League Two, de vierde klasse, konden loodsen. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden: allebei hadden ze totaal geen ervaring met voetbal. Reden genoeg om dit bizarre verhaal vast te leggen en de kijker mee te nemen tijdens de enthousiaste pogingen van het duo om de Welshe club te runnen en een waar Hollywoodeinde van dit verhaal te maken.

4. Max Verstappen: Anatomy of a Champion (Viaplay)

Natuurlijk kan de recente documentaireserie Max Verstappen: Anatomy of a Champion over Formule 1-coureur Max Verstappen niet ontbreken in de lijst. Op 2 april 2023 bracht Viaplay de allereerste aflevering van de in totaal driedelige reeks naar buiten. Inmiddels staan alle delen online en kun je het verhaal over de tweevoudig wereldkampioen in één keer bingen. Wat deze documentaire anders maakt dan de eerdere verhalen over Verstappen? In de drie afleveringen wordt voor het eerst de complexe persoonlijkheid van de racer compleet blootgelegd. Zo zien we hoe de coureur altijd streeft naar perfectie en de last van de enorme media-aandacht en verplichtingen constant met zich meedraagt. Familie en vrienden geven ons door middel van diepte-interviews een uniek kijkje in het leven van Max en laten daarmee zien wie de man achter de coureur is. Veel mensen hebben de documentaireserie al gezien en delen hun enthousiaste reacties.

5. Free Solo (Canal+ Series, Pathé Thuis en Disney+)

Jaja, we know. We hebben het al gehad over bergklimmen. Maar deze titel mag ook écht niet ontbreken in het lijstje: Free Solo hoort zeker in deze lijst thuis. In deze Academy Award-winnende film uit 2018 volgen we free solo-klimmer Alex Honnold bij de voorbereidingen voor zijn levenslange droom: het beklimmen van de ‘El Capitan’ in Yosemite National Park. Dat is de beroemdste rots ter wereld met een verbluffende hoogte van meer dan 2.000 meter. Één belangrijk detail: de prof trotseert deze beklimming zonder touw. Een spannende thriller, waarbij het allemaal draait om perfectie. Één misstap leidt namelijk direct tot fatale gevolgen. Lukt het Alex om de top te bereiken? Je ziet het ongekende verhaal zowel op Canal+ Series als op Pathé Thuis en Disney+.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.