Sifan Hassan: alles wat je moet weten over de Nederlandse atlete

Ze won tijdens het afgelopen WK Atletiek een zilveren en bronzen medaille en wist in haar carrière al meerdere Europese records te breken. We hebben het natuurlijk over Sifan Hassan. De atlete weet keer op keer een topprestatie neer te zetten. Zo slaagde ze er eerder dit jaar bij haar marathondebuut in om als #1 over de finish te komen bij de Marathon van Londen. Maar wat weten we eigenlijk over deze tweevoudig olympische kampioene? Hieronder vind je alles over haar, van haar leeftijd tot haar lengte en van hoogtepunten uit haar carrière tot het aantal medailles. Alle Europese- en wereldkampioenschappen atletiek zijn doorgaans live te volgen via discovery+ en online bij NLZIET. Via Ziggo Sport zie je Sifan Hassan schitteren tijdens de wedstrijden uit de Diamond League.

Sifan Hassan: biografie van de atlete

✍️ NaamSifan Hassan
🏠 Geboorteplaats🇪🇹 Nazreth (Ethiopië)
📅 Geboortedatum1 januari 1993
📍 WoonplaatsVerenigde Staten
🗒 Leeftijd30*
📏 Lengte1,70 m
🇸🇮 Nationaliteit🇳🇱 Nederlands, 🇪🇹 Ethiopisch
👫 PartnerOnbekend
🏆 Belangrijkste prestatieDrie olympische medailles
🥇 Laatst gewonnen wedstrijdWK Atletiek (Brons 1.500 m. en zilver 5.000 m.)*
📸 Instagram@sifanhassan
* Op het moment van schrijven

Jeugd en relatie van Sifan Hassan

Op 15-jarige leeftijd vertrok Sifan Hassan in haar eentje van Ethiopië naar Nederland. Ze kwam terecht in een asielzoekerscentrum in Zuidlaren. Na acht maanden kwam ze in het Friese Leeuwarden terecht, waar ze werd opgevangen door een liefdevolle vrouw die zich over haar ontfermde. Daar kon ze het hardlopen weer oppakken, zoals ze dit op recreatieniveau in Ethiopië ook deed.

Na haar tijd in Friesland verhuisde de atlete naar Eindhoven, waar ze voor het eerst op zichzelf kwam te wonen. Ze startte een opleiding in de zorg en werd lid van een atletiekvereniging. Eind 2011 viel de atlete op bij bondscoach Honoré Hoedt. Hij nam haar onder zijn hoede, waardoor ze bij zijn trainingsgroep kon gaan trainen. De inmiddels tweevoudig olympische kampioene kwam in Arnhem te wonen. Hierdoor kon ze gemakkelijk op Papendal trainen, ook wel bekend als het sportcentrum voor Topsport en Onderwijs.

Sinds een paar jaar woont de sportster echter in de Verenigde Staten, waar ze ook met een andere coach traint. Toch is ze altijd blij als ze weer naar Nederland reist. Zo kwam ze onlangs nog in actie tijdens de FBK Games in Hengelo. Hoewel er veel over de carrière van de sportvrouw te vinden is, is er over de relatie van Sifan Hassan weinig bekend. Op haar Instagram deelt ze vooral foto’s van haar carrière en ongekende prestaties. Ze houdt haar persoonlijke leven dan ook graag privé voor het grote publiek.

Hoogtepunten uit de carrière van Sifan Hassan

In 2013 kwalificeerde Sifan Hassan zich voor het eerst op de 1.500 meter voor de wereldkampioenschappen in Moskou. Technisch directeur Joop Alberda van de Atletiekunie deed een poging om aanvraag voor het Nederlandse paspoort van de atlete te versnellen, zodat ze Nederland op het toernooi zou kunnen vertegenwoordigen. Helaas lukte dit niet, waardoor Hassan dit kampioenschap moest laten schieten.

Na heel lang te hebben moeten wachten, kreeg de sportvrouw eindelijk haar Nederlandse paspoort. Daardoor kon ze meedoen aan de Warandeloop. Ze bleek overtuigend te sterk voor iedereen, waardoor ze met 20 seconden voorsprong haar eerste nationale titel over de finish sleepte. In 2014 wist ze tijdens de Europese kampioenschappen in Zürich goud te pakken op de 1.500 meter en de tweede plaats te verzilveren op de 5.000 meter.

Een absoluut hoogtepunt beleefde Sifan Hassan tijdens het WK in Doha in 2019. Ze won als eerste atlete ooit zowel op de 1.500 meter als de 10.000 meter een gouden medaille. Ook tijdens de uitgestelde Olympische Spelen van 2020 leverde de sportvrouw een unieke prestatie door op drie verschillende afstanden een podiumplaats te veroveren. Zo werd ze tijdens de spelen in Tokyo olympische kampioene op de 5.000 meter en 10.000 meter én mocht ze de bronzen plak op de 1.500 meter mee in haar tas naar huis nemen.

In 2021 werd ze genomineerd bij de jaarlijkse verkiezing van World Athletics voor Wereldatleet van het jaar. Hoewel ze deze prijs niet won, werd ze wel verkozen tot Europese atlete van het jaar door de atletiekfederatie van ons continent. Alsof de alleskunner nog niet genoeg records had neergezet, deed ze in 2023 voor het eerst mee aan een marathon. Met grandioos succes, want bij haar debuut wist ze de prestigieuze Marathon van Londen meteen te winnen.

De gouden race van Sifan Hassan op de 10.000 meter 🥇 | atletiek | #Tokyo2020

Recordaantal medailles van Sifan Hassan

Sifan Hassan breekt record na record. Zo wist ze in 2023 nog haar eigen Europese tijd op de 5.000 meter te verbreken tijdens de Diamond League-wedstrijd in Londen. Ook op Europese- en wereldkampioenschappen is de atlete uiterst succesvol. Maar hoeveel medailles heeft ze in totaal?

Bij alle grote eindtoernooien bij elkaar behaalde de sportvrouw 18 plakken, waarvan drie op olympisch niveau, negen in wereldstrijden en zesmaal Europees eremetaal. Buiten dit indrukwekkende getal om heeft Hassan enorm veel medailles verdiend tijdens de verschillende Diamond League-wedstrijden en overige kampioenschappen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.