Dit is het speelschema van Marokko tijdens de Afrika Cup 2024

Het nieuwe jaar ging direct goed van start voor voetballiefhebbers. Op 13 januari 2024 begon namelijk de Afrika Cup. Tijdens het kampioenschap strijden 24 landen voor de felbegeerde titel. Ook Marokko heeft zich gekwalificeerd voor het toernooi. Maar hoe ziet het speelschema van Marokko eruit? Tijd om alle wedstrijden op een rij te zetten. Alle duels van de Africa Cup kun je kijken via Ziggo Sport.

Afrika Cup verplaatst naar 2024

De Afrika Cup is het nationale voetbalkampioenschap voor landenteams uit Afrika. Het toernooi wordt georganiseerd door de CAF, de Afrikaanse voetbalbond. Sinds 2013 wordt de competitie alleen in de oneven jaren gespeeld. Toch staat het kampioenschap van 13 januari 2024 tot en met 11 februari 2024 op de planning.

Het toernooi zou eigenlijk veel eerder op de agenda staan, namelijk in juni 2023. De Afrikaanse voetbalbond heeft de datum echter verplaatst. De reden hiervoor heeft alles te maken met de weersomstandigheden. Het aankomende kampioenschap wordt namelijk in Ivoorkust gehouden. Tijdens de originele speeldata barst net het hoogtepunt van het regenseizoen uit de lucht. Volgens voorzitter Patrice Motsepe zou dit geen goed beeld geven van het Afrikaanse voetbal. Hierdoor is de Afrika Cup met een halfjaar verplaatst.

Marokko heeft zich gekwalificeerd voor de Afrika Cup 2024

Om deel te nemen aan het kampioenschap moeten landen zich eerst kwalificeren. In totaal mogen er 24 landen meedoen aan het eindtoernooi, maar er zijn slechts 23 plekken te vergeven. Ivoorkust is als gastland namelijk al automatisch verzekerd van deelname. De kwalificatiereeks startte met een voorronde op 23-24 maart en 27-29 maart 2022. De loting hiervoor vond op 21 januari 2022 plaats. Aan deze ronde konden in totaal 12 landen meedoen. Om de teams te bepalen werd gekeken naar de FIFA-wereldranglijst anno november 2021.

De ploegen die aan elkaar werden gekoppeld, speelden een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. Alle winnaars kwalificeerden zich voor de groepsfase van het officiële kwalificatietoernooi. De loting hiervoor vond plaats op 19 april 2022. Elk van de 48 deelnemende landen werd ingedeeld in een van de vier potten. Marokko zat in pot 1 en kwam uiteindelijk terecht in poule K. Hier moest het strijden tegen Zuid-Afrika, Liberia en Zimbabwe. Laatstgenoemde land werd echter gediskwalificeerd.

Alleen de nummers 1 en 2 werden beloond met een ticket voor de Afrika Cup. Met negen punten uit vier wedstrijden werd Marokko groepswinnaar, waardoor het zich mocht voorbereiden op het toernooi. Ook zien we Zuid-Afrika terug op het kampioenschap. Liberia bleef met slechts 1 punt steken op de laatste plek.

Speelschema Marokko: alle wedstrijden tijdens de Afrika Cup 2024

Aan het kampioenschap doen dus in totaal 24 landen mee. Het toernooi startte traditiegetrouw met de groepsfase, waarbij alle teams waren opgedeeld in zes poules. Iedere groep bestond dus uit vier ploegen. Marokko was samen met DR Congo, Tanzania en Zambia terechtgekomen in groep F. Per poule stroomden de beste twee landen door.

Ook de nummer drie maakten nog kans. De beste vier landen die op de derde plek waren geëindigd, stroomden namelijk tevens door naar de achtste finales. De Marokkanen wonnen echter hun poule met 7 punten, dus dat scenario was voor hun niet iets om te hoeven overwegen. Hieronder is het speelschema van Marokko te vinden. Alle wedstrijden vinden in de avond plaats, behalve de match tegen DR Congo. Deze wordt om 3 uur ’s middags Nederlandse tijd gespeeld. Het tijdsverschil ten opzichte van Ivoorkust is namelijk +1 uur.

RondeDatumWeekdagWedstrijdNederlandse tijdUitslag
Groepsfase17 januari 2024Woensdag🇲🇦 Marokko – 🇹🇿 Tanzania18:00 uur🟢 3-0
Groepsfase21 januari 2024Zondag🇲🇦 Marokko – 🇨🇩 DR Congo15:00 uur➖ 1-1
Groepsfase24 januari 2024Woensdag🇿🇲 Zambia – 🇲🇦 Marokko21:00 uur🟢 0-1
Achtste finale30 januari 2024Dinsdag🇲🇦 Marokko – 🇿🇦 Zuid-Afrika21:00 uur…?
Kwartfinale3 februari 2024Zaterdag…? – 🇲🇦 Marokko21:00 uur…?
Halve finale7 februari 2024Woensdag…? – 🇲🇦 Marokko18:00 uur…?
Finale11 februari 2024Zondag🇲🇦 Marokko – …?21:00 uur…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.