Programma van Nederland bij het EK Waterpolo (mannen)

Het nieuwe jaar is nog maar drie dagen oud, of het eerste Europees kampioenschap komt al aanzwemmen. Van 4 tot en met 16 januari 2024 is het namelijk tijd voor het EK Waterpolo. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen hebben zich gekwalificeerd voor het toernooi. Maar hoe ziet het speelschema voor de Nederlandse waterpolo mannen eruit? Tegen welke landen nemen zij het op in de groepsfase? Mogelijk zal de NOS highlights van het toernooi uitzenden en in dat geval zijn die momenten ook online via NLZIET te streamen.

Locatie van het EK Waterpolo 2024 is al bekend

Kijkers hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk keert het EK Waterpolo terug op de sportkalender. Oorspronkelijk zou het Europees toernooi namelijk al in oktober 2023 plaatsvinden. In maart vorig jaar werd echter al besloten om het evenement te verplaatsen naar begin 2024. Het seizoen zou daardoor maar één onderbreking hebben, vanwege het WK Zwemmen in Doha in februari 2024.

Niet alleen de datum is aangepast. Ook de locatie is gewijzigd. In eerste instantie zou het Europees kampioenschap in de stad Netanya in Israël worden gehouden. Vanwege de oorlog heeft de zwembond het toernooi echter verplaatst. Er waren meerdere steden geïnteresseerd om het evenement te hosten, waaronder Eindhoven. Uiteindelijk zal het toernooi voor de mannen plaatsvinden in Kroatië. In Dubrovnik en Zagreb om precies te zijn. ‘Onze’ vrouwen hoeven minder ver te reizen, want zij spelen het kampioenschap in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Speelschema Nederland tijdens de groepsfase van het EK Waterpolo 2024

Aan het EK Waterpolo doen bij de mannen in totaal zestien landen mee. Het speelschema werkt volgens een nieuw format. Alle gekwalificeerde landen worden verdeeld over twee divisies. Deze rangschikking wordt gemaakt volgens de prestaties op het vorige Europees kampioenschap. De top acht van beste landen wordt verdeeld over twee poules binnen divisie 1. Dit gebeurt vervolgens ook met de resterende acht landen uit divisie 2. In totaal zijn er dus vier poules binnen twee divisies.

De Nederlandse waterpolomannen zijn in divisie 2 terechtgekomen. Zij spelen in groep D tegen Roemenië, Slowakije en Slovenië. Binnen divisie 1 gaan de twee beste landen per poule door naar de knock-out fase. De vier teams die als laatste eindigen binnen divisie 1, spelen tijdens de play-offs tegen de beste nummers 1 en 2 uit de tweede divisie. Als Nederland dus bij de twee beste landen uit de groep hoort, spelen zij de play-offs tegen de nummers 3 en 4 van groep B. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden.

DatumWeekdagWedstrijdTijd
5 januariVrijdag🇳🇱 Nederland – 🇷🇴 Roemenië20:15 uur
7 januariZondag🇳🇱 Nederland – 🇸🇰 Slowakije20:15 uur
9 januariDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇸🇮 Slovenië20:15 uur

Kwalificatie voor het WK Zwemmen in Doha én Olympische Spelen

Voor de Nederlandse waterpolomannen staat er naast de Europese titel nog veel meer op het spel. Via het EK kunnen zij zich namelijk kwalificeren voor het WK Zwemmen in Doha. Dit mondiale eindtoernooi staat van 2 tot en met 18 februari 2024 gepland. Belangrijk, want op het wereldkampioenschap zijn de laatste tickets voor de Olympische Spelen te verdienen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.