Dit is de selectie van Nederland op het WK Handbal

Wie dacht dat het gedaan was met alle wereldkampioenschappen dit sportjaar heeft het goed mis. ‘Onze’ Oranje handbalvrouwen zijn namelijk druk bezig met de voorbereidingen voor het WK Handbal. Het mondiale eindtoernooi vindt van 29 november tot en met 17 december 2023 plaats. Maar welke Nederlandse speelsters gaan we eigenlijk in actie zien op het wereldkampioenschap? We zetten de selectie van TeamNL voor je op een rij. Alle wedstrijden worden uitgezonden door de streamingdienst Viaplay.

Locatie en datum van het WK Handbal voor vrouwen in 2023

Van 29 november tot en met 17 december 2023 is het eindelijk tijd voor het WK Handbal. Het kampioenschap wordt gezien als het belangrijkste eindtoernooi voor alle internationale handbalsters. De Internationale Handbalfederatie is verantwoordelijk voor de organisatie. Er staat dit jaar extra veel op het spel, want het winnende land kwalificeert zich voor de Olympische Spelen in 2024.

Ditmaal is het de beurt aan Noorwegen, Denemarken en Zweden om het toernooi te hosten. Zij nemen het stokje over van Spanje, dat in 2021 als gastland werd aangewezen. De locatie voor de volgende editie is overigens extra bijzonder. In 2025 is het namelijk de eer aan Duitsland en Nederland om het wereldkampioenschap te organiseren.

Nederland is ingedeeld in poule H

Aan de 26e editie van het WK Handbal voor vrouwen doen in totaal 32 landen mee. Voorafgaand aan het toernooi zijn alle teams opgedeeld in acht poules met ieder vier landen. De beste drie teams stromen door naar de hoofdronde van het toernooi. De acht overgebleven nummers vier strijden tegen elkaar in de ‘Presidents Cup’ om de laatste plekken.

Nederland is tijdens de loting ingedeeld in Groep H. De Oranje handbalsters moeten het in de eerste fase opnemen tegen landen uit Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Op donderdag 30 november bijten de dames het spits af tegen Argentinië. Twee dagen later is Congo de volgende ploeg. De eerste poulefase voor Oranje wordt afgesloten op maandag 4 december met de wedstrijd tegen Tsjechië. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden.

DatumWeekdagWedstrijdTijd (NL)
30 novemberDonderdag🇳🇱 Nederland – 🇦🇷 Argentinië18:00 uur
2 decemberZaterdag🇨🇬 Congo – 🇳🇱 Nederland18:00 uur
4 decemberMaandag🇳🇱 Nederland – 🇨🇿 Tsjechië20:30 uur

Selectie van Nederlandse handbalsters in TeamNL

Maar welke Nederlandse speelsters zitten er in de selectie voor het WK Handbal? In totaal reizen zeventien handbalsters namens TeamNL af naar Denemarken. De matches gedurende de groepsfase worden namelijk in het Deense Fredrikshavn gespeeld. Yvette Broch zal tijdens het wereldkampioenschap haar rentree maken. Zij vervangt Merel Freriks, wie afgelopen weekend een kruisbandblessure opliep. Naast de comeback van Broch, zullen we ook onder andere Lois Abbingh, Rinka Duijndam, Kelly Dulfer, Tamara Haggerty en Estavana Polman terugzien op het WK. De volledige selectie met alle namen vind je in het overzicht hieronder.

Lois AbbinghAngela Malestein
Yvette BrochLarissa Nusser
Rinka DuijndamEstavana Polman
Kelly DulferInger Smits
Tamara HaggertyZoë Sprengers
Laura van der HeijdenNikita van der Vliet
Yara ten HolteKelly Vollebregt
Dione HousheerBo van Wetering
Tess Lieder

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.