Speelschema van de Ajax Vrouwen: dit zijn hun 6 wedstrijden tijdens de Champions League

Na een aantal doelpuntrijke wedstrijden is het de vrouwen van Ajax gelukt om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Een unieke prestatie, want nooit eerder wist een Nederlandse club het zo ver te schoppen in de competitie. Maar hoe ziet het speelschema van de Ajax Vrouwen er tijdens het Europese toernooi eruit? Welke wedstrijden en tegenstanders staan er voor ze op het programma? Alle duels tijdens het Champions League-avontuur van Ajax kijk je op tv via NPO 3 en daardoor online via NLZIET.

Ajax rekende in voorrondes af met Dinamo-BGU en Zürich

Voordat het feest los kon barsten, moesten de vrouwen van Ajax eerst twee voorrondes spelen. Tijdens de eerste wedstrijd namen zij het op tegen Dinamo-BGU. Door een doelpunt van Leuchter namen de Amsterdammers na een halfuur spelen de leiding. Spitse maakte de ruststand in de 43e minuut compleet. Uiteindelijk won de thuisploeg met 3-0, waardoor het zich op kon maken voor de volgende tegenstander.

Verspreid over twee wedstrijden moest Ajax het waar gaan maken. Het uitduel werd met de doelpuntrijke uitslag van 0-6 overtuigend gewonnen. Het duurde echter even voordat het scorebord tijdens de return in Amsterdam werd geopend. Uiteindelijk was het Romeé Leuchter die in de 73e en 78e minuut scoorde. Door de drie zeges was de groepsfase van de Champions League een feit.

Ajax tijdens de loting in groep C

Twee dagen na de thuisoverwinning stond de loting voor de groepsfase op de planning. In totaal doen er zestien teams mee aan de competitie. Vier van hen waren al voor de kwalificaties verzekerd van een plek op het toernooi. FC Barcelona, Olympique Lyonnais, FC Bayern München en Chelsea werden daardoor ingedeeld in de eerste pot. Ajax kwam op basis van het club coëfficiënt aan het begin van het seizoen terecht in pot vier.

Uit iedere pot werd een team geloot, waardoor er uiteindelijk vier poules ontstonden. De ploeg van Suzanne Bakker is samen met Paris Saint-Germain, FC Bayern München en AS Roma in groep C ingedeeld. Na zes speelrondes gaan de twee beste teams door naar de kwartfinales.

Groep CClubsGespeeldPunten
🟢 1🇳🇱 Ajax47
🟢 2🇩🇪 Paris Saint-Germain46
🔴 3🇫🇷 FC Bayern München45
🔴 4🇮🇹 AS Roma44

Johan Cruijff Arena als decor voor Champions League-wedstrijden

Ajax speelt in totaal drie thuiswedstrijden. Normaal gesproken zouden deze plaatsvinden op sportcomplex De Toekomst, waar de vrouwen ook in de Eredivisie spelen. Enkel vorig seizoen werd eenmalig in de Arena gevoetbald tijdens de Klassieker tegen Feyenoord. De Champions League-wedstrijden worden echter állemaal in de Johan Cruijff ArenA gespeeld. Een grote stap, waar veel speelsters ontzettend naar uitkeken. Het toernooi moet namelijk dezelfde uitstraling krijgen als die van hun mannelijke collega’s. Hierom stelt de UEFA strenge eisen aan de competitie.

Speelschema: wedstrijden en tijden op een rij

De eerste tegenstander die Ajax in de arena mocht verwelkomen, was Paris Saint-Germain. Deze wedstrijd stond op 15 november 2023 op het programma en deze match werd door de Amsterdammers direct verrassend gewonnen. Het was een Nederlands onderonsje, want Oranje Leeuwinnen Jackie Groenen en Lieke Martens van Leer spelen beiden bij de Franse club.

Op donderdag 23 november 2023 mocht de ploeg van Suzanne Bakker op bezoek bij AS Roma. In december volgden de derde en vierde speelronde, waarna eind januari duidelijk wordt of Ajax doorstroomt naar de kwartfinales. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden terug te vinden.

SpeelrondeDatumWeekdagWedstrijdTijdUitslag
115 november 2023Woensdag🔴 Ajax – PSG21:00 uur✅ 2-0
223 november 2023Donderdag⚪️ AS Roma – Ajax21:00 uur❌ 3-0
314 december 2023Donderdag⚪️ FC Bayern München – Ajax18:45 uur➖ 1-1
420 december 2023Woensdag🔴 Ajax – FC Bayern München18:45 uur✅ 1-0
524 januari 2024Woensdag⚪️ PSG – Ajax21:00 uur…?
630 januari 2024Dinsdag🔴 Ajax – AS Roma21:00 uur…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.