Dit is het speelschema van Marokko tijdens de Afrika Cup 2024

Het nieuwe jaar gaat goed van start voor voetballiefhebbers. Op 13 januari 2024 begint namelijk de Afrika Cup. Tijdens het kampioenschap zullen 24 landen gaan strijden voor de felbegeerde titel. Ook Marokko heeft zich gekwalificeerd voor het toernooi. Maar hoe ziet het speelschema voor Marokko eruit? Tijd om alle wedstrijden op een rij te zetten. Als ESPN net als tijdens de vorige editie weer de uitzendrechten in handen heeft, dan zijn daar alle wedstrijden te zien.

Afrika Cup verplaatst naar 2024

De Afrika Cup is het nationale voetbalkampioenschap voor landenteams uit Afrika. Het toernooi wordt georganiseerd door de CAF, de Afrikaanse voetbalbond. Sinds 2013 wordt de competitie alleen in de oneven jaren gespeeld. Toch staat het kampioenschap van 13 januari 2024 tot en met 11 februari 2024 op de planning.

Het toernooi zou eigenlijk veel eerder op de agenda staan, namelijk in juni 2023. De Afrikaanse voetbalbond heeft de datum echter verplaatst. De reden hiervoor heeft alles te maken met de weersomstandigheden. Het aankomende kampioenschap wordt namelijk in Ivoorkust gehouden. Tijdens de originele speeldata barst net het hoogtepunt van het regenseizoen uit de lucht. Volgens voorzitter Patrice Motsepe zou dit geen goed beeld geven van het Afrikaanse voetbal. Hierdoor is de Afrika Cup met een halfjaar verplaatst.

Marokko heeft zich gekwalificeerd voor de Afrika Cup 2024

Om deel te nemen aan het kampioenschap moeten landen zich eerst kwalificeren. In totaal mogen er 24 landen meedoen aan het eindtoernooi, maar er zijn slechts 23 plekken te vergeven. Ivoorkust is als gastland namelijk al automatisch verzekerd van deelname. De kwalificatiereeks startte met een voorronde op 23-24 maart en 27-29 maart 2022. De loting hiervoor vond op 21 januari 2022 plaats. Aan deze ronde konden in totaal 12 landen meedoen. Om de teams te bepalen werd gekeken naar de FIFA-wereldranglijst anno november 2021.

De ploegen die aan elkaar werden gekoppeld, speelden een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. Alle winnaars kwalificeerden zich voor de groepsfase van het officiële kwalificatietoernooi. De loting hiervoor vond plaats op 19 april 2022. Elk van de 48 deelnemende landen werd ingedeeld in een van de vier potten. Marokko zat in pot 1 en kwam uiteindelijk terecht in poule K. Hier moest het strijden tegen Zuid-Afrika, Liberia en Zimbabwe. Laatstgenoemde land werd echter gediskwalificeerd.

Alleen de nummers 1 en 2 werden beloond met een ticket voor de Afrika Cup. Met negen punten uit vier wedstrijden werd Marokko groepswinnaar, waardoor het zich mocht voorbereiden op het toernooi. Ook zien we Zuid-Afrika terug op het kampioenschap. Liberia bleef met slechts 1 punt steken op de laatste plek.

Speelschema Marokko: alle wedstrijden tijdens de Afrika Cup 2024

Aan het kampioenschap doen dus in totaal 24 landen mee. Het toernooi start traditiegetrouw met de groepsfase, waarbij alle teams zijn opgedeeld in zes poules. Iedere groep bestaat dus uit vier ploegen. Marokko is samen met DR Congo, Tanzania en Zambia terechtgekomen in groep F. Per poule stromen de beste twee landen door.

Ook de nummer drie maakt nog kans. De beste vier landen die op de derde plek zijn geëindigd stromen namelijk tevens door naar de achtste finales. Hieronder is het speelschema van Marokko te vinden. Alle wedstrijden vinden in de avond plaats, behalve de match tegen DR Congo. Deze wordt om 3 uur ’s middags Nederlandse tijd gespeeld. Het tijdsverschil ten opzichte van Ivoorkust is namelijk +1 uur.

DatumWeekdagWedstrijdNederlandse tijd
17 januari 2024Woensdag🇲🇦 Marokko – 🇹🇿 Tanzania18:00 uur
21 januari 2024Zondag🇲🇦 Marokko – 🇨🇩 DR Congo15:00 uur
24 januari 2024Woensdag🇿🇲 Zambia – 🇲🇦 Marokko21:00 uur

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.