Alles wat je moet weten over de Simac Ladies Tour 2023

Nadat er vele uitstapjes naar het buitenland op de wielerkalender stonden, is het vanaf vandaag eindelijk weer tijd voor een Nederlandse koers. Van dinsdag 5 tot en met zondag 10 september 2023 staat de Simac Ladies Tour op de planning, waarbij de rensters in zes etappes verschillende plaatsen uit ons koude kikkerlandje zullen doorkruizen.

Alles wat je moet weten over de Simac Ladies Tour in 2023

Het aftellen naar de Nederlandse race is dus voorbij. Tijd om de route, etappes en deelneemsters op een rij te zetten en verder te duiken in het wielertoernooi voor vrouwen. Alle etappes van de Simac Ladies Tour kijk je live via discovery+, verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Simac Ladies Tour?
🛣️ Route
🔖 Alle etappes
🚲 Deelneemsters

In het kort: wat is de Simac Ladies Tour?

De Simac Ladies Tour is een meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen die sinds 1998 ieder jaar op de wielerkalender staat. Het toernooi bestaat meestal uit zes of zeven etappes en wordt in Nederland verreden. Het is dan ook niet gek dat de wedstrijd voorheen bekend stond onder de naam Holland Ladies Tour. Sinds 2011 is de titel van de koers vaak gewisseld, waarbij steevast gekozen wordt voor de naam van de huidige sponsor.

Naast de Ronde van Drenthe en de Amstel Gold Race is dit de derde Nederlandse wielerwedstrijd op het hoogste niveau. Het is dan ook niet voor niets dat het toernooi tot de UCI Women’s World Tour wordt gerekend.

Simac Ladies Tour 2022 Aftermovie

Route van de Simac Ladies Tour in 2023

Dit jaar vindt alweer de 25e editie van de wielerwedstrijd voor vrouwen plaats. Omdat het toernooi in september wordt georganiseerd, wordt de koers normaal gesproken ook wel gezien als een voorbereiding op het WK Wielrennen. Dit jaar is dit wereldkampioenschap echter verplaatst naar augustus. Hoewel de rensters de Nederlandse race dus niet kunnen gebruiken als training voor het mondiale toernooi, kunnen ze de wedstrijd wel gebruiken als voorbereiding op het EK in Drenthe, dat later in september plaatsvindt.

Het toernooi start dit jaar in Ede met een korte tijdrit van 3,2 kilometer. De route en afstand van de eerste etappe zijn ten opzichte van 2021 niet veranderd. Vervolgens starten de rensters op dag twee in Gennep, om later op de dag eveneens te finishen in de Limburgse plaats. Na deze twee etappes maken de dames een uitstap naar België en staat er een individuele tijdrit in Leuven op de planning. De vrouwelijke wielerprofs scheuren in etappe vier van Emmeloord naar Lelystad. De route van dag vijf was op het moment van schrijven nog niet bekend. Wel was al duidelijk dat de slotrit net als vorig jaar in Arnhem wordt verreden.

Alle etappes van de Simac Ladies Tour dit jaar

De meerdaagse wielerwedstrijd telt 6 etappes, waarin de rensters verschillende Nederlandse plaatsen doorkruizen en tevens een uitstap naar België maken. De etappes bestaan vooral uit vlakke ritten, waarbij alleen op de laatste dag een heuvelachtige route in het vooruitzicht ligt.

Blijf op de hoogte van de data, start, finish, tijd, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken. Het schema is was dus nog niet compleet, omdat het op het moment van schrijven nog niet duidelijk was welke route de rensters op dag vijf moeten fietsen.

DatumDagTijdStartFinishTypeAfstand
5 septemberDinsdag14:00 uur🇳🇱 Ede🇳🇱 Ede⏱ Proloog3,2 km
6 septemberWoensdag14:00 uur🇳🇱 Gennep🇳🇱 Gennep➖ Vlak…?
7 septemberDonderdag14:00 uur🇧🇪 Leuven🇧🇪 Leuven🚴‍♀️ Individuele tijdrit7,2 km
8 septemberVrijdag14:00 uur🇳🇱 Emmeloord🇳🇱 Lelystad➖ Vlak…?
9 septemberZaterdag14:00 uur…?…?➖ Vlak…?
10 septemberZondag14:00 uur🇳🇱 Arnhem🇳🇱 Arnhem⛰ Heuvel…?

Deelneemsters van de Simac Ladies Tour 2023

Omdat het wielertoernooi als voorbereidingswedstrijd voor het WK Wielrennen wordt gezien, behoren de deelneemsters altijd tot de absolute internationale top. Ondanks dat het wereldkampioenschap nu naar voren is geschoven, zullen er nog steeds veel vrouwelijke profs naar de start in Ede afreizen. Zo zal naar alle waarschijnlijkheid Lorena Wiebes haar titel van vorig jaar willen verdedigen. Op het moment van schrijven was echter de officiële startlijst nog niet bekend, waardoor het nog even spannend was wie we straks aan de start zien verschijnen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.