Speelschema 2024/25 van het betaald voetbal bekend

Met nog maar een paar speelrondes op de kalender, komt de zomerstop in het betaald voetbal steeds dichterbij. Op zondag 19 mei 2024 worden de laatste wedstrijden uit de Eredivisie gespeeld. Maar niet getreurd, want komende zomer kunnen we weer gaan genieten van het EK Voetbal. Veel voetballiefhebbers vragen zich daarna af wanneer zij hun club weer in actie kunnen zien. Kortom: wanneer gaat de Eredivisie weer van start? Hoe ziet het speelschema van het betaald voetbal er in seizoen 2024/25 uit? Alle wedstrijden uit de Eredivisie kijk je via ESPN, waardoor deze gratis te kijken zijn op CANAL+.

Zomerstop van start in mei

Op vrijdag 11 augustus 2023 ging het huidige Eredivisie-seizoen 2023/24 van start. In totaal worden er 34 wedstrijden gespeeld per team, omdat elke club twee keer tegen ieder van de 17 andere teams speelt. Normaal wordt een speelronde over meerdere dagen gespeeld. De laatste twee speelrondes vinden echter op dezelfde dag en tijdstip plaats. Zo kunnen er geen standen worden beïnvloedt en kan het tot het laatste moment spannend blijven.

Dit seizoen is het echter niet meer de vraag wie er landskampioen wordt, maar wanneer PSV de titel officieel maakt. De overige plaatsen en degradatieplekken zullen echter in de laatste ronde worden beslist. Deze wordt op zondag 19 mei 2024 gespeeld. Na deze ronde zal ook de zomerstop in gaan.

EK Voetbal deze zomer

Helaas moeten voetballiefhebbers geduld hebben om hun favoriete club in actie te zien. Gelukkig staat deze zomer het EK Voetbal voor de deur. Ongeveer vier weken na de laatste speelronde uit de Eredivisie wordt op vrijdag 14 juni 2024 de openingswedstrijd tussen Duitsland en Schotland gespeeld. Op zondag 16 juni 2024 is het de eer aan Nederland. De ploeg van Ronald Koeman neemt het tijdens het eerste EK-duel op tegen Polen. Hierna staan er nog minimaal twee wedstrijden voor Oranje in de groepsfase op de planning (Frankrijk, Oostenrijk). Als Nederland zich kwalificeert voor de achtste finales, volgen er mogelijk nog meer matches. De finale van het EK Voetbal staat vervolgens op zondag 14 juli 2024 gepland.

Wanneer start het nieuwe Eredivisie-seizoen?

Hoewel er deze zomer dus nog wordt gevoetbald, ligt het clubvoetbal voorlopig nog even stil. Na de finale van het Europees kampioenschap op 14 juli start het nieuwe seizoen van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie op vrijdag 9 augustus 2024. Een week daarvoor wordt de competitie echter geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Op het moment van schrijven is het nog spannend welke twee clubs we tijdens dit duel terug zullen zien. De match wordt namelijk gespeeld tussen de huidige landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker. Het lijkt er echter op dat het duel tussen PSV en Feyenoord of N.E.C. zal gaan.

Speelschema betaald voetbal 2024/25

Na de laatste speelronde uit de Eredivisie, keert de competitie voor het nieuwe seizoen op vrijdag 9 augustus 2024 terug. Uiteraard bestaat het seizoen weer uit 34 speelrondes. Wel is er minder ruimte voor midweekse speelmomenten. Dit komt doordat er meer wedstrijden in de eerste rondes op Europees niveau worden gespeeld. Zo zien we dat de voorlaatste speelronde door de nieuwe opzet op woensdag 14 mei 2025 gepland staat. Op zondag 18 mei 2025 staan de laatste wedstrijden uit de Eredivisie op het programma. Vervolgens is op zondag 1 juni de finale van de play-offs. Hieronder is het speelschema van het betaald voetbal in seizoen 2024/25 te vinden. Hierin staan ook de data van de winterstop, promotie/degradatie play-offs en KNVB Beker vermeld.

DatumWat?
2, 3, 4 augustus 2024Johan Cruijff Schaal
9 augustus 2024Start Eredivisie/Keuken Kampioen Divisie
29 oktober 2024Eerste ronde KNVB Beker
17 december 2024Tweede ronde KNVB Beker
24 december 2024Winterstop
10 januari 2025Einde winterstop
21 april 2024Finale KNVB Beker
9 mei 2025Laatste speelronde Keuken Kampioen Divisie
12 mei 2025Start promotie/degradatie play-offs
18 mei 2025Laatste speelronde Eredivisie
22 mei 2025Start Europees voetbal play-offs
25 mei 2025Finale Europees voetbal play-offs
1 juni 2025Finale promotie/degradatie play-offs

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.