5x Series over de gruwelijkste moordenaars

Boeken, films en series laten zich vaak inspireren door waargebeurde zaken. De ‘seriemoordenaar’ is dan ook voor veel film- en televisiemakers een fascinerend onderwerp. Deze vijf zenuwslopende series verdiepen zich in de psychologie van een moordenaar. En het engste is… Ze beschrijven waargebeurde moordzaken.

5x Psychologische series over weerzinwekkende moordenaars uit waargebeurde verhalen

Deze 5 topseries beschrijven de meest gruwelijke moordenaars in allerlei verschillende vertelvormen. Deze titels zijn momenteel te streamen via Netflix, Videoland en Amazon Prime Video.

1. Mindhunter (Netflix, 2 seizoenen)

Ten eerste in het lijstje: Mindhunter. Deze serie speelt zich af in de jaren 70, de periode waarin de term ‘seriemoordenaar’ werd bedacht. In Mindhunter onderzoekt een FBI-team de psychologie van beruchte moordenaars en verandert daarmee de criminologie. Mindhunter is grotendeels geïnspireerd op echte moordzaken. Eng én fascinerend tegelijkertijd!

Soort: serie, misdaad/thriller
Jaar: 2017 – 2019
Seizoenen: 2
Cast: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv
IMDb: 8,6
Trailer: Kijk hier
Streamingdienst: Netflix

2. Het Beest van Harkstede (Videoland, 1 seizoen)

Ten tweede: een serie van Nederlandse bodem. Namelijk een documentaire over Nederlands beruchtste seriemoordenaar, Willem van Eijk. Van Eijk was actief in de jaren 70 en 90 en vermoordde meerdere vrouwen. Deze miniserie onderzoekt de moorden, de opsporing van de dader en het berechtingsproces daarna. Niet voor kijkers met een zwakke maag, maar wel reuze-interessant om te zien hoe een dergelijke zaak zich in Nederland ontvouwt.

Soort: miniserie, documentaire
Jaar: 2019
Seizoenen: 1
IMDb: 7,8
Trailer: Kijk hier
Streamingdienst: Videoland

3. Ted Bundy: Falling for a Killer (Amazon Prime Video, 1 seizoen)

De derde van de vijf series neemt een kijkje in het privéleven van één van ‘s werelds beruchtste moordenaars: Ted Bundy. Over Bundy zijn al verschillende series en films verschenen. Bijvoorbeeld de film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) met Zac Efron in de hoofdrol. Onlangs verscheen de docuserie Ted Bundy: Falling for a Killer op Amazon Prime. Daarin komt een belangrijk persoon uit Teds leven aan het woord, namelijk zijn vriendin Elizabeth Kendall. Hoe heeft zij deze schokkende geschiedenis beleefd?

Soort: miniserie, documentaire
Jaar: 2020
Seizoenen: 1
IMDb: 7,9
Trailer: Kijk hier
Streamingdienst: Amazon Prime Video

4. The Assassination of Gianni Versace (Netflix, 2 seizoenen)

In 2016 werd de fascinerende rechtzaak van OJ Simpson gefictionaliseerd in de serie American Crime Story: The People versus OJ Simpson. Dit vervolg uit 2018 duikt in een andere spraakmakende moordzaak, namelijk de aanslag op het leven van Gianni Versace. In negen spannende afleveringen volgen we het verhaal van zijn moordenaar. Wat ging er vooraf aan de moord? Hoe kwam de moordenaar tot zijn daad? Een bizar verhaal vol gekke wendingen.
Sta je te springen om een nieuw seizoen van American Crime Story? Dan hoef je niet lang te wachten! In september 2020 verschijnt namelijk het derde seizoen.

Soort: serie, thriller/crime
Seizoenen: 2
Jaar: 2018
Cast: Edgar Ramirez, Penelope Cruz, Ricky Martin
IMDb: 8,4
Trailer: Kijk hier
Streamingdienst: Netflix

5. Manhunt: Unabomber (Netflix, 1 seizoen)

Ten slotte: de serie Manhunt: Unabomber. In de jaren 70 en 80 werd Amerika opgeschrikt door een serie aanslagen. Een anoniem persoon verstuurde toen – ogenschijnlijk naar willekeurige adressen – pakketjes met bommen erin. In deze serie volgen we een profiler die taal gebruikt om de dader te ontmaskeren.

Soort: dramaserie
Seizoenen: 1
Jaar: 2017
Cast: Sam Worthington, Paul Bettany, Chris North
IMDb: 8,1
Trailer: Kijk hier
Streamingdienst: Netflix

Meer series en films streamen

Benieuwd naar andere spannende series uit Scandinavië? Check dan ons lijstje van Scandinavische thrillers. Wie op zoek is naar iets vrolijkers kan hier feel-goodmovies vinden. Meteen het hele aanbod op Netflix bekijken? Dat vind je hier!

Wij zijn gek op het streamen van films, series, sport, podcasts en luisterboeken. Jij ook? Volg ons dan via onze website en social media kanalen voor het laatste nieuws over de beste content op de streamingdiensten in Nederland.